Ni ting du ikke trenger å vite om Levanger

De er blitt selve symbolet på Brann-nedturen. Tirsdag møtes lagene til kamp.

Tirsdag møter Brann Levanger. Her ved Ørjan Hope.
  • Anders Pamer
  • Mads Bøyum
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

• Brann kan stille et helt lag med landslagsbakgrunn, lille Levanger har bare én landslagsmann. Han representerer Færøyene og har et navn det er verdt å memorere: Kaj Leo í Bartalsstovu. 23 år gamle Bartalsstovu har bare vært benyttet i fire av årets kamper. Ingen av dem har gått spesielt bra, uten at man nødvendigvis skal klandre Bartalsstovu for det. Han kom inn i Levangers 0-5-smell mot Åsane og 2-3-tap mot Bærum, mens han startet i hjemmetapet for Kristiansund og da det ble 2-2 mot Fredrikstad.

• Treneren er like svensk som Rikard Norling! Andreas Holmberg tok over Levanger høsten 2012. Da BT sist høst besøkte klubben og byen, som de insisterer på at det er, kom det frem at han har importert trønderske uttrykk som «artig» i språket sitt.

• 424 mennesker fant det verdt å kikke på Levangers forrige hjemmekamp. Det var mot Hødd, en motstander som ligger bedre til på tabellen enn Brann. Publikumssnittet på Moan så langt i år, er på 862, som slett ikke er det verste i divisjonen. En ekstraopplysning: Plastsetene som utgjorde seniortribunen på Torgallmenningen 17. mai, var leid inn fra Levangers hjemmebane. Ifølge lokalavisene skal tribunedelene være trygt tilbake i Nord-Trøndelag.

• Levangers lønnsbudsjett er kanskje ikke så lite som man skulle tro. Til NRK har de oppgitt å bruke 4,3 millioner kroner på spillerlønninger i år. Det er, selvsagt, vesentlig mindre enn Brann. Bergensklubben er alene om ikke å ville oppgi sitt spillerlønnsbudsjett, men det er nok ikke langt unna 20 millioner kroner. Branns totalbudsjett er på 93,6 millioner kroner, som er historisk høyt i divisjonen.

• Å slå Brann vil være stort for Levanger, men gjengen i røde bukser har allerede skapt rystelser i serien. Da de besøkte Eirik Bakkes Sogndal, smadret de likegodt serielederen. Etter halvtimen viste måltavlen trøndersk 2-0-ledelse, og etter en time sto det 3-0. Sogndal reduserte raskt, men var ikke i nærheten av å berge poeng.

• Levanger har et veldig stort lag. Da mener vi ikke nødvendigvis at de er så gode, men at spillerne er svære. Benjamin Stokke (191 cm), Tom Erik Nordberg (193 cm), Per Verner Rønning (193 cm) og Ørjan Hopen (190 cm) er alle leie å ha med å gjøre i luftrommet. Lagets kanskje største attraksjon, er derimot kort og kjapp. Spanske Adria Lopez er en av to importer fra Spania i Levanger, et resultat av samarbeidet med den katalanske klubben Damm.

• Byen har små fotballtradisjoner, men en rekke mennesker fra Levanger har gjort seg bemerket i den norske offentlighet. Den alltid aktive politikeren Per Sandberg er en av byens største sønner, den fremste datteren må nok kunne sies å være håndballtreneren Marit Breivik. Langrennsløperne Eldar Rønning og Johan Kjølstad er også fra kommunen.

• Petter Northug junior er ikke fra Levanger, men fra andre siden av Trondheimsfjorden. Turen fra Mosvik er kort, og Northug junior skal visstnok gjøre det han kan for å få med seg Levanger-Brann. Langrennskongen er egentlig Rosenborg-fan, men det er vel plass til flere lag i et så veltrent hjerte.

• Dersom du virkelig vil tirre levangsbyggene (ja, de kaller seg det), lærer du deg klubbsangen til Steinkjer. Det er rival nummer én, men Steinkjer befinner seg i 3. divisjon. Det kan selvsagt bety lokaloppgjør neste år, det.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Treneren avviser at Nest-Sotra er et kompisvelde

  2. Brann får penger til å utrede flytting av Brann Stadion

  1. Fotball 1. div
  2. SK Brann
  3. Levanger FK
BT anbefaler

«Sørg for å få de jævla voldtekts­mennene dømt», var noe av det siste Synnøve skrev

Hun ble forbannet da politiet henla overgrepsanmeldelsen hennes. To år etter hennes død skal regjeringen utrede loven…

LES SAKEN