Er dette Branns største tabbe noensinne?

BLOGG: Oumar Niasse har signert for Everton for 165 mill. Brann ville ikke ha ham, skriver Anders Pamer.

Publisert Publisert

TIL EVERTON: Oumar Niasse ble sendt hjem fra utlånet til Brann i 2012, etter å ha levert skuffende. Nå er han klar for Everton for 165 millioner kroner. Her ønskes han velkommen av Rolf-Magne Walstad og Rune Skarsfjord. Mannen til venstre er Amin Askar, som kom samtidig med Niasse. Foto: Vegar Valde

En bråte utenlandske medier rapporterer om at Lokomotiv Moskva-spilleren Oumar Niasse er på vei til Everton for 13,5 millioner pund, noe som tilsvarer snaut 165 millioner norske kroner. Opp med hånden de som så den komme!

Sent mandag kveld ble overgangen bekreftet:

Les også

Brann-flopp kjøpt av Everton for kjempesum

Det er i hvert fall ingen på Brann Stadion som er i nærheten av å å bevege armene. Ingen i Bergens Tidende, heller. Oumar Niasse var det klassiske eksempelet på en flopp.

JULEGAVE? Vår blogger Anders Pamer tror ikke på en spiss under treet. Foto: Jan M. Lillebø

Han kom på lån fra Senegal til Norge og Brann i 2012. Han fikk spilletid i tre seriekamper og en cupkamp, før Brann sendte ham hjem i juli — før leieavtalen formelt utløp. Bakgrunnen var åpenbar: Han var svak. Han leverte til slutt så dårlig at Branns 2. lag ikke hadde bruk for ham.

Jeg husker Niasse godt, og så et utall treninger hvor han deltok. Han var ikke elendig, ingen Vasili Pavlov som utløste hånlatter blant medspillere. Men han var ikke god, heller. Farten var ok, han hadde et visst driv og en teknikk som var over gjennomsnittet. Men hadde han sult? Var han ivrig? Gikk han gjennom lettveggen for å overbevise om at han burde få fortsette i Brann?

Niks. Han virket slapp og halvinteressert. Og ferdighetene var ikke mer blendende enn at han var en tretten-på-dusinet-spiller.

Les også

Brann-børsen: «Delaktig, vant mye i luften og scoret. Lovende»

(krever innlogging)
Jeg kan godt legge hodet på blokken: Aldri i verden om jeg trodde at han tre og et halvt år senere skulle ankomme Goodison Park som en av klubbens dyreste spillere noensinne. Aldri!

Men jeg tok feil, og Brann tok feil. Det er selvsagt ikke gitt at Niasse kunne utviklet seg mot å bli en verdensklassespiller i Brann. Det er godt mulig at de tilbakemeldingene han fikk i Brann gjorde at Niasse gjorde justeringer — ikke minst mentalt - som gjorde at han knakk koden.

Men det går ikke an å se på Niasse-hendelsen som noe annet enn en pinlig blemme for Branns del. Man skal være passe arrogante og seg selv nok hvis ikke tilfellet Niasse fører til selvransakelse hos de ansvarlige.

Les også

Brann-trenerens dom: Overraskende bra

En ting er at det var Rolf-Magne Walstad og Rune Skarsfjord som den gang styrte butikken på Branns sportslige avdeling. Men det var heller ingen andre som så «noe» i Niasse. Unntaket er BT-blogger Eduardo Doddo Andersen som nyter å trekke frem at han synes Niasse leverte godt i en treningskamp...

Det har vist seg med flere spillere fra andre kontinenter at de behøver tid. Se på Sebastian Eguren som ikke var god nok for Rosenborg, men som senere leverte utmerket i La Liga for Villareal. Når man henter spillere fra andre fotballkulturer, er det nødvendig å gi dem tid. Det er lærdommen.

Men ingenting er lettere enn å være etterpåklok. Hva om man gir dem tid, og de aldri slår til? Det er enkelt å kaste den første steinen. Jeg lar den ligge, men det er 165 millioner grunner til at Oumar Niasse-saken bør føre til ettertanke.

Hva mener du?

Publisert

Eliteserien

SVUTMP
6Rosenborg125341710718
7Stabæk124531617-117
8Brann124351619-315
9Strømsgodset124351623-715
10FK Haugesund124351017-715
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Sakene flest leser nå

 1. Forbud mot alkoholservering i hele Norge etter midnatt. Se regjeringens pressekonferanse.

 2. Frontkollisjon med lastebil på E39: – Fører av personbil alvorlig skadet

 3. Branns trenerjakt nærmer seg avslutning: Vi har bare noen få, gode kandidater igjen

 4. Da koronaen slo til, tok skuespillerparet ekstra grep om hagen

 5. Ryde åpner for «saktesoner», parkeringsplasser og lavere maksfart om natten

 6. Bremsene på i frykt for ny koronabølge

 1. Eliteserien
 2. Everton FC
 3. SK Brann
 4. Anders Pamer