Norling har omskolert «halve» laget

Brann-spillerne har nærmest kappet om å skifte posisjon denne sesongen. Rikard Norling har forklaringen på hvorfor.

- Som trener er du nødt å finne plassen der en spiller passer best individuelt sett, og også sett opp mot spillemåten. Det handler om å finne det som er rett, og det kan ta litt tid, er en av forklaringene Norling har til alle posisjonsendringene i Brann.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Han hadde ikke vært mange dager på jobb i Bergen, den svenske treneren, da han slo fast at han så Erik Huseklepp som spiss og ingenting annet.

Huseklepp var glad for beslutningen, men noen målfattige måneder senere, ombestemte Rikard Norling seg og gjorde ham til kant. Også den beslutningen var Huseklepp glad for.

DIREKTE 19.00: Brann — Molde

- Veldig. Sånn vi spiller fotball, passer det meg mye bedre å spille på kanten, sier han.

Huseklepp er bare en av mange i Brann som har fått posisjonen sin endret i løpet av sesongen. Daniel Mojsov har gått fra stopperplass til venstreback, Erlend Hanstveit motsatt vei, Kristoffer Barmen åpnet sesongen som midtbanespiller, men ble spiss, Birkir Sævarsson har skiftet side i forsvaret og nå er tanken at Vadim Demidov skal brukes på midtbanen - ikke i forsvar.

Puh.

Vil tvinge frem konkurranse

- Hvorfor alle posisjonsskiftene, Norling?

- Som trener er du nødt å finne plassen der en spiller passer best individuelt sett, og også sett opp mot spillemåten. Det handler om å finne det som er rett, og det kan ta litt tid.

Han har også en annen årsak:

- I enkelte tilfeller kan det være at jeg vil provosere frem en konkurransesituasjon som kan øke lagets slagkraft.

I det mest omtalte omskoleringstilfellet, Huseklepp, mener Norling forandringen er heller liten.

- Det kan være ganske små forskjeller på å spille spiss og kant, som i tilfellet Erik.

Og nå tror sjefen det blir langt færre omskoleringer og større endringer.

- Jeg føler jeg har snudd de fleste steinene. Jeg tror ikke det finnes så mange flere steiner å snu.

Huseklepp har forståelse for at Norling har bestemt og ombestemt seg mange ganger.

- Det kan bli sånn når en trener kommer til en ny klubb og et nytt land. Men jeg tror de fleste plassene har satt seg for oss nå, sier Huseklepp.

Kristoffer Barmen synes det var uproblematisk å bli flyttet opp på spissplass.

- Tilpasningsprosess

- Folk spiller der treneren mener de vil gjøre det best. For meg var det selvfølgelig en tilpasningsprosess å skifte, og jeg brukte tid på å komme inn i det, men nå føler jeg at jeg vet hvordan jeg skal spille og bevege meg som spiss.

- Har laget lidd under alle skiftene?

- Tja, jeg vet ikke. Det blir bare spekulasjoner. Men for min del trives jeg godt så lenge jeg er på banen, uansett hvor jeg spiller, sier Barmen, som for øvrig var tilbake på midten mot Vålerenga.

I denne ukens «Ballspark» snakket også kaptein Erlend Hanstveit om de mange forandringene.

- Det blir ofte sånn i en lang sesong. Du kan planlegge så mye du vil, men når alvoret begynner viser det seg ofte at spillere skifter posisjoner.

- Mer kraftfullt og stabilt

- Men dere har gjort veldig mange skifter?

- Ja, det har selvfølgelig med at det er nytt spillesystem og ny trener. Da trenger man ofte litt tid for å finne posisjonene.

Selv om det har vært mye frem og tilbake, mener Norling Brann-puslespillet hans nå ser bedre ut enn noen gang tidligere.

- Spillet vårt er mer kraftfullt, det er mer stabilt, og vi har større muligheter for resultat i kampene. Sånn kjennes det, sier Norling.

Fakta: Rikard Norling

Alder: 43

Meritter: Gull med AIK i 1998 (assistenttrener). Cupmester 1998-99 med AIK (assistenttrener). Bronse i Allsvenskan 1999 (assistenttrener). 1. plass og opprykk til Allsvenskan 2005 (hovedtrener). Sølv i Allsvenskan 2006 (AIK). Bronse i Allsvenskan 2012 (Malmö FF). Gull i Allsvenskan 2013 (Malmö FF).

Publisert

Eliteserien

SVUTMP
1Molde24193255213460
2Lillestrøm23135540241644
3Rosenborg23127449311843
4Bodø/Glimt23126556302642
5Vålerenga23123842321039
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk