Fordel Brasil

<p>Brasil utstråler bare selvtillit. Men 250 journalister står klare til å kaste seg over landslagssjef Dunga hvis VM ikke går etter planen: Gull nummer seks.</p>

Publisert:

Brazil's Robinho (L) and Kaka joke during a soccer training session in Johannesburg June 10, 2010. REUTERS/Paulo Whitaker (SOUTH AFRICA - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP) Foto: Scanpix

Arild Sandven

JOHANNESBURG: Konferansesalen i Randpark Golf Club er fylt til trengsel. TV-kameraer er stablet opp, radioreportere prater i ett sett, én roper ut «1, 2, 3 – testing, testing, testing» på portugisisk, omtrent hvert 20. sekund. 250 journalister og fotografer er kommet fra Brasil for å følge VM, de aller fleste er på plass for dagens pressekonferanse.

To spillere hver dag, og så kommer de, 22 minutter forsinket, men hvem bryr seg: Elano, den tidligere Manchester City-spilleren som nå er i tyrkiske Galatasaray, og Dani Alves, Barcelonas klasseback som på landslaget må finne seg i å være reserve og backup for Inters Maicon.

– Ikke reserve

Men det plager ham visst ikke:

– Jeg føler meg ikke som noen reserve her, men som medlem av en stor gruppe, «A Selecao Brasileira», Brasils landslag, og understreker at han ikke bare kan være høyreback, men høyrekant (der sidemannen Elano er førstevalget) og på venstresiden – som sant er.

Brasil vant Confederations Cup her i fjor etter å ha snudd 0–2 til 3–2 i finalen mot overraskelseslaget USA, og med Kaká i storslag. Nå er Real Madrid-spilleren langt unna sin beste form, men Elano ser fordelen av å ha vært i Sør-Afrika for bare ett år siden.

– Vi kjenner landet og klimaet og har vunnet her før. Det er en liten fordel. Samtidig er dette en ny turnering, men vi er jo her for å vinne, presiserer vingen som fyller 29 år, dagen før Brasils åpningskamp mot Nord-Korea.

Les også:

Tirsdag: Null grader!

Tirsdag kveld kl. 20.30 er det meldt om NULL grader i Johannesburg, det kommer til å bli en iskald opplevelse.

– Det bekymrer oss ikke. Vi er så gode til å tilpasse oss alle forhold, kontrer Elano.

Han og Dani Alves svarer utfyllende og positivt og er tålmodige gjennom nærmere 50 minutter, på spørsmål som først kan minne om foredrag før de endelig kommer.

Hjemme i fotballgale Brasil er folket skeptisk. Særlig til landslagssjef Dunga og hans defensive taktikk.

– Han er upopulær, fastslår Felipe de Almeida i TV-stasjonen SNTV.

– I Brasil syns de han spiller altfor europeisk og prioriterer kollektivet for mye. De kritiserte uttaket også, men etter at de 23 spillerne klare, er alle stort sett positive og støtter Brasil. Helt til det går galt:

– De må vinne, som i 1994 og 2002, fastslår de Almeida.

I 1994 var Dunga jernmannen på Brasils midtbane. Nå har han satt opp Brasil i et 4-2-2-2-system med Felipe Melo og Gilberto Silva som defensive kjemper sentralt på midtbanen.

Det liker ikke brasilianerne. Bare hvis det blir gull.

Publisert: