Norge har tatt 25 av 30 pallplasseringer: - En skremmende norsk dominans

— Det er ikke noe nytt, sier Thomas Alsgaard om den norske dominansen. Norge tok alle pallplasseringene for både kvinner og menn søndag.

På kvinnenes jaktstart ble pallen helnorsk. Fra venstre: Toer Therese Johaug, vinneren Marit Bjørgen, og Heidi Weng, som ble nummer tre.
  • Nicholas Bergh
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Det er nesten for mye av det gode, utbrøt NRK-kommentator Torgeir Bjørn etter målgang på herrenes minitour på Lillehammer søndag.

Da hadde nettopp svensken Calle Halfvarsson gått i mål som beste utlending - på en sjetteplass. Det har vært en gjenkjennelig melodi i sesongstarten.

En time tidligere hadde Marit Bjørgen, Therese Johaug, Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg tatt de fire første plassene på kvinnenes jaktstart.

UNNTAKET: Etter ti verdenscuprenn er den 22 år gamle finnen Iivo Niskanen fortsatt den eneste utlendingen som har vunnet.

Etter to verdenscuphelger er det kun fem pallplasser som har blitt delt ut til utlendinger. Sloveneren Katja Visnar, finnene Sami Jauhojärvi og Iivo Niskanen, Charlotte Kalla og Aleksej Petukhov er de eneste utlendingene som har sikret seg en pallplass.

Les også

Tre stjerner har vunnet 55 av 56 renn

Dermed sitter Norge igjen med 25 av 30 pallplasser i verdenscupen.

Den eneste utlendingen som har vunnet et renn så langt er den finske 22-åringen Iivo Niskanen, som vant 15 kilometer klassisk på hjemmebane i Kuusamo.

Alsgaard: — Det er en tradisjon

Lanngrennslegenden Thomas Alsgaard mener det er normalt at det norske laget hevder seg best tidlig i sesongen.

Thomas Alsgaard jobber nå som sjef for langrennslaget Team LesePlan. Han er ikke veldig overrasket over den norske dominansen i skisporet.

— Det har vært tradisjoner for det i veldig mange år, spesielt på herresiden. Det er en tradisjon. Veldig mange går fort på denne tiden av året, det har skjedd mange ganger før, sier Alsgaard til Aftenposten. - Er det en fare for at interessen fra de andre nasjonene forsvinner?

— Jeg har vært med på å finne femdobbelt, seksdobbelt, syvdobbelt og åttedobbelt. Det er ikke noe nytt. Interessen ble ikke borte den gangen, så jeg tror det går bra nå også. Dette bør heller være et varsko til de andre nasjonene om at må ta seg sammen for å henge med, sier Alsgaard.

Han minner om verdenscupåpningen i finske Kuopio i 2001.

Norge tok de åtte første plasseringene i Kuopio i 2001. Her avbildes topp tre. Fra venstre: Andremann Erling Jevne, vinneren Anders Aukland, og tredjemann Frode Estil.

Da tok de norske herrene de åtte første plasseringene på 15-kilometeren i klassisk. Da vant Anders Aukland foran Erling Jevne, Frode Estil, Odd-Bjørn Hjelmeset, Kristen Skjeldal, Thomas Alsgaard, Tore Bjonviken og Espen Bjervig. Beste utlending ble svensken Per Elofsson på en niendeplass.Den utklassingen står fortsatt som rekord i verdenscupen i langrenn.

Kalla: — Hva skal vi gjøre?

NRK-ekspert Torgeir Bjørn tror også at trenden vil avta etter hvert.

— Det er en skremmende norsk dominans, men det er ikke så utypisk at Norge dominerer i starten av sesongen, mens de andre nasjonene kommer bedre med etter hvert, sa Bjørn under NRKs sending.

— Det er bare å ta av seg hatten og si «grattis», sa den svenske landslagssjefen Rikard Grip, før han minnet om det fortsatt er lenge til Falun-VM.

Sammen med Justyna Kowalczyk har Charlotte Kalla vært de norske jentenes største utfordrer de siste sesongene. Kalla ble beste utlending i minitouren med en femteplass. Her fra lørdagens renn, der Kalla ble nummer fire.

Andre svensker virker imidlertid mer bekymret.— Det er imponerende. Det er altfor langt opp til de beste og bak dem finnes det mange gode skiløpere, sa Charlotte Kalla til Expressen om den norske dominansen.

- Er det dårlig for sporten?

— Klart det er en fare, men hva skal vi gjøre?

- Svenskene vet allerede at de blir tatt ut

Expressens kommentator Tomas Pettersson tror imidlertid det svenske laget kommer sterkere tilbake. Han argumenterer for at de norske utøverne er mer avhengige av å prestere tidlig i sesongen, siden det er mer rift om VM-plassene.

— Halfvarsson, Kalla, Richardsson, Ingemarsdotter, Hellner og de andre vet allerede nå at de kommer til å bli tatt ut til VM. Flesteparten av de norske landslagsløperne svever derimot i uvisshet.

Les også

Kowalczyk har ombestemt seg før Falun-VM

Pettersson får støtte fra Alsgaard.

— Det er fryktelig mange som satser på langrenn i Norge. Det er mange som trener bra og mange som er sterke. Det er hard kamp om å få gå på verdenscuplaget, og etter hvert på VM- og OL-laget. Derfor har man bare en mulighet: Å levere knallresultater tidlig i sesongen, sier Alsgaard.

Han varsler at Dario Cologna, det russiske laget og det svenske laget på herresiden vil komme sterkere tilbake før Falun-VM.

De andre nasjonene får nye muligheter til revansje neste helg, når verdenscupen fortsetter i sveitsiske Davos. Da skal utøverne gå intervallstart i klassisk og sprint i fristil.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Se Johaugs jubelbrøl etter sekundstriden mot Bjørgen

  2. Johaug: - Jeg har så vondt av henne

BT anbefaler

Rundt 15 prosent av kvinner har samme sykdom som Regine. De fleste vet det ikke.

Rundt femten prosent av kvinner har syndromet. – De fleste vet ikke at de har dette, sier professor Eszter Vanky.

LES SAKEN