Hvem følger i Karjakins fotspor? Her er Carlsens spådom før sjakkens største bikkjeslagsmål

I sjakkens største bikkjeslagsmål ligger en VM-kamp mot Magnus Carlsen i potten.

Publisert Publisert

Sergej Karjakin tapte VM-kampen for Magnus Carlsen i 2016. Nå skal en ny utfordrer kåres. Foto: NTB scanpix

Som regjerende mester er Magnus Carlsen allerede klar for VM-kamp. Nå skal utfordreren kåres.

I Berlin lørdag starter kandidatturneringen. De neste 19 dagene skal åtte sjakkstjerner kjempe innbitt.

– Det er årets viktigste turnering. Sånn har det egentlig vært siden etterkrigstiden, sier Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn.

Les også

NRK tar selvkritikk etter Magnus Carlsen-innslag

Her er kandidatene

Det er svært gjevt å være blant de åtte kandidatene. Spillerne velges ut fra en rekke kriterier, blant annet prestasjoner i VM-kvalifisering og rating.

Her er de åtte spillerne:

Sergej Karjakin (28), Russland

Levon Aronian (35), Armenia

Ding Liren (25), Kina

Sjakhrijar Mamedijarov (32), Aserbajdsjan

Aleksandr Grisjtsjuk (34), Russland

Fabiano Caruana (25), USA

Wesley So (24), USA

Vladimir Kramnik (42), Russland

Den som trekker det lengste strået etter 14 runder, blir motstander i Carlsens fjerde VM-kamp. Tidligere har Carlsen beseiret Viswanathan Anand to ganger og Sergej Karjakin én gang.

Magnus Carlsen trekker frem armenske Levon Aronian som én av sine favoritter i kandidatturneringen. Foto: NTB scanpix

Carlsen trekker frem to favoritter

Så hvem tror Carlsen vinner kandidatturneringen denne gangen?

– Jeg har sagt tidligere at mine største favoritter er Caruana og Aronian, så jeg holder meg til det, sa Carlsen til Aftenposten i februar.

– Det er mange som kan vinne. Sist ble det veldig jevnt. Det var sikkert mange som følte at de misset sjansen til å klare det da. Hvis det blir sånn igjen, er det veldig åpent. Men hvis det er noen som virkelig skal stikke av med en klar seier, tror jeg på Caruana og Aronian, la Carlsen til.

Les også

Carlsen utfordres av sin rake motsetning: – Veldig fascinerende

Armenske Aronian hadde et fabelaktig 2017 og vant flere turneringer.

Caruana, som representerer USA, hadde et mer rufsete år. Han har imidlertid lenge vært Carlsens nærmeste utfordrer på verdensrankingen, selv om han var på en 8. plass på FIDEs mars-ranking.

– Caruana og Aronian har vekslet mellom veldig god form og veldig dårlig form. Hvis de er i form, kan de vinne overbevisende, kommenterer Atle Grønn.

Nakamura tror på verdenstoeren

I forrige kandidatturnering – i Moskva i 2016 – ga Caruana vinneren Karjakin kamp til døren. Hikaru Nakamura – én av de største profilene som ikke stiller i kandidatturneringen – har ikke helt troen på landsmannen Caruana.

– Kanskje han kan vinne, men han hadde en dårlig turnering i Wijk aan Zee. Jeg har en følelse av at han hadde sin store mulighet sist gang, sa Nakamura under sitt Norges-besøk i februar.

Den amerikanske sjakkstjernen Hikaru Nakamura spilte nylig en Fischer Random-kamp mot Magnus Carlsen i Norge. Her er han under Norway Chess i 2017. Foto: NTB scanpix

Nakamura trekker i stedet frem de to andre favoritter.

– Hvis Aronian kan holde nervene sine i sjakk, er han favoritt. Men han har hatt mange muligheter nå, og han har konsekvent falt sammen på slutten av kandidatturneringene. Hvis han takler presset – velger jeg ham.

Amerikaneren har imidlertid aller mest tro på aserbajdsjanske Sjakrijar Mammedijarov, som er nummer to på verdensrankingen. «Fordi han har potensial til å vinne mange partier», forklarer Nakamura.

Carlsen: – Det blir veldig gøy

Verdenseliten blir ikke automatisk søkkrike på sjakksirkuset. En VM-kamp mot Magnus Carlsen er imidlertid gull verdt. Dermed er spillerne under et voldsomt press.

Magnus Carlsen var totalt utslitt etter at han vant kandidatturneringen i 2013. De neste ukene skal han kose seg – mens rivalene lider.

– Det blir masse spennende sjakk. Som sjakkfan blir det veldig gøy. Jeg vil ikke tenke på at jeg skal møte én av dem i en VM-kamp, jeg vil bare tenke at det er spennende.

Les også

Slik kunne Carlsen unngått tabben – ved å vinke til seg Lahlum

Verdens beste spillere bruker enorme ressurser på å finne nye, innovative trekk som de kan bruke i partier. I kandidatturneringen blir mange av disse hemmelighetene avslørt.

– Det er så viktig å vinne denne turneringen, at de ikke kan spare på noe. Alle gir alt, sier Atle Grønn.

– Derfor er det også spennende for Magnus å se hva de andre har forberedt, fortsetter han.

Kandidatturneringen spilles i et konferansesenter i Kreuzberg, Berlin. Selve VM-kampen spilles i London i November.

Publisert