Har intervjuet 16 Liverpool-kapteiner: - Klubben har en lederkrise

Ragnhild Lund Ansnes fra Alta har tatt et dypdykk i klubbens historie.

Liverpool-forfatter Ragnhild Lund Ansnes sammen med de lokale Liverpool-heltene Steven Gerrard og Jamie Carragher.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

John Barnes, Graeme Souness, Ian Rush og Phil Thompson. Og selvfølgelig Robbie Fowler, Jamie Carragher og Gerrard.

De er bare noen i rekken forfatteren, opprinnelig fra Alta, har snakket med om kapteinsrollen og lederstil til sin tredje bok om den gamle storheten fra Merseyside.

Torsdag kveld møter de røde erkerival Manchester United til det første europacupmøtet mellom de to gigantene fra nordvest. 26 år etter forrige ligatittel er Europaligaen nå siste håp for et nytt trofe til Anfield, men mange rundt klubben mener dagens spillerstall ikke har nøkkelpersonene som må være der for å føre et lag tilbake til toppen.

— Jeg tror en av grunnene til at Liverpool ikke har fått det helt til de siste årene er fordi de mangler tydelige, gode ledere. Jordan Henderson har helt sikkert potensial til å bli en god kaptein, han jobber som bare det, men jeg tror ikke han er en sterk nok leder hverken på eller utenfor banen, sier Ansnes til Aftenposten.

Hun peker på at laget gjennom store deler av sesongen har hatt negativ målforskjell, og mener det handler mye om lederskap. Enten så må du ha en tydelig leder i mål, eller så må han være i forsvarsrekken.

— Jeg er redd Simon Mignolet ikke er en sterk nok leder til å kommandere et forsvar, og da skjer det mye rart og de slipper inn tullete mål. De har ikke en sterk nok kaptein, og heller ikke sterke nok ledere i forsvar eller i målet.

Les også

Klopp kaller denne mannen «et kupp»

Gerrard-inspirasjon

Ideen om en bok om Liverpools kapteiner har hun båret på i fire år, og tror Steven Gerrard, som forlot klubben sist sommer etter over 12 år med kapteinsbindet, var den som gjorde henne så nysgjerrig på rollen.

— Han var en ikonisk kaptein, som bar laget gjennom kamper som Champions League-finalen i Istanbul og FA Cup-finalen mot West Ham. En stor,

Robbie Forwler har ved flere anledninger besøkt Norge etter karrieren.

mektig kaptein som har vunnet kamper på egen hånd, forteller 40-åringen.

Målet var å komme tett inn på menneskene og finne ut hvordan de er skrudd sammen for å kunne være leder i en så stor klubb. Hun trekker frem konkurranseviljen, vinnerskallene, hvor mye de alle har vært villige til å ofre av privatlivet og helse.

De har vært flinke til å lese folk, siden de ofte er i skvis mellom manager og gutta på gulvet. En kaptein må vite hvem som tåler et spark bak og hvem som må strykes forsiktig på ryggen. Når faktorer som penger og kjendiseri kommer inn i bildet, må kapteinen alltid ha en egenmotivasjon som gjør at han gir hundre prosent uavhengig av motstander.

— Ingen av de gamle kapteinene ville tatt Steven Gerrards plass, selv om han er kjemperik og bor i et slott, for han har ikke vunnet det de har vunnet, sier hun.

Mange har lest denne det siste døgnet:

Les også

Kulturministeren refser norsk idrett: - Det er pinlig for Norge!

Rasisme og demens

Paul Ince, den eneste som har vært kaptein hos både Liverpool og Manchester United, forteller om hvordan han ble forlatt av foreldrene som liten. John Barnes snakker om rasismen fra tribunene på 1980-tallet. Graeme Souness, en av klubbens ypperste spillere som ble en fallitt som manager, hates fortsatt i byen for det fatale intervjuet med tabloiden The Sun, publisert på treårsdagen for Hillsborough-tragedien.

Hun ville gjerne ha med Ron Yeats, den nest lengst-tjenende kapteinen og klippen i managerlegenden Bill Shanklys første lag. Som så mange andre av spillerne på den tiden har Yates fått Alzheimers. Ansnes fikk med seg Ian St. John, en annen av Shanklys nøkkelspillere, og de gjorde intervjuet sammen.

— Det var sterkt å se hvor mye han husker fra gamle dager, han kan sitere Shankly ordrett, men han husker ikke hvor gammel han i dag, sier Ansnes.

Hun forteller om Mark Wright, 90-tallsstopperen som har en grop i pannen og er kjempebekymret for hva som vil komme. Med så mye penger som er i omløp i dagens fotball mener Ansnes det bare er rett og rimelig at det kommer krav om at de gamle heltene og familien rundt må få økonomisk hjelp til å sikre en verdig alderdom.

— Jeg vet Tommy Smith fikk litt hjelp da han måtte bytte ut begge kneskålene, sier Ansnes, som sier den gamle helten nå ikke kan gå noe sted uten hjelp. Rundt mange av spillerne står det nå familier som sliter seg helt ut for å pleie.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Ian Rush og John Barnes er to av kapteinene Ansnes har snakket med.

Rørte Gerrard

Ansnes visste at det ble umulig å gi ut en bok om Liverpool-kapteiner uten å ha med Steven Gerrard. Da meldingen kom om at han skulle forlate klubben begynte hun å bli stresset, men med hjelp av gode venner som Carragher og Fowler fikk hun det eneste bokintervjuet før han tok med seg familien til Los Angeles.

Ansnes forteller om en skeptisk Gerrard som grillet henne og ville vite hva som var formålet. Stemningen snudde da han fikk øye på to drakter hun gjerne ville at han skulle signere. Den første hadde autografen til de 15 andre kapteinene hun hadde snakket med, legender som Gerrard så opp til da han vokste opp. Den andre var drakten sønnen hennes på ni hadde på seg under Gerrards siste kamp på Anfield.

— Jeg fortalte at da Gerrard gikk av banen begynte gutten min å gråte på en måte jeg aldri hadde sett han gråte før, og jeg og mannen min begynte også å gråte. Da de rundt oss på The Kop så den lille gutten begynte de også å gråte. Jeg så i øynene på Gerrard at han også hadde tårer i øynene, og da tror jeg han skjønte at jeg ikke var en journalist som var ute etter å ta han, men at jeg var en fan og en mamma. Han lente seg tilbake og snakket med en varm stemme. Det var mitt sterkeste øyeblikk, forteller Ansnes.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Steven Gerrard løftet pokalen på en av de største dagene i Liverpools historie.

Tror på Klopp

Om lederne mangler ute på banen, forteller Ansnes at manager Jürgen Klopp har gitt mange av de gamle Liverpool-profilene fornyet tro på eget lag.

— Undertittelen på boken min er ledelse og lidenskap. Klopp er karismatisk og tør å by på seg selv. Nå må vi tviholde på han, at han kom til Liverpool er fortsatt et under for meg. Det blir veldig spennende å følge laget fremover.

Mange har lest denne det siste døgnet:

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor vi vier hele sendingen til seriestarten i fotball:

Publisert: