Dansk avis mener Russland ikke skulle spilt EM

KOLDING (VG) Temperaturen øker i håndball-EM foran Danmarks skjebnekamp mot Russland. Den danske avisen Ekstra Bladet mener russerne aldri burde vært med i EM etter fjorårets WADA-dom.

TIL ANGREP: Russland og Ambros Martín møter Danmark i kveld.
  • Jostein Overvik, VG
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

For et år siden bestemte styret i Verdens antidopingbyrå (WADA) for å utestenge Russland fra store internasjonale idrettsmesterskap i fire år. Saken har etterpå versert i CAS – voldgiftsretten for idrettstvister internasjonalt.

I november hadde CAS en fire dagers høring om saken. Det er ventet en avgjørelse før jul.

– Faktisk skulle Russland slett ikke vært med i EM, skriver Ekstra Bladet og kaller det hele en «skandale».

Avisen mener at EHF har benyttet seg av en «katte-lem» i WADA-avgjørelsen ved ikke å definere EM som en stor internasjonale sportsbegivenhet. EM er et kontinentalt og ikke globalt mesterskap. Av samme årsak vil russerne ganske sikkert delta i fotball-EM til sommeren.

Les også

Bjarte Myrhol med i VM-troppen: – Det vil styrke laget

Den danske avisen mener at Russland ikke skal spille håndball-VM i januar – et mesterskap som utvilsomt er globalt med 32 nasjoner fra alle deler av verden.

Om ikke WADA-avgjørelsen blir omgjort av CAS, betyr den at Russland ikke kan arrangere store internasjonale mesterskap de neste fire årene, samt at russiske idrettsledere ikke kan ha internasjonale verv i organisasjoner som har signert den såkalte WADA-koden, som er et felles sett med regler.

Utestengelsen er imidlertid ikke kollektiv: Det betyr at utøvere som kan bevise at de har vært underlagt et uavhengig antidopingregime og ikke var en del av den såkalte «McLaren-rapporten» kan få muligheten til å konkurrere. Slik var det også under OL i Pyeongchang i 2018.

Les også

Seiersmargin pr. kamp: 11,6 mål. Nå tror ekspertene på EM-gull

Dermed er det fortsatt åpning for at flere hundre utøvere vil være på plass under OL i Tokyo til sommeren. Det russiske EM-laget i Herning har en tidligere dopingdømt spiller på laget. Antonina Skorobogatsjenko ble sammen med to medspillere i junior-EM for tre år siden utelukket i seks måneder etter å ha fått påvist dopingstoffet meldonium.

Russland vant i 2016 sitt første OL-gull i kvinnehåndball. Med sin kontroversielle trener Jevgenij Trefilov på benken ble Norge slått i et drama av en semifinale med ekstraomganger.

I fjor tok Ambros Martín over det russiske laget. De tok VM-bronse i spanjolens første mesterskap etter å ha slått Norge i den avgjørende kampen. Torsdag kveld leder spanjolen russerne i avgjørende EM-kamp mot Danmark i Herning. Vinneren går til semifinalen.

Suksesstreneren på grunn av savnet av familien avsluttet sin kontrakt med Katrine Lundes tidligere russiske klubb, Rostov-Don. Men Ambros Martín har samtidig utvidet kontrakten med det russiske håndballforbundet – nettopp for å kunne lede landslaget i den utsatte OL-turneringen i Tokyo.

Russland er som Norge ennå ikke kvalifisert. En EM-tittel hjelper ingen av lagene til OL. Den kontinentale plassen for europamesteren gikk til Frankrike da de vant EM-gull for to år siden.

Det brygger uansett opp til et tøft oppgjør mellom Danmark og Russland. Martin var svært lite fornøyd da EM-programmet ble vridd til dansk fordel i forrige uke.

– Vi krever en konkret forklaring. Det er vel EHF og ikke det danske landslaget som arrangerer EM, sa Ambros Martín til Aftonbladet.

TV 3-ekspert Ole Erevik holder Russland som favoritt.

– Russland kommer til å være så motivert. Jeg tror de har noen følelser i klemme som kommer frem i den kampen, sier han.

Publisert
  1. Håndball-EM kvinner 2020
  2. Kvinnelandslaget håndball
BT anbefaler

«Jeg kan knapt huske et band som har skapt større stemning»

Jeg kan knapt huske et band som har skapt større stemning på Bergens største konsertarena enn hva Imagine Dragons klarte…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Staten må betale ti millioner etter «Ingstad»-havariet

  2. Trafikkulykke på E16 i Indre Arna

  3. Ny byarena kan stå ferdig om få år. Først må de bruke 250 millioner på å fjerne Bygarasjen.

  4. Kåre Arvid Hesvik bisettes neste uke

  5. – Det var helt surrealistisk

  6. – Jeg har en viktig melding til dere som river andre ned