Landslagssjef Solbakken før ny sesong: – Ikke hatt mange nok i de fem store ligaene

Landslagssjef Ståle Solbakken jubler over at Kristoffer Ajer byttet klubb. Nå håper han at Sander Berge gjør det samme – og at andre profiler får spilletid.

FØLGER MED: Ståle Solbakken sier han er spent før den nye sesongen sparkes i gang rundt om i Europa.
 • Yngve Gjerde, VG
Publisert Publisert

– Det har vært noen positive overganger, så får vi se hvordan det blir med spilletid. Det er et veldig viktig kriterium. Uten jevnlig spilletid har du mindre forutsetninger for å lykkes, det sier seg selv, sier Solbakken til VG.

Sesongen er allerede i gang i franske Ligue 1, til helgen er det sesongåpning for Premier League, Bundesliga og La Liga. Helgen etter begynner italienske Serie A. I tillegg er sesongen allerede i gang i en rekke andre land.

Det betyr mye å gjøre for Solbakken, som ikke bare må holde et øye med prestasjoner, men også situasjoner. Det er nemlig flere som går usikre tider i vente.

For få i topp fem-ligaene

Av de 24 spillerne som var i Solbakkens tropp til kampene mot Luxembourg og Hellas i starten av juni har en rekke spillere hatt ikke optimale forberedelser. Du kan se hvem i faktaboksen lenger nede i saken.

Det passer ikke veldig bra for Solbakken & co., som om knappe tre uker skal møte Nederland i VM-kvaliken.

– Vi har ikke hatt mange nok i de fem store ligaene. En ting som er viktig er å få Eliteserien sterkere og mer konkurransedyktig i forhold til Europa, og så er det å få flere spillere i de fem beste ligaene. I gode lag i mellomstore ligaer er også greit, sier Solbakken.

Noe av det mest interessante er hva som skjer med landslagskaptein Martin Ødegaard. Etter å ha vært på lån i Arsenal er han tilbake i Real Madrid. Det ble hevdet at hans fremtid var usikker, men enn så lenge er han fortsatt i den spanske hovedstaden.

Det synes Solbakken er greit – så lenge han ikke havner for langt bak i køen.

– Hvis de skal spille med tre, må han være den fjerde eller femte i rekka. Han var god i Real Sociedad og besto Arsenal-testen fint, så jeg tror det handler om å få en klubb der han føler tilhørighet og føler han er en viktig spiller. Skal han spille i Real Madrid, som etter min mening kanskje er verdens største fotballklubb, må han være blant de fire-fem midtbanespillerne. Da vil han spille mye. Bak nummer fem i rekken så blir det vanskelig å den godfølelsen, sier han.

– En god følelse

Tidligere i år var han også opptatt av Ajers situasjon. I et intervju med VG sa han rett ut at han ville at midtstopperen skulle bytte klubb. Tidligere i sommer ble Ajer klar for Premier League-klare Brentford.

– Det tror jeg er perfekt for Kristoffer. Det har jeg en god følelse på, sier Solbakken.

Landslagssjefen gleder seg også over at stoppermakker Stefan Strandberg også blir å finne i en topp fem-liga kommende sesong. Han er klar for Serie A-nykommer US Salernitana.

– Stefan får teste seg mot et helt annet kaliber av spillere etter å ha vært på et helt okay lag i den russiske ligaen. Å møte Cristiano Ronaldo og Zlatan Ibrahimovic blir en fin utfordring. Han får nok å gjøre, sier Solbakken.

Forrige helg startet også Championship, nivå to i England, der Sander Berge omsider var tilbake fra skade og tilbake for Sheffield United. Solbakken har enda ikke fått tatt Berges tjenester i bruk på landslaget, og er nå opptatt av at han får spille. Men han understreker også at midtbanespilleren er for god for ligaen.

– Det er han. Men det viktigste nå er at han får spille jevnt med kamper. Det er ingen krise om han spiller et halvt år i Championship, sier Solbakken, som også tror at Berge bytter klubb innen vinduet stenger.

De siste månedene har han sett utallige kamper, de fleste fra sofakroken. Nå får han omsider begynne å reise rundt igjen for å følge nordmenn rundt om i Europa.

– Så får vi se hvem som kommer best ut av startblokkene. Kampene kommer fort for oss, påpeker Solbakken.

Publisert
 1. Herrelandslaget fotball
 2. Norges herrelandslag i fotball
 3. Ståle Solbakken
 4. Martin Ødegaard
 5. Internasjonal fotball
BT anbefaler

Slik vil streik ramme Bergen: Her kan det bli stengt

To skoler kan bli helt stengt. Også sykehjem, helsestasjoner og bibliotek vil bli påvirket. Se listen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Tunneler ved Nesttun stengt etter melding om brann

 2. Mistenker hærverk på togstasjon

 3. Utenfra likner den en hurtig­båt. Bli med inn i superfartøyet.

 4. Erik var i elendig form før han møtte Benedicte. Her er de på vei til bryllupet sitt.

 5. Visste ikke om pass­regel. – Provoserer at andre betalte seg frem i køen.

 6. Det utskjelte selskapet får to nye år i Bergen. – Vi er meget fornøyde, for å si det forsiktig.