Jelena Välbe til valg for Putins parti

Jelena Välbe (53) kaster seg inn i politikken for Vladimir Putins støtteparti Forente Russland.

VG-INTERVJU: I 2017 stilte Jelena Välbe til intervju med VG iført en Putin-T-skjorte. Dette bildet bruker hun også som sitt profilbilde på Instagram.
  • Ole Kristian Strøm, VG
Publisert Publisert

Det er partiet selv som opplyser dette på sine hjemmesider.

Mens hennes tidligere lagvenninne Ljubov Jegorova lenge har vært i lokalpolitikken i St. Petersburg, er Välbe nå klar for å kjempe en plass i det russiske parlamentet.

Hun står på listen over kandidater fra Ivanovo fylke foran parlamentsvalget, som er i september. Foreløpig handler det om primærvalget, der kandidatene skal plukkes ut. Det foregår 24.–30. mai digitalt.

Les også

Langrennssjefen: Norge må vurdere å ofre årlig Kollen-helg

– Mesteren har bestemt seg for å prøve sin styrke og enorme potensial i storpolitikken, skriver Forente Russland på sine hjemmesider.

Jelena Välbe er tre ganger olympisk mester og 14 ganger verdensmester. Hun ble VM-dronning i Trondheim i 1997, da han tok gull på samtlige fem distanser som fantes den gang.

På sin Instagram-konto bruker Välbe som profilbilde et bilde tatt av VG-fotograf Bjørn S. Delebekk der hun har på seg en T-skjorte med et stort portrett av Vladimir Putin og teksten «No. 1 Russia». Forente Russland skriver på sine hjemmesider at Välbe er offisielt godkjent som kandidat.

Les også

Ustjugov slår tilbake mot Välbe: – Hun vet bedre

Jelena Välbe har i lengre tid vært president for Russlands langrennsforbund. Hun er også landslagssjef og sitter altså med all makt.

Det kryr allerede av tidligere idrettsstjerner som representerer Forente Russland i parlamentet; bokseren Nikolaj Valujev, sjakkspilleren Anatolij Karpov, skøyteløperen Svetalana Zjurova og kombinertløper/paralympicsutøver Mikhail Terentjev.

Ivanovo fylke ligger bare et par hundre kilometer nordøst for byen Moskva. TV-kommentatoren Dmitrij Gubernijev mener at Välbe har «null forbindelse» til dette fylket, og at det derfor ikke er noen grunn for velgerne til å stemme på henne. Gubernijev og Välbe er i konstant ordkrig i russiske media.

Forente Russland har i dag 335 av de 450 setene i parlamentet – altså langt mer enn halvparten. Ifølge en fersk meningsmåling fra Levada-instituttet mener 94 prosent av partiets velgere at Vladimir Putin gjør en god jobb. Samme Levada fastslår at den typiske Forente Russland-velger er kvinne på 55 år eller eldre med middels eller høyere inntekt og som bor i en mindre by eller på landet.

Sist helg var Välbe i bryllupet til Aleksandr Bolsjunov og hans Anna Zjerebjatjeva:

Publisert
  1. Russland
  2. Vladimir Putin
  3. Langrenn
BT anbefaler

Plutselig ble Bergen hvit. Sjekk bildene!

Det er sendt ut farevarsel for snøfall og forventet store mengder nedbør natt til tirsdag.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. 43 avganger innstilte på grunn av syke bussjåfører

  2. – Det er ein vemodig jobb å rydde etter eit liv

  3. Meteorologen: – Det kan komme påfyll av snø

  4. I eitt år har Per prøvd å vera den greiaste mannen i kommentarfelta

  5. Direkte: Her er regjeringens nye tiltak

  6. Hun hører sykepleierne si at de prøver å «holde ut litt til». – Vi er utslitte.