Sverre Lunde Pedersen har funnet løsningen på VM-dilemmaet

Går 10.000 meter dagen før 1500-meteren.

Publisert Publisert

PÅ TREDJE: Sverre Lunde Pedersen ble beste norske på Hamar. Foto: NTB scanpix

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I flere uker har Sverre Lunde Pedersen grublet på hvordan han skal forholde seg til det knalltøffe programmet som er satt opp for VM enkeltdistanser i Heerenveen.

Les også

Sverre Lunde Pedersen kan bli nødt til å droppe medaljesjanse i VM

Torsdag 12. februar åpner mesterskapet med 10.000 meter. Allerede dagen etter er det 1500 meter og lagtempo, før det er 5000 meter lørdagen.

Lenge vurderte Pedersen å stå over 10.000 meter, for å ha friske bein på det som vanligvis er hans aller beste distanse, 1500 meter. Nå har han bestemt seg for å gå både 10.000 og 1500. I stedet lar han være å gå lagtempoen.

- Kan angripe bakfra

  • Vi så på hva som var de beste mulighetene for meg, og kom frem til at vi dropper lagtempoen. Jeg leverte en såpass bra 10.000 meter i EM (der han ble nummer to, red.anm.), den bidro til at jeg bestemte meg for å gå. Vi bestemte oss før helgen, sier Pedersen.

Sven Kramer skal sannsynligvis ikke gå 10.000 meter, noe som selvsagt øker Pedersens medaljesjanser. Jorrit Bergsma er storfavoritt på milløpet, men bak nederlenderen vil det være åpent. Det store spørsmålet er hvordan en 10.000 meter vil slå ut for Pedersen på 1500-meteren dagen etter.

  • Jeg føler at jeg i hvert fall ikke har noe press på meg når jeg har gått 10.000, og det kan være like greit å angripe litt bakfra. Det blir spennende å se hvordan 10.000-meteren sitter i beina, men jeg tror jeg skal klare å restituere meg bra, sier Pedersen.

Nummer tre

Lørdag ble han nummer tre på 5000 meter i verdenscupen i Vikingskipet. Han kom inn på tiden 6.23,21, noe som var 17 hundredeler etter Douwe de Vries. Jorrit Bergsma vant 5000-meteren med 6.17,89. Pedersen gikk i nest siste par, og fryktet nok at pallplassen hadde glippet da han måtte se seg slått av de Vries. Osingen lå lenge foran de Vries' tid, men klarte ikke å holde farten oppe de siste 400 meterne.

  • Jeg så at Sverre måtte kjempe da det var tre runder igjen, og sisterunden ble litt for svak, sa far og tidligere landslagstrener Jarle Pedersen, som var ekspertkommentator for NRK.

Men verken Bob de Jong eller Aleksandr Rumyantsev i det siste paret greide å straffe Pedersens tid. Dermed kunne 22-åringen glede seg over nok en pallplass i verdenscupen, hans fjerde denne sesongen.

Målet mitt var å komme på pallen og det klarte jeg, selv om jeg har mer å gå på både formmessig og teknisk. Dette var seigt, men jeg trengte en god gjennomkjøring. Overskuddet har jeg ikke helt ennå, men det passer bra at det kommer om to uker, sier Pedersen.

Har trent tøft

Landslagstrener Sondre Skarli er godt fornøyd med 22-åringens prestasjon.

  • Forrige uke var for Sverre en av de hardeste i hele vinter treningsmessig. Å legge inn en tøff treningsperiode nå var helt nødvendig for å være i toppslag til de kommende mesterskapene, sier Skarli til NTB.
  • Vi har ikke planlagt noen formtopp her i det hele tatt, men jeg visste at Sverre ville prestere. Han tåler mye trening godt, sier Skarli.

Bøkko skuffet

For Håvard Bøkko ble ikke lørdagen like oppløftende.

— Når du har knivet med de beste om pallplasseringer i mange år, er det ikke noe moro å kjempe om 11.- og 12.-plasser, fastslo Bøkko overfor NTB etter å ha gått inn til tiden 6.31,04 på 5.000-meteren i Vikingskipet lørdag.

Det holdt til 10.-plass i det første av tre verdenscupløp på hjemmebane denne helgen. Bøkko ga seg selv godkjent minus for innsatsen, men innrømmet samtidig at kroppen ikke lystrer som han ønsker.

— Det ble generelt litt for lav marsjfart. Det gikk ganske jevnt, men rundetidene kom ikke så billig som de gjør når jeg er på mitt beste. Det kjenner jeg godt, og det visste jeg selvfølgelig også før jeg startet, sa hallingdølen.

Bøkko har slitt med såkalt «jumpers knee» og fikk ødelagt oppkjøringen til årets sesong. Nå jobber han seg sakte, men sikkert tilbake mot toppen.

Søndag skal 27-åringen både gå 1.500 meter og fellesstart i Vikingskipet. Kanskje kommer det en opptur allerede der.

Det blir for øvrig første gang at konkurranseformen fellesstart benyttes på norsk jord i verdenscupsammenheng.

Publisert