Legendenes seiersrekke skapte historie. Nå kan Casper Ruuds generasjon endelig velte hegemoniet.

Tennislegendene Roger Federer, Rafael Nadal og Novak Djokovic har herjet med de yngre generasjonene. Ting kan fort endre seg allerede denne sesongen.

Publisert Publisert

Rafael Nadal og Roger Federer har herjet i en årrekke. Nå kan deres tid på toppen gå mot slutten. Foto: Adrian Dennis / TT NYHETSBYRÅN

  • Pål Strande Gamlemoen
  • Bernhard Veland

Alle tennisspillere som har vunnet en Grand Slam-turnering, er i dag over 30 år.

Generasjonsskiftet lar vente på seg. Ingen av spillerne under 30 har vunnet Australian Open, French Open, Wimbledon eller US Open.

Det er liten tvil om at trofégrossistene Roger Federer, Rafael Nadal og Novak Djokovic har mesteparten av «skylden» for at det også i dag ikke finnes noen spillere under 30 år med seier i Grand Slam. De tre har vunnet hele 55 ganger tilsammen. Det kan bli mer i pågående Australian Open. Både Djokovic og Federer er videre til fjerde runde, etter sistnevntes dramatiske seier mot John Millman fredag (Nadal spiller natt til lørdag).

Den enorme dominansen deres har gjort det vanskelig for de yngre spillerne.

Er det noen av de yngre stjernene som kan hamle opp med tre av tennishistoriens største allerede denne sesongen?

Les også

Tårene rant da tennisyndlingen begynte å snakke om faren. Nå er deres profesjonelle forhold over.

En tapt generasjon

Av dagens spillere under 30 år har kun Daniil Medvedev, 26 år gamle Dominic Thiem og 29-åringen Milos Raonic vært i Grand Slam-finaler. Ingen av disse er blitt vunnet av «ungguttene».

Sverre Krogh Sundbø er tenniskommentator i Eurosport og har fulgt internasjonal tennis tett i flere år. Han beskriver dem som har kommet bak Federer, Djokovic, Nadal og Andy Murray som «en tapt generasjon». Han tror legendenes utfordrere kan ha møtt en psykologisk barriere etter gjentatte tap.

– Når man taper 15 på rad for Djokovic, er det blitt en barriere som fører til at de har endret spillet sitt. Resultatet er at de er blitt svakere tennisspillere, sier Sundbø.

Han peker også på at flere har slitt med skader. Dette har hindret blant andre nevnte Raonic og franske Gaël Monfils i å nå sitt fulle potensial.

– I tillegg har noen kanskje spilt med vel mye sikkerhet, samtidig som de ikke har hatt de ekstreme ferdighetene, sier Sundbø.

Les også

Greta Thunberg hardt ut mot Federer. Slik svarer tennislegenden på kritikken.

Novak Djokovic har tredje flest Grand Slam-titler, med sine 16. Foto: HANNAH MCKAY / Reuters / NTB scanpix

Flere store talenter

– For seks år siden var det ingen tenåringer blant de 250 best rangerte. Vi spurte oss hvor det ble av de beste. Var de fysiske kravene blitt så tøffe at det var vanskelig å slå gjennom ung alder? Casper har trent godt fysisk fra ung alder, og det tror jeg er en fellesnevner for alle de unge som er gode nå.

Ordene over falt fra Christian Ruud, tidligere toppspiller og faren til den 21 år gamle norske tenniskometen Casper Ruud, i fjor høst.

Den fysiske treningen Ruud snakket om, kan ha gjort utslag på verdensrankingen. For øyeblikket er det flere unge spillere som hevder seg i toppen. Casper Ruud er for øyeblikket nummer 48, men det finnes også flere på hans alder helt der i toppen. 23-åringen Medvedev ligger på fjerdeplass, mens kommende stjerner som Stefanos Tsitsipas (21 år), Alexander Zverev (22 år), Denis Shapovalov (20 år) og 19 år gamle Felix Auger-Aliassime alle rangert blant verdens 22 beste spillere.

Sundbø er svært imponert over de enorme talentene under 23 år.

– Tsitsipas kan nok først kjempe om Grand Slam om ett år eller to. Det kan hende Shapalov og et par andre også kan det, men det som skjer nå er utrolig spennende. Nå produserer tennissporten store stjerner for fremtiden.

