Sjakkverdens leder: - Det vil selvsagt være naturlig å arrangere neste VM i Norge

FIDE-president Kirsan Iljumzjinov vil ha sjakk-VM i Norge i 2016.

Magnus Carlsen sammen med FIDE-sjef Kirsan Iljumzjinov i Sotsji. Sjakkpresidenten, som var i Tromsø under OL i august, ser gjerne at den neste VM-kampen blir spilt i Norge.
  • Kurt B.M. Haugli
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

SOTSJI (Aftenposten.no): Magnus Carlsen har tatt noen viktige skritt på veien til å forsvare sin VM-tittel, men først må Carlsen vinne i Sotsji. Tirsdag gikk han på et sviende nederlag.

Vinner han til slutt, betyr det at han skal ut i ny VM-kamp senhøsten 2016. Neste år vil det ikke bli spilt VM-kamp.

Norge bør være med

Det internasjonale sjakkforbundets (FIDE) omstridte president, Kirsan Iljumzjinov, forelsket seg i Tromsø under sjakk-OL og beklager at Norge ikke klarte å stille kapital nok til å kunne arrangere VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Viswanathan Anand allerede i år. Han håper Norge er klar i 2016.— Ja, hvorfor ikke? De burde det. Hvis det kommer gode forslag fra Norge neste gang, vil det selvsagt være naturlig å arrangere der, sier sjakkpresidenten til Aftenposten.

Iljumzjinov er litt skuffet over at Norge ikke er arrangør allerede i år. Det var lenge usikkert om noen i det hele tatt var villig til å påta seg jobben med å arrangere VM-kampen mellom Carlsen og Anand.

Skuffet over verdens rikeste land

Norges Sjakkforbund hadde muligheten og prøvde i det lengste å skaffe til veie de pengene. Den norske sjakkpresidenten var skuffet da det ble klart at ingen norske byer var villige til å være arrangør og at sponsormarkedet heller ikke var klar.

Les også

Kasparov: - En skam at de ikke utnytter potensialet Carlsen viser at sjakken har

Litt skuffet var også sjakkens mektigste, FIDE-presidenten.

— Jeg er overrasket over at Norge ikke klarte å skaffe til veie pengene som finnes. Norge er jo et av de rikeste landene i verden. Kanskje rikere enn USA, men jeg skjønner ikke helt hvorfor de ikke klarte det, sier Iljumzjinov.

Norsk glede over signalene

Den norske sjakkpresidenten, Jøran Aulin-Jansson, er klar til å arrangere neste VM-kamp på Magnus Carlsens hjemmebane.

President i Norges Sjakkforbund Jøran Aulin-Jansson støttet Kirsan Iljumzjinovs motkandidat Garry Kasparov i FIDE-valgkampen. Her avbildes Aulin-Jansson sammen med Kasparov i sammenheng med Norway Chess i 2014.

— En VM-kamp i Norge ville vært flott. Da skader det ikke at FIDE-presidenten er positiv til VM-kamp i Norge, sier Aulin-Jansson til Aftenposten.Norges Sjakkforbund ønsket å arrangere den kampen som nå pågår i Sotsji. De jobbet lenge med flere som var interesserte.

For liten tid

FIDE hadde få andre kandidater til å være arrangør og utsatte fristen slik at det norske sjakkforbundet skulle få ekstra tid til å få i stand en arrangørpakke. De klarte det ikke, og Sotsji kom på banen som arrangørsted.

— Vi hadde litt kort tid på oss til å få stand et skikkelig arrangement. Men jeg tror at det vil være mulig å få til om to år i Norge, sier den norske sjakkpresidenten.

Les også

Carlsen etter tapet: - Alt gikk galt fra starten av

Han regner med at det vil koste en arrangør rundt 40 millioner kroner å være vertskap for verdens to beste sjakkspillere. En betydelig andel av den summen er premiepenger.

— Vi ser at sjakkinteressen vokser. Både NRK og VGTV har stadig større seertall på sjakk, sier Aulin-Jansson som mener at det norske markedet om to år er klar til være arrangør.

Publisert
  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen

Les mer om dette temaet

  1. Magnus Carlsen ble tema i Putin-møte