Dopingprøver fra Sotsji analyseres på nytt

Flere risikerer startnekt under Rio-OL.

tb1c00c6.jpg
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Dopingavsløringene slo ned som en bombe tirsdag. En rekke utøvere i internasjonal idrett er avslørt for dopingjuks, meddelte IOC. Flere risikerer startnekt under Rio-OL.

Fortiden er i ferd med å innhente en rekke utøvere. 31 utøvere, fra seks idretter og tolv nasjoner, skal ha vært dopet under OL i Beijing i 2008. Det kommer fram etter at dopingprøvene er analysert på nytt.

Les også

New York Times: USA etterforsker russisk doping

Dopingprøvene er blitt lagret ved IOC-laboratoriet i Lausanne. Nye metoder gjør at gammelt juks likevel kan bli avslørt. Ifølge IOC vil «alle utøvere som er involvert i brudd på antidopingbestemmelsene bli utestengt fra konkurranser i Rio-OL».

250 dopingprøver tatt under London-lekene i 2012 skal også analyseres på nytt. Det samme gjelder en rekke prøver tatt under Sotsji-OL for to år siden.

– Dette er et kraftig angrep på juksemakerne, som vi aldri vil la vinne, sier IOC-president Thomas Bach i en omfattende pressemelding.

IOC gjør alt for at ingen juksemakere skal få delta under lekene i Rio de Janeiro til sommeren.

– Dette viser igjen at dopingsyndere ikke har noe sted å gjemme seg, heter det i meldingen fra Den internasjonale olympiske komité.

Ingen navngis

Av juridiske årsaker er ingen utøvere eller nasjoner navngitt.

– Vi lagrer dopingprøver i ti år, slik at ingen juksemakere skal kunne føle seg trygge, sier Bach.

– Ved å stoppe så mange dopede utøvere fra å delta i Rio, viser vi igjen vår klare linje for å beskytte OLs integritet, heter det videre.

IOC er ikke fornøyd med hvordan laboratoriet i Sotsji har jobbet med dopingprøvene. NÅ har IOC bedt WADA om en fullstendig gjennomgang av hva som skjedde under lekene i Russland.

I tillegg kommer IOC med en advarsel til de som står i kø for å overta eventuelle medaljer.

– IOC vil gjøre en utvidet reanalyse av medaljører fra Beijing og London. Prøvene til de som også vil motta medaljer i etterkant, vil bli analysert på nytt, het det i den omfattende meldingen fra IOC tirsdag.

(©NTB)

Publisert