OL-håp må betale 15.000 kroner i året for joggesko
VM-utøver Håvard Haukenes (25) får ikke noe dekket av Friidrettsforbundet. Foreldrene betaler.
- Magnar Taule

– Han er ikke den eneste som må punge ut av egen lomme, vedgår sportssjef Ronny Nilsen i Norges Friidrettsforbund.
Kappgjengeren fra Gular har brukt 10 par sko siste året.
— De koster rundt 1500 kroner paret, sier Haukenes.
Han ble nummer 24 på 50 km kappgang i VM i Beijing. Tiden ble 3.56,50 – 12 sekunder bak pers. Det var en prestasjon som sto til godkjent ut fra forholdene som var i Kina, med tropisk varme og høy luftfuktighet.
Satser mot OL
Men selv om han ble tatt ut til VM, og for øyeblikket er en OL-kandidat, er det ingen automatikk i at forbundet betaler skoforbruket hans.
— Det er nå en gang sånn at det å være toppidrettsutøver medfører en del ekstra utgifter. Det er sånne ting man må være forberedt på å ta – med mindre man er på et såpass høyt nivå at man får støtte fra Olympiatoppen og det forbundet man representerer. Håvard er i god utvikling, men han er ikke helt der enda, svarer sportssjef Nilsen.
Løpseventyr i Asia venter for legestudent Yngvild (20)
Han påpeker at egenandeler er vanlig i flere andre idretter enn friidrett.
— Men er det ikke prinsipielt betenkelig at en utøver som er god nok til å representere Norge i et VM må betale utstyret han bruker selv?
— Det er nok fortsatt sånn at de fleste må ut med noen utgifter selv. Det koster å være idrettsutøver på internasjonalt nivå. Det er gjerne sånn at inntil man kommer på et visst nivå, må man påregne å bære en del kostnader selv, svarer han.
Høydetrening i USA
Litt får han likevel. Haukenes tilhører den såkalte mesterskapsgruppen til Norges Friidrettsforbund og får 15.000 kroner i kontantstøtte i år. Fra klubben har han fått 55.000 kroner, pluss en bonus for VM-deltakelse på 16.000 kroner.
Det er langt fra nok til å dekke alle utgiftene som er forbundet med OL-satsingen.
— Vi skal ha to høydeopphold i Flagstaff i USA, en konkurranse i Mexico i mars, og så blir det noen treningssamlinger i Spania eller et annet varmt sted i Europa, forteller Haukenes. Han reiser sammen med trener Stephan Plätzer og kappgangkollega Erik Tysse.
Trioen satser sammen mot OL i Rio.
— Det blir utgifter til flybilletter, opphold, leiebil, mat og fysioterapi. Selv om vi sparer der det er mulig å spare, så blir det kostnader ut av det, forteller Haukenes.
Lever på studielån
En annen høy utgiftspost er energidrikk.
— På det meste går det opp mot 2000 kroner måneden. I sum på årsbasis blir det faktisk enda mer enn jeg bruker på sko, sier han.
Da monner det lite med et studielån på 7500 kroner i måneden.
— Av dette går det 4500 kroner bare i husleie, sier Haukenes.
Helsvart er det likevel ikke. Etter at han kom hjem fra VM, har han klart å skaffe seg en sponsoravtale med den lokale matbutikken, som forsyner ham med varer for 2000 kroner måneden. Det hjelper ham til å opprettholde et variert kosthold og næringsinntak.
Jakter på sponsorer
— Det har betydd mye for meg å få den avtalen. Det jeg savner nå, er en skosponsor og en sponsor på næringsdrikk. Hadde jeg fått det på plass, ville mye sett lysere ut med tanke på OL-satsingen. Jeg håper også at jeg kan få økt støtten fra friidrettsforbundet, sier Haukenes.
— Håvard er en utøver i god utvikling, og kan definitivt være en kandidat til å få mer støtte. Men det er for tidlig å si noe om nå. Det er vanskelig å vite hvilke rammer vi vil få å jobbe med frem mot OL, svarer Ronny Nilsen.
Inntil videre fortsetter Haukenes å være en aktiv sponsorjeger.
Han har opprettet egen hjemmeside med lenke til Facebook der folk som har lyst å støtte ham i OL-satsingen kan tegne seg.
— Det viktigste er likevel alt på plass: At jeg har fått Stephan Plätzer som trener og Erik Tysse som treningskamerat betyr utrolig mye for meg. Vi passer godt sammen, og pusher hverandre veldig bra, sier Haukenes.