OL-vinneren er forberedt på at vinterens sesong blir annerledes

Ragnhild Haga (27) er klar over at det blir stilt større krav.

Ragnhild Haga under samlingen til langrennsjentene på Fåvang i september. \Fredrik Hagen / NTB scanpix.

Ragnhild Haga ble olympisk mester sist sesong og vet utmerket godt at det blir stilt større krav til henne denne sesongen.

Det blir en vesentlig endring fra forrige sesong.

– Jeg er forberedt på høyere krav, både fra meg selv og omgivelsene. Jeg er 27 år og driver ikke med dette for å bli mellom nummer 10 og 15 hver gang. Det er hyggelig at folk har troen, og jeg har lyst til å gå fort. Det er mye morsommere å kjempe om pallen enn topp ti, sa Haga til NTB under samlingen på Kvitfjell i slutten av september.

Da Haga knallet til med OL-gullet i Pyeongchang var det i skøyting. Det er hennes spesialdisiplin. Da hun avsluttet sist sesong var hun klar på at det var i klassisk stil at hun hadde mest å hente. Det var det hun skulle satse på.

Så er spørsmålet om hun faktisk har klart å ta et steg også i den stilarten. Trenerne har vært fornøyd med det de har sett så langt.

– Det får jeg ta med meg. Det tekniske er blitt bedre. Jeg har øvd veldig mye på rulleskimølla i Oslo og har mange, mange klassiskøkter ute på rulleski i sommer. Det er klart at om det ser bedre ut på film, og det virker som om det går fortere enn før, så får du ikke ordentlig svar før på vinteren. Tester gir en pekepinn, men fasiten får du ikke før til vinteren.

Ragnhild Haga går inn i en ny langrennssesong som olympisk mester. Fredrik Hagen / NTB scanpix

Armer og bein

Når sesongen kommer i gang i midten av november, er det én ting som teller.

– Det gjelder å holde roen når det koker som verst. Da holder det ikke med armer og bein i alle retninger.

Haga forteller at livet hennes ikke har endret seg så mye selv om hun kan kalle seg olympisk mester livet ut.

– Det har vært litt mer utenomsportslige ting, men jeg har fortsatt hatt nok tid til å trene bunnsolid. Jeg trives godt med å gå litt under radaren.

– Hvordan har du tenkt å legge opp sesongen?

– Jeg har en plan om å gjøre mye av det samme som i fjor. Plan A er å stå over Tour de Ski, og så får jeg heller ta en vurdering underveis om ting endrer seg. Jeg hadde suksess med å legge inn en treningsperiode med mengde i jula sist år. For meg er mesterskap det definitivt største. Det er stas å prøve å få til at man er i sin beste form akkurat når det er mesterskap. Det blir min plan i år.

Ingen oktoberhøyde

– Tour de Ski er et kjempebra konsept, og det er nok noe jeg kommer til å satse på neste sesong. Sjansen kommer. Og blir man syk før jul kan det se annerledes ut. Da kan det hende at man må kaste om på planene.

Haga skal heller ikke til høyden. Fem av lagvenninnene drar til Val Senales senere i oktober.

– Jeg var med på forrige høydesamling, men skal ikke til Val Senales. Jeg har tro på høydetrening og har også fått effekt av det, men samtidig er det flere positive effekter av å være hjemme. Du får kjørt hardøkter, og det trumfer høydeeffekten for min del enn så lenge. Så blir det annen inngang inn til Beijing-OL fra neste år. Da må jeg prøve det mer ut fordi mesterskapet der går så høyt at man ikke har noe valg.

(©NTB)