«Eliteserien klarer seg utmerket uten Brann»

KOMMENTAR: Brann kan trenge en realitetssjekk, skriver Knut Langeland.

- TRENGER REALITETSSJEKK: Brann kan trenge en realitetssjekk, mener BT-kommentator Knut Langeland. Her er det Kristoffer Barmen og Azar Karadas som er uenige i en av Omar Rafiqs avgjørelser i Branns hjemmemøte med Viking for to uker siden.
  • Knut Langeland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Det er blitt et latterlig munnhell, en selvhevdende myte, konstruert, kan hende, for å lindre smerten i en pinefull tid. Noen ganger også formulert som en dårlig kamuflert bønn til autoritetene i NFF, eventuelt Stortinget, om å gjøre unntak for Brann dersom katastrofen som truer, virkelig skulle inntreffe.

Som om verden blir et verre sted å være hvis Brann rykker ned. Hvis Bergen erstattes av Tromsø. Eller Sandefjord, eller begge to. Det er en holdning som på lite flatterende vis utleverer den kollektive bergenske opplevelsen om at vi er "nokke for oss sjøl", og slik må kunne kreve særskilt vern. Det får vi ikke, takk og pris!

For verden klarer seg utmerket uten Brann i eliteserien, og eliteserien klarer seg utmerket, den også. Det finnes det grundig empiri for. Brann har rykket ned før, siste gang riktignok så langt tilbake som for 29 år siden.

Verden blir ikke noe verre sted hvis Bran rykker ned, skriver BTs Knut Langeland.

I mellomtiden har Brann vunnet gull, og noen av oss begynte en gang å betrakte Brann som et stabilt topplag, fordi det var det de var ment å skulle være. Med en stor by, et kraftfullt næringsliv, en stolt kultur, en rik historie og boblende patriotisme i ryggen. Det skulle vise seg å være en tabbe. Brann var slottet som var bygget på sand og leire, og nå svikter grunnen under dem.Det er trist og tungt for dem som knytter sin identitet til klubben og gjør sin livsglede avhengig av helgens prestasjoner (dem blir det for øvrig stadig færre av, og det er bemerkelsesverdig hvordan en supporterskare som aldri har gått av veien for drama og demonstrasjon, denne gangen har forholdt seg passiv). Men det er ingen tragedie, og det vil fortsatt ikke være noen tragedie om vondt skulle bli verre og Brann havner der de stevner. I 1. divisjon, eller mer presist: På nivå to i norsk fotball.

Les også

Nedrykkssmell til 30 millioner

Tragedier skjer sant nok i fotball, når noen dør eller blir skadet for livet. Nedrykk er bare en del av spillet, en del av sjarmen, en del av virkeligheten som alle aksepterer i det øyeblikket de velger å delta. Rykker Brann ned, er det ikke på grunn av uflaks, men fordi de fortjener det, ja, kanskje til og med fordi de trenger det. Trenger å realitetssjekke seg selv mot Ranheim, Kristiansund og Jerv eller Vindbjart. Trenger å kjenne på det uglamorøse livet på Høddvoll, på Ågotnes, på Nedre Eiker, og på Levermyr i Grimstad. Trenger å bli overlatt litt mer til seg selv og omstendighetene. For Brann er klubben som noen alltid er kommet til unnsetning. Klubben som aldri helt og holdent har behøvd å ta ansvar for sin egen skjebne. Mye mer enn eliteserien trenger Brann, trenger Brann en vekker.

Publisert
  1. Fotball
  2. Kommentar
  3. SK Brann
BT anbefaler

Alenefar siktet for grov mishandling av gutt (7)

En mann i 30-årene er fengslet og siktet for grov mishandling av sin sønn.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Vedsalget tar av i august. Her er det billigst.

  2. Savnet gutt funnet i buss på Tides parkerings­anlegg: – Kan fremstå som et brudd på våre rutiner

  3. – Helt uaktuelt å sende syvåringen på vanlig rutebuss

  4. Mann i 20-årene kjørte fra politiet på Puddefjordsbroen

  5. «Staten bør ikke gi bedriftene en eneste krone i strømstøtte»

  6. Vibeke Johannesen har fått ny jobb i Oslo