Sjakkverdens leder: - Det vil selvsagt være naturlig å arrangere neste VM i Norge

FIDE-president Kirsan Iljumzjinov vil ha sjakk-VM i Norge i 2016.

Magnus Carlsen sammen med FIDE-sjef Kirsan Iljumzjinov i Sotsji. Sjakkpresidenten, som var i Tromsø under OL i august, ser gjerne at den neste VM-kampen blir spilt i Norge.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

SOTSJI (Aftenposten.no): Magnus Carlsen har tatt noen viktige skritt på veien til å forsvare sin VM-tittel, men først må Carlsen vinne i Sotsji. Tirsdag gikk han på et sviende nederlag.

Vinner han til slutt, betyr det at han skal ut i ny VM-kamp senhøsten 2016. Neste år vil det ikke bli spilt VM-kamp.

Norge bør være med

Det internasjonale sjakkforbundets (FIDE) omstridte president, Kirsan Iljumzjinov, forelsket seg i Tromsø under sjakk-OL og beklager at Norge ikke klarte å stille kapital nok til å kunne arrangere VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Viswanathan Anand allerede i år. Han håper Norge er klar i 2016.— Ja, hvorfor ikke? De burde det. Hvis det kommer gode forslag fra Norge neste gang, vil det selvsagt være naturlig å arrangere der, sier sjakkpresidenten til Aftenposten.

Iljumzjinov er litt skuffet over at Norge ikke er arrangør allerede i år. Det var lenge usikkert om noen i det hele tatt var villig til å påta seg jobben med å arrangere VM-kampen mellom Carlsen og Anand.

Skuffet over verdens rikeste land

Norges Sjakkforbund hadde muligheten og prøvde i det lengste å skaffe til veie de pengene. Den norske sjakkpresidenten var skuffet da det ble klart at ingen norske byer var villige til å være arrangør og at sponsormarkedet heller ikke var klar.

Les også

Kasparov: - En skam at de ikke utnytter potensialet Carlsen viser at sjakken har

Litt skuffet var også sjakkens mektigste, FIDE-presidenten.

— Jeg er overrasket over at Norge ikke klarte å skaffe til veie pengene som finnes. Norge er jo et av de rikeste landene i verden. Kanskje rikere enn USA, men jeg skjønner ikke helt hvorfor de ikke klarte det, sier Iljumzjinov.

Norsk glede over signalene

Den norske sjakkpresidenten, Jøran Aulin-Jansson, er klar til å arrangere neste VM-kamp på Magnus Carlsens hjemmebane.

President i Norges Sjakkforbund Jøran Aulin-Jansson støttet Kirsan Iljumzjinovs motkandidat Garry Kasparov i FIDE-valgkampen. Her avbildes Aulin-Jansson sammen med Kasparov i sammenheng med Norway Chess i 2014.

— En VM-kamp i Norge ville vært flott. Da skader det ikke at FIDE-presidenten er positiv til VM-kamp i Norge, sier Aulin-Jansson til Aftenposten.Norges Sjakkforbund ønsket å arrangere den kampen som nå pågår i Sotsji. De jobbet lenge med flere som var interesserte.

For liten tid

FIDE hadde få andre kandidater til å være arrangør og utsatte fristen slik at det norske sjakkforbundet skulle få ekstra tid til å få i stand en arrangørpakke. De klarte det ikke, og Sotsji kom på banen som arrangørsted.

— Vi hadde litt kort tid på oss til å få stand et skikkelig arrangement. Men jeg tror at det vil være mulig å få til om to år i Norge, sier den norske sjakkpresidenten.

Les også

Carlsen etter tapet: - Alt gikk galt fra starten av

Han regner med at det vil koste en arrangør rundt 40 millioner kroner å være vertskap for verdens to beste sjakkspillere. En betydelig andel av den summen er premiepenger.

— Vi ser at sjakkinteressen vokser. Både NRK og VGTV har stadig større seertall på sjakk, sier Aulin-Jansson som mener at det norske markedet om to år er klar til være arrangør.

Publisert: