Nordmenn i Frankrike opprørt over elendig EM-sikkerhet: – Virket som de hadde glemt det

UEFA innrømmer «segregeringsutfordringer» blant fansen på Stade Vélodrome. Supporter-forsker tror terrorfrykten har skylden for den dårlige sikkerheten.

Publisert Publisert

OPPLEVDE EM-KAOSET: Kompisene Mattis Jakob Nordahl (t.v) og Mats Dahl var på tribunen på Stade Vélodrome under EM-kampen mellom England og Russland. Foto: Robert Pratta, REUTERS / Privat

KAOS: Det oppsto kaos inne på Stade Vélodrome da russiske hooligans tok seg inn på den engelske tribuneseksjonen. Foto: Reuters

Her går russiske hooligans til angrep på engelske supportere. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach

Engelske supportere var delaktig i opptøyer mellom opprørspoliti og supportere lørdag ettermiddag. Foto: Reuters

En supporter arresteres av fransk politi etter bråk i Marseille. Foto: Reuters

KAOS: Det var rett og slett kaos i Marseille da bråket oppsto. Foto: AP Photo/Darko Bandic

Engelske supportere klatrer over gjerder for å komme vekk fra russiske hooligans. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach

tb2addaa.jpg

tb2add97.jpg

Tilskuere hopper over gjerdet for å unnslippet slåsskampene på tribunene på Stade Velodrome. Foto: Ap

  • Fredrik Saltbones
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

De første EM-dagene i Frankrike har vært preget av voldsom supportervold. Lørdag kveld toppet det hele seg da russiske hooligans gikk til angrep på engelske fans inne på Stade Vélodrome etter 1-1-kampen mellom England og Russland.

På tribunen var Mattis Jakob Nordahl og to av hans beste kamerater. Den norske kompisgjengen er opprørt over den dårlige sikkerheten på EM-arenaen.

Kjapp kroppsvisitering

– I byen opplevde vi sikkerheten som veldig bra, der var det mye politi og militærfolk. Men inne på stadion var det veldig dårlig. Det virket som om de hadde glemt sikkerheten der, og det er jo litt rart når kampene er hovedpoenget med mesterskapet, sier Mattis Jakob Nordahl til Aftenposten dagen etter tribunebråket.

  • Sett denne? UEFA varsler økt EM-sikkerhet og åpner disiplinærsak mot Russland

Mattis Jakob Nordahl (t.v) og Mats Dahl besøk på Stade Vélodrome ble ikke som forventet. Foto: Privat

Sikkerheten var faktisk strengere i de såkalte fansonene, som ligger en snau halvtimes gåtur fra Stade Vélodrome, forteller Nordahl.– Der hadde de lengre sluser og metallscannere. Inne på stadion var det bare en rask kroppsvisitering; de klappet litt på deg og sendte deg inn. Og det var kun én sikkerhetssluse, der du gikk inn uten at de sjekket ID-en på billetten engang, sier han.

–På tribunen var det ingen politi eller vakter, og russerne kunne bare løpe gjennom til de engelske supporterne – selv etter at de hadde fyrt av nødbluss, sier Mattis Jakob Nordahl.

Tror terrorfrykt overskygget hooliganisme

Arve Hjelseth er sosiolog og forsker, blant annet på fotballsupporterkultur. Han er overrasket over den manglende sikkerheten på stadion.

– Dette var vel kanskje høyrisikokampen fremfor noen i mesterskapet, vil jeg tro. En tanke som slår meg er at fokuset på terrorfaren har gjort at mer tradisjonell hooliganisme har gått under radaren til de sikkerhetsansvarlige, sier Arve Hjelseth til Aftenposten.

Idet dommeren blåste i fløyten og avsluttet kampen mellom England og Russland, stormet russiske hooligans i retning de engelske tribuneseksjonene.En klassisk form for tribuneuro, som man først ble kjent med på 1970-80-tallet, forteller Hjelseth.

– Det er en slags territoriell kamp om å erobre på motstanderens område. Det er store problemer med supporterkulturen i Russland, og at de har med seg noen som er interessert i dette, er ikke direkte overraskende.

– Hva er drivkraften bak dette?

– Rush, adrenalin og det å oppsøke risikofylte situasjoner og mestre dem; det å kjenne blodet bruse. Man slåss liksom for sin nasjon og ære. For noen er det nok et politisk baktappe også. Russland er jo veldig utsiden av det europeiske fellesskapet, sier Hjelseth.

I en pressemelding innrømmer UEFA at det var segregeringsutfordringer blant fansen på Stade Vélodrome. UEFA varsler at de vil intensivere arbeidet med sikkerheten på stadionene, og de vil også øke antallet sikkerhetspersonell under kampene. Alt arbeidet skal gjennomføres i tett samarbeid med lokale myndigheter.

Hva slags straff russerne får, blir avgjort av disiplinærutvalget tirsdag. Dagen før Russland møter Slovakia i Lille.

Espelund: – Forferdelig trist

Tidligere UEFA-styremedlem Karen Espelund synes det er vanskelig å vurdere hva slags straff Russland kan få.

– Jeg må sette meg ned og lese reglementet for å kunne si noe om det, men det er selvfølgelig snakk om alt fra bøter til mer dramatiske ting, sier Espelund til Aftenposten — og legger til:

Her går russiske hooligans til angrep på engelske supportere inne på Stade Vélodrome etter kampslutt. – Livredde engelskmenn løp for livet, forteller vitner. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach

– Jeg synes det som har skjedd er forferdelig trist. Det har vært mange gode mesterskap de siste årene, uten supporterbråk. Eller, jeg skal ikke kalle dem supportere, det er bøller. UEFA må markere dette tydelig og samtidig må det tas tak i landene som sliter med dette. Hvert land har jo med seg egne sikkerhetsvakter, sier Espelund.

Russland er siktet for tre alvorlige regelbrudd: Supporterbråk , rasistisk oppførsel og avfyring av fyrverkeri inne på Stade Vélodrome. UEFA har kun anledning til å strafforfølge det som skjer i nærheten av fotballarenaene.

– Denne oppførselen er totalt uakseptabel, heter det i en uttalelse fra UEFA.

Arve Hjelseth tror ikke tribunevolden vil få store konsekvenser for Russland i dette mesterskapet.

– Historisk sett har ikke konsekvensene etter slike ting vært store under mesterskap, men at Russland kan måtte spille for tomme tribuner i kvalifiseringen til neste mesterskap og i verste fall utestenges, det kan skje. Toleransen er sikkert lavere enn før, og det er viktig for UEFA at folk skal oppleve det som trygt å gå på kamp, sier Hjelseth.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport og få gratis samlivsråd for sommeren, alt du trenger og ikke trenger å vite om EM i Frankrike:

Publisert
  1. Fotball-EM
  2. Jamie Vardy
  3. Harry Kane
  4. Wayne Rooney
  5. Englands herrelandslag fotball
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Dette skjer i EM i dag

  2. UEFA varsler økt EM-sikkerhet og åpner disiplinærsak mot Russland

  3. «Uansett hva som skjer videre, vil EM 2016 dessverre huskes for fotballpøblenes herjinger»

BT anbefaler

Har gjenskapt hvordan Bergen så ut i 1320

Nå kan du på film og bilder se hvordan Bergen trolig så ut i middelalderen.

LES SAKEN