  • LES OGSÅ: Sønnen Casper (20) er i verdenstoppen: – Hvis man har store ambisjoner, kan ikke idretten være en lek

Håper Ruud kan skape problemer for de beste

Og Sundbø har tro på et én av de yngste kan hamle opp med Federer, Nadal og Djokovic allerede nå.

– Medvedev har demonstrert et spill som viser at han kan slå Djokovic når han spiller bra.

Russiske Medvedev viste seg frem allerede i fjor. Da kom han helt til US Open-finalen. Der ble imidlertid Nadal for sterk.

Russiske Daniil Medvedev (t.v.) slo Casper Ruud i en ATP-lagturnering i starten av januar. Foto: Trevor Collens / AP

Samtidig som Sundbø tror Medvedev kan hevde seg på hardt underlag, tenker han at noe eldre Thiem kan herje på grusen i French Open når Nadal en dag gir seg. Østerrikeren var i finalen i Paris både i 2019 og 2018, men Nadal er som kjent nesten umulig å slå på sitt favorittunderlag.

Og hvor befinner Casper Ruud seg i alt dette? 21-åringen har imponert så langt i 2019, selv om det nylig ble en tidlig exit i Australia. Nordmannens styrke på grus kan fort bli vanskelig å forholde seg til de neste årene.

– Han er for øyeblikket ikke en man ser for seg som en topp tre-spiller i verden, men jeg håper han kan være en som truer i enkelte Grand Slam-turneringer, for eksempel i French Open. Forhåpentlig kan han også true på hardcourten etter hvert, sier Sundbø.

Dominic Thiem (t.v.) er blitt beskrevet som gruskonge Rafael Nadals tronarving i French Open. Østerrikeren har vært i to finaler, men har måttet tåle tap begge gangene. Foto: Michel Euler / TT NYHETSBYRÅN

16.000 timer istedenfor 10.000

Generalsekretær i Norges Tennisforbund, Alexander Kjær, tror tennissportens kompleksitet kan være mye av grunnen til at det er de eldre som hevder seg.

I idretten snakker man ofte om «10.000-timersregelen». Den innebærer at man gjerne må trene 10.000 for å bli blant de beste i noe.

– I tennis sier man 16.000 timer istedenfor. Hvorfor det? Fordi tennis er en blanding av fysisk krevende utholdenhetsidrett og sjakkspill. Den er så kompleks, sier Kjær.

Han sier det er nettopp dette som snakkes mye om i tennisverden.

– Guttene sklir rundt som om de gikk på skøyter. Man trenger noen år på å bygge den enorme fysikken som kreves. I tillegg har man «sjakkspillet», som gjør at 10.000 timer ikke er nok.

Alexander Kjær er generalsekretær i Norges Tennisforbund. Foto: Mette Bugge

Tror Federer satser alt på OL-gull

Så når er det egentlig slutt for Federer, Nadal og Djokovic, de tre med flest Grand Slam-seire?

Alderen tar selvfølgelig igjen alle til slutt, men Sundbø innrømmer humoristisk at han kan se for seg Djokvic herje med racketen i én hånd og gåstolen i den andre.

Federer, som for øyeblikket er mestvinnende med sine 20 titler, er han mer usikker på.

– Jeg tror han satser alt på denne sesongen på grunn av OL i Tokyo. Det gullet er det eneste han mangler. Klarer han det, tror jeg hans siste slag i stor tennissammenheng blir der. Hvis ikke, gjennomfører han nok også US Open noen uker senere, sier Sundbø.

Roger Federer fikk en svært tøff kamp mot John Millman i tredje runde av Australian Open, men tok seg videre etter et avgjørende tiebreak i femte sett. Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters / NTB scanpix

Federer-trener Severin Luthi har ikke snakket med Federer om noen mulig karriereavslutning. Luthi tror ikke engang sveitseren selv vet når han skal gi seg.

– Jeg tror ikke han er en som vil annonsere at han legger opp lang tid i forveien, sier Luthi til Tages-Anzeiger, skriver Daily Express.

Slutten på en av idrettshistoriens største karrierer kan komme fort.

Publisert
  1. Tennis
  2. Casper Ruud
  3. Roger Federer
  4. Novak Djokovic
  5. Rafael Nadal