Gjør stikk motsatt av langrenn: – Ingen betenkeligheter

Langrenn har bestemt seg for å hoppe av verdenscupen inntil videre. Men det kommer ikke på tale for hopp og kombinert - og heller ikke skiskyting.

HOPPER VIDERE: Clas Brede Bråthen roser opplegget til FIS under coronakrisen. Her fra Bergiselbakken er Innsbruck i januar med Marius Lindvik som vinner.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Skiskytterne har foreløpig ingen planer om å gjøre som langrenn understreker skiskytterforbundets ledelse.

– Vi er komfortabel med situasjonen etter verdenscupåpningen i Kontiolahti. Men vi vurderer den fra dag til dag. Og det er viktig å påpeke at ingen utøvere skal føle tvang. Det er frivillig å stille til start, sier generalsekretær Morten Aa Djupvik.

Les også

Slik ble Lægreid skiskyttersensasjon: – Jeg var vel en typisk nerd

Mandag bestemte langrennsstjernene Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen seg for å droppe konkurransene i tyske Dresden og sveitsiske Davos i desember. Tirsdag fulgte langrennskomiteen i Norges skiforbund opp med å holde landslagene hjemme fra de samme rennene. Det planlegges heller ikke for Tour de Ski i januar på grunn av pandemien.

Det har både hopp og kombinert forståelse for. Men de har ingen planer om å holde seg hjemme. NSF-ledelsen lar dem også stå fritt til å bestemme selv. Valget de har tatt er å henge med på verdenscupsirkuset. Hopp er allerede i Russland - under strengt smittevern i regi av FIS (det internasjonale skiforbundet) - hvor de forbereder seg til helgens konkurranser i Nizjnij Tagil.

– Det er forståelig at langrenn tar den avgjørelsen de tar etter den opplevelsen de hadde i Ruka. Det hadde ikke vi. Ikke på noen måte, sier Clas Brede Bråthen, sportssjef for hopplandslagene.

Les også

Egner Granerud tok karrierens største seier etter kjempehopp

Han opplever at FIS ivaretar smittevern og de uønskede hendelsene (coronasmitte i det østerrikske laget etter sesongåpningen i Wisla) på en meget ansvarlig måte. Ifølge Bråthen føles det slik for aktive og støtteapparat etter fire runder med internasjonale konkurranser siden Covid-19-viruset førte til nedstenging i mars.

– Vi har ingen betenkeligheter med å fortsette verdenscupløpet. Vi opplever at det er trygt og godt, sier Bråthen.

Covid-19-testingen av Erik Myhr Fossum skapte fullstendig kaos i langrennsleiren foran rennene i Finland. Landslagstreneren testet først positivt, så negativt - og langrenn var åpenbart engstelig - etter hendelsen i Ruka. Redselen for smitte, og et ødelagt VM i Oberstdorf i februar, fikk dem til å gå drastisk til verks.

– Vårt hovedmål denne skisesongen er VM i Oberstdorf, sier langrennssjef Espen Bjervig. Han er villig til å gjøre prioriteringer som sikrer at langrennstroppen er best mulig forberedt med friske utøvere til VM.

KOMBI-TOPP: Jarl Magnus Riiber går verdenscup i østerrikske Ramsau om 14 dager. Her sammen med hopptrener Tom Hilde på verkstedet i Holmenkollen.

Ivar Stuan, sportssjef i kombinert, uttaler at han skjønner langrenns avgjørelse. Men at det er uaktuelt å gjøre det samme med det suksessrike kombinertlaget, som dominerte stort under helgens verdenscupåpning i Ruka med seier til stjernen Jarls Magnus Riiber, og kometen Jens Lurås Oftebro.

– Vi drar til konkurransene i Ramsau før jul, og stoler på at smittevernet er ivaretatt. Vi har også kjørt et stramt regime innad i landslaget siden i august. Løperne fra Oslo, og Trondheim samt Riiber-brødrene trener, bor og reiser sammen innen sine kohorter, forteller Stuan.

Les også

Johaug om svenskenes meldinger: – Bryr meg ikke så mye om det

Skipresident Erik Røste, som også er styremedlem i FIS, sier at han har stor respekt for langrenns avgjørelse. Han medgir imidlertid at med «FIS-hatten» på skulle han gjerne sett at Norge, som den nominerende nasjonen, stilte i verdenscupen med tanke på VM senere i vinter.

– Det er to overordnede mål for FIS med tanke på VM i Oberstdorf i februar. Det ene er å unngå at liv og helse blir satt på spill. Det andre er at verdenscupsirkuset går over i VM på en trygg måte. Det er tre måneder til mesterskapet. Kanskje har vi en vaksine på plass innen den tid, sier Erik Røste.

Publisert: