Dette kan bli Petter Northugs nye våpen

Vurderer å sove tusen meter høyere enn konkurrentene på «isbre-hotell» i Italia.

PÅ TOPPEN AV FJELLET: Glacier Hotel Grawald profilerer seg som det høyest beliggende hotellet i Europa, 3212 meter over havet. Det er hit Petter Northug vurderer å bo på tampen av høydesamlingen. Foto: RICHARD SAGEN

  • Birger Løfaldli
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

VAL SENALES (adressa.no): Nå er spekulasjonene og usikkerheten om hvilke konkurranser Petter Northug skal delta i til vinteren historie. Avtalen med skiforbundet er på plass. Northug blir å finne under verdenscupåpningen i Kuusamo, i Tour de Ski og i den nye touren i Canada, som avslutter verdenscupsesongen.

29-åringen ser hele tiden etter detaljer som kan gjøre ham bedre. Inspirert av Ole Einar Bjørndalen forsker Northug nå på hva som er mulig å hente av marginer i høyden.

Tidligere i sommer og høst har han avsluttet sine treningsopphold i Mellom-Europa høyere opp på fjellet enn der han startet. På forrige samling lå han de ti siste døgnene på Stelvio-passet, ifølge trener Stig Rune Kveen med veldig god effekt.

Enda mer ekstremt

Stelvio-passet ligger nesten 2800 meter over havet.

Gjør Northug alvor av sine planer nå, kan det bli et enda mer ekstremt opplegg i ukene fremover.

  • Glede i Sverige: Northug vil gå svensk sesongåpning

Normalt sover nemlig utøverne som er på samling i Val Senales på rundt 2000 meters høyde. Treningen foregår rundt tusen meter høyere opp, på en isbre. For å komme dit, tar løperne gondolbane. Ved gondolbanens endestasjon ligger Glacier Hotel Grawald, «isbre-hotellet», som profilerer seg som det høyest beliggende hotellet i Europa, 3212 meter over havet.

Væravhengig

Det er hit Petter Northug vurderer å overnatte de siste døgnene på høstens samling i Val Senales. Hensikten er å få ytterligere et forsprang til konkurrentene.

— Den kan være aktuelt å ligge her i noen dager. Bjørndalen har gjort det og flere har gjort det tidligere, sier Northug til Adresseavisen.

— Det er væravhengig og snøavhengig. Kommer det drittvær, må jeg være der jeg er, legger han til, og sikter til hotellet hvor han og de øvrige løperne vanligvis bor på rundt 2000 høydemeter.

Avslutter høyere

Det var under Val Senales-oppholdet for et års tid siden Northug kom i prat med Ole Einar Bjørndalen. Da utvekslet de erfaringer på et felt begge er svært opptatt av, nemlig høydetrening.

— De handler om kroppslige signaler på antall døgn, ulike høyder og slike ting. Hvordan de føler kroppen responderer. Bjørndalen lå på hotellet på toppen der en gang, sier Northugs trener Stig Rune Kveen.

- Har dere tenkt dere opp til Glacier Hotel Grawald?

— Vi får se. Vi har pratet om det. Stelvio er også et alternativ, sier Kveen.

- Hvorfor er det Petter Northug og Ole Einar Bjørndalen som gjør slikt?

— Petter begynner å få mye erfaring. Han har over hundre høydedøgn hver sesong, og da handler det om å pushe grensene og se på hva som fungerer. Det er en fin mulighet for å prøve ut dette i år, forklarer Kveen.

Publisert
  1. Petter Northug
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Smittevernoverlegen ber folk teste seg etter bunkerfest i Sandviken

Lørdag kveld fikk politiet melding om en fest i det nedlagte bunkeranlegget på Sandviksbatteriet.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Hever risikonivået for smitte i Bergen

  2. Bergenser nominert til Emmy

  3. «Etter den absurde nedturen kom den vakreste setningen av dem alle»

  4. – Jeg håper de går i sparegrisen

  5. Fylkesvei 53 stengt ved Årdal etter ulykke

  6. Er det trygt å blande Pfizer og Moderna-vaksine? Her er åtte spørsmål og svar.