Ekspertene mener Brann er mest styrket av topplagene

Opprykket står mellom fire-fem lag. Ekspertene mener Brann har brukt overgangsvinduet best.

Sivert Heltne Nilsen (t.v) er én av Branns signeringer i sommer. Her fra 1-0-seieren over Follo.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Sogndal leder relativt komfortabelt, trass i en frynsete periode i det siste. Sandnes Ulf gjorde byks ved hjelp av en sommer med mange seirer. Brann har reist seg etter en trøblete start, men spiller ofte uavgjort. Kristiansund er i siget, mens Hødd er outsider.

Sommerens overgangsvindu har endret styrkeforholdet klubbene imellom. TV 2s ekspert Jesper Mathisen trekker frem Brann, Kristiansund og kanskje Sandnes Ulf som vinnerne i vinduet.

Marcus Pedersen har forsvunnet fra Bergen. Nå skal han spille i Drammen og Strømsgodset.

— Brann har gjort det bra på overgangsmarkedet. De kvittet seg med en Marcus Pedersen som ikke fikk det til, og som jeg også tror aldri ville fått det til i Brann. De har erstattet ham med en Steffen Lie Skålevik som er mer riktig mentalt innstilt. Pedersen virket mett og uten gnist, analyserer Mathisen.Starts skadde midtstopper arbeider for TV 2 i skadefraværet. Han tror Brann har funnet en glimrende back i Ruben Kristiansen.

— Ruben Kristiansen er et strålende kjøp, kanskje det beste av alle signeringene. Han er en back på høyt eliteserienivå. Sivert Heltne Nilsen har ikke fått noen pangstart, men jeg tror han blir bra. De manglet et anker på midten.Vevatne er foreløpig en troppspiller, mens jeg også har hørt positive ting om Amadiya Rennie. Han kan tilføre dem kreativitet, noe Kristoffer Larsen hittil har vært nesten alene om å gi dette laget. I sum mener jeg Brann er styrket, sier Mathisen.

- Ikke matte, dette

Mathisen peker på at også Sandnes Ulf kan ha gjort en meget smart signering i sommer.

— Sandnes Ulf er litt svekket på keeperplassen etter at de erstattet Hannes Halldorsson med Ingvar Jonsson, men signeringen av Solomon Owello kan være tungen på vektskålen for dem. I form er han en ekstremt bra spiller, og leverer han for Ulf kan det være mannen som sørger for opprykk.

— Kristiansund trengte spillere som kan skape mål, og det har de skaffet seg i Kalludra og Shaswari. Fra før har de et sterkt kollektiv og jeg ser på dem som en outsider i opprykkskampen. Hødd er for ustabile, selv om det å få Robin Shroot tilbake kan gi dem et løft. Sogndal er ikke vesentlig styrket. Thomas Drage er en bra spiller, men å erstatte Ulrik Flo med Henry Osita Chikere styrker dem ikke.

Åsane-trener Kjetil Knutsen leder ikke et lag i toppstriden og skulle ha god kjennskap til konkurrentene i toppen.

— Alle lagene er styrket slik jeg ser det. Sandnes Ulf sto i fare for å stå tilbake med en god ellever, men en tynn tropp. Nå gjorde de noen grep. Alle i toppen har styrket seg gjennom sommeren, men det er kanskje fordel Brann, analyserer Knutsen.

— Kanskje?

— Det er et spørsmål rundt spissplassen, hvor de har mistet Jakob Orlov og Marcus Pedersen og fått inn Steffen Lie Skålevik. Det er foreløpig tidlig å si hvordan det vil slå ut, mener Åsane-treneren.

Han påpeker at spillerlogistikk ikke handler om tall.

— Dette er ikke matte, altså. Og pr. nå har mange av lagene hentet gode 1.-divisjonsspillere. Spørsmålet er hvor mange av dem som vil prege divisjonen over. Slik jeg ser det står de to opprykksplassene mellom Sogndal, Sandnes Ulf og Brann. Sogndal er så godt som klare, de trenger ikke mange seirene. Da får vi se hvem som kommer best ut av Brann og Ulf, sier han.

- Mistet kvalitet

Mens de andre to er mildt begeistret for Branns kjøp og mener bergenserne kan si seg fornøyd med overgangsvinduet, er C More-eksperten Joacim Jonsson noe mer avmålt.

— Ingen av topplagene er svekket, men det er heller ingen som har bitt fra seg på et vis som gjør at man kan peke og si "dette blir opprykk". Det her blir et race ut høsten.

Jonsson peker på at Brann har gjort endringer i troppens sammensetning, men at det er kvaliteten som vil avgjøre.

— Brann har fått gjort endringer opp mot Lars Arne Nilsens spillestil, og har fått litt mer bredde i stallen, men de er likevel ikke voldsomt styrket. Vi skal ikke glemme at de har mistet kvalitet. Pedersen, Orlov og Demir holder alle eliteserienivå, så kan det heller diskuteres om de lyktes i Brann.

Jonsson mener også at Sogndal neppe har brukt sommerperioden til å sikre avdelingsseier og opprykk

— Sogndal er verken styrket eller svekket. De har mistet Ulrik Flo, men han har ikke preget dem så mye i år. Historisk sett har han vært viktig, men fotball er ferskvare. Sandnes har mistet noen sentrale spillere, men gjort opp for det med tunge signeringer. Solomon Owello kan vise seg som en bra signering.

Fakta:

Brann:

Inn: Viljar Vevatne (Bryne), Ruben Kristiansen (Vålerenga), Sivert Heltne Nilsen (Vålerenga), Steffen Lie Skålevik (Nest-Sotra), Amadiya Rennie (lån fra Hammarby).

Ut: Marcus Pedersen (Strømsgodset), Erdin Demir (Beveren), Jakob Orlov (lån til Hammarby).

Sogndal:

Inn: Henry Osita Chikere (Viking), Thomas Drage (Tromsø), Peter Aase (Florø).

Ut: Robin Shroot (Hødd), Jim Johansen (Bodø/Glimt), Ulrik Flo (Odd Grenland).

Sandnes Ulf:

Inn: Olafur Karl Finsen (Stjarnan), Ingvar Jonsson (Start), Solomon Owello (Start).

Ut: Sean McDermott (Start), Emil Johansson (Degerfors), Malaury Martin (Lillestrøm), Niklas Sandberg (lån), Hannes Halldorsson (NEC Nijmegen), Erik Tønne (fristilt).

Kristiansund:

Inn: Rozhat Shaswari (FFK), Øyvind Hoås (Sarpsborg), Liridon Kalludra (Sarpsborg), Patrik Hjelmset (Herd).

Ut: George White (Nest-Sotra), Magnus Stamnestrø (Rosenborg), Torbjørn Agdestein (Haugesund).

Hødd:

Inn: Robin Shroot (Sogndal).

Ut : Ingen

Publisert