Kunne solgt for millioner i februar - nå forsvinner Brann-talentet for en brøkdel

Brann kunne tjent millioner på spilleren som nå selges for hundretusener til en av Europas fremste talentfabrikker.

Branns unggutt Emil Hansson forsvinner til nederlandske Feyenoord. Brann skal ha sikret seg klausuler og videresalgsprosent for spilleren, men får bare hundretusener i umiddelbar overgangssum. Her med Vadim Demidovs arm rundt skulderen.
  • Anders Pamer
  • Mads Bøyum
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

I vinter kunne Emil Hansson blitt Twente-spiller. 17-åringen ønsket en overgang til den nederlandske toppklubben. BT har tidligere skrevet at Brann mottok et tilbud på rundt to millioner kroner, og at summen kunne steget etter et antall kamper. Brann valgte å si nei til millionbudet, uten å gå i forhandlinger med Twente.

Les også

Sportssjefen: - Derfor selger vi Hansson

Nå selger Brann spilleren til Feyenoord for en liten del av det de kunne gjort for seks måneder siden. Brann mottar etter det BT kjenner til godt under en halv million kroner for spilleren, med muligheter for stigning etter antall kamper for A-laget. Hansson får i første omgang en rolle på U-19-laget.

Sportssjefen: — Lett å si vi burde solgt

- Dere hadde anledning til å selge ham i vinter. Hvorfor er det riktig nå, ikke da, Soltvedt?

— Det som gjorde at vi avslo budet, var at vi fikk så tydelige signaler om at han kunne få spilletid. Derfor ønsket vi å ha Emil her. Verdien av å ha ham her, var større enn pengene vi ville fått, sier Rune Soltvedt.

Branns sportssjef Rune Soltvedt.

Soltvedt påpeker at Twente-ledelsen ble skiftet ut kort tid etter Hansson-budet, og at man ikke kan vite sikkert om en overgang ville gått i orden. Han sier videre at han er takknemlig for at Rikard Norling var positiv til Hansson, med ambisjoner om å gi ham spilletid.

Les også

Lammende for Brann-ledelsen

— Det gledet meg som kom fra utviklingsavdelingen, og vi var enige om ikke å selge Emil. Vi tenkte at verdien i alle fall ikke ville svekke seg, om han spilte mye i Brann. Når det ikke ble slik, Emils utvikling pekte ikke helt i den retning og vi som klubb sliter i 1. divisjon – da er det veldig lett å si at vi burde solgt ham. Men da beslutningen ble tatt, var utgangspunktet et helt annet.

Hansson: - Burde fått flere sjanser

Emil Hansson selv føler han burde fått spille mer i Brann. Han har vært på banen i to serie- og fire cupkamper i år. Sesongen sier han har vært utfordrende for ham.

— Det har vært tøft, det må jeg innrømme. Samtidig så er jeg veldig takknemlig for den jobben Brann 2-treneren har gjort, og Kenneth (Mikkelsen, assistenttrener) som har trent ekstra med meg. De på Brann 2 har gjort at jeg har fått utbytte av de kampene jeg har spilt i 3. divisjon. Det er synd at jeg ikke fikk flere sjanser, det har jeg følt at jeg har fortjent, sier Emil Hansson.

— Hva er det Feyenoord, et av Europas aller beste akademier, har sett i deg, som de ikke har sett her?

— Det er nok det offensive. De har mer fokus på det jeg er god på enn hva de har her. Der vil de dyrke mine kvaliteter. Her har begrunnelsen for at jeg ikke har spilt, vært at de mener jeg er for dårlig defensivt og fysisk.

Han innrømmer at han synes at Brann har vært mer opptatt av å forbedre hans svakheter enn å forbedre det han allerede er god på.

Les også

Emil Hansson forsvinner til Nederland: - Jeg hadde fortjent flere sjanser i Brann

— Noen ganger har jeg følt det. Begrunnelsen for at jeg ikke har spilt, har vært at de mener jeg er for dårlig defensivt og det fysiske, men i Feyenoord har jeg ikke fått tilbakemelding om det. Det er nok litt forskjell.

Treneren: - Får ikke utviklet ham

Brann-trener Lars Arne Nilsen svarer slik når han konfronteres med Hanssons uttalelser:

— Første gang jeg så ham, tenkte jeg at dette er en spiller som skal spille når vi styrer kamper. Han er en kjempespennende spiller, men 1.-divisjon er ikke den rette utviklingsarenaen for akkurat ham. Det er så mye kriging og slåssing, og den dimensjonen må du ha hvis vi skal være med oppi der, sier Nilsen.

- Men hva er det Feyenoord ser som ikke dere ser?

— Nå skal han etter det jeg forstår på U19-lag. Det er en annen arena enn A-lagsfotball. Vi ser hva han er god for, men vi må få ham videre. Vi får ikke utviklet ham når vi ikke har kamptilbud til ham. Om vi hadde satt ham inn mot Sogndal, for eksempel, er det ikke sikkert det hadde vært så bra for hans utvikling.

Brann skal i avtalen med Feyenoord ha sikret seg muligheten til å hente Hansson tilbake for samme sum som han selges for, dersom han ikke slår til i Rotterdam-klubben. Blir han A-lagsspiller i Feyenoord, vil Brann motta mer penger. Bergenserne har også sikret seg en prosentandel ved et videresalg.

Agenten: - Eneste løsning

Spillerens agent, Stig Lillejord, mener overgangen er riktig for Hansson fordi kamptilbudet i Brann ikke er godt nok.

— Han er i ganske mange år blitt vurdert som et av de største talentene i Norge, men så lenge Emil ikke blir vurdert som god nok i Brann, verken av Norling eller Lars Arne, er dette den eneste måten å få videreutviklet talentet hans på. Brann driver faktisk utvikling ved å slippe ham nå.

- Tror du han ville stagnert om han hadde blitt i Brann?

— Jeg påpekte i november at Brann 2 og 3. divisjon ikke ville være riktig for ham. Han har ikke vondt av å spille der, men han utvikler seg ikke av det.

- Føler du Brann har skuslet bort talentet hans?

— Jeg vil ikke si det, man kan ikke lykkes med alt i fotball. Brann har vært i en veldig vanskelig situasjon. I fjor kjempet de mot nedrykk, i år kom de skjevt ut i jakten på opprykk. Når det hele tiden kreves resultater, er det vanskelig å utvikle unge spillere. Og om Emil ikke lykkes, kan han komme tilbake som en enda bedre spiller.

Publisert
  1. Fotball 1. div
  2. SK Brann
BT anbefaler

«Johnny Depp er bedre som skuespiller»

Johnny Depp mumler mer enn han synger. Kommer seg litt mot slutten, men det er gitarspillet til Jeff Beck som gjør den…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Én til sykehus etter trafikkulykke: – Dette kunne gått så mye verre

  2. Støvgasseksplosjon på Toro-fabrikken

  3. Bergen kommune sparket rektor – mener overgrep kunne vært unngått

  4. Elisabeth (46) er spesialpedagog og har jobbet mye med barn med ADHD. Så fikk hun selv diagnosen.

  5. Kjøpte bergenshus til ti millioner. – Det var veldig lenge et luftslott.

  6. Paracet kan ødelegge for kreft­behandling: – Litt skremt