Idretten i Tromsø stiller seg bak Pride-festival: – Jeg vet det har vært grumsete holdninger til det å være skeiv

Samtlige ballklubber på øverste nivå i Tromsø involverer seg i festivalen for å fremme inkludering og mangfold.

Publisert: Publisert:

INKLUDERING: Simen Wangberg (TIL), Anders Solem (Tromsø Storm) og Kristjan Valdimarsson (BKT) sørger for markering i forbindelse med sine hjemmekamper i helga og festivalen Tromsø Arctic Pride. Foto: Tobias Stein Eilertsen

Idrettsmiljøet i byen har tatt et sterkt standpunkt for Tromsø Arctic Pride, som startet førstkommende fredag. I forbindelse med alle eliteseriekampene i Tromsø denne helgen gir klubbene homofobi – ikke rødt kort – men et regnbuekort.

– Det er en utrolig stor ære å få være med på deres lag, for å bruke den terminologien. Jeg er søkkimponert over idretten i Tromsø, som er flere hestehoder foran andre byer med sitt positive holdningsarbeid, sier leder for Tromsø Arctic Pride, Stein Fredriksen og fortsetter.

– Jeg vet det har vært den grumsete holdninger til det å være skeiv, så dette er bare helt fantastisk. Mottoet vårt er å feire mangfoldet, og at idretten bidrar til dette, er rett og slett utrolig bra, sier Fredriksen.

Les også

Etter 12 øvelser sto Tromsø-talentet øverst på pallen med knappest mulig margin

– Alle skal med

Øivind Hansen i Troms idrettskrets, forklarer hvorfor hele byens idrettsmiljø har samlet seg rundt akkurat denne festivalen.

– Det er viktig både for spillere, trenere, ledere og publikum å bli tatt godt imot, uansett legning. Det har ikke bestandig vært situasjonen og er det ikke i dag heller. Derfor har vi invitert hele idretten med for å synliggjøre utfordringen og ta tak. Derfor er starten at vi har invitert de tre ballklubbene som er på øverste nivå i hver sin idrett, til å synliggjøre sin støtte. Det håper vi skal gi en utrolig signaleffekt til hele idretten og være en god «spin off» til det som skal skje videre, sier Hansen.

I forbindelse med kampene BK Tromsø–Askim lørdag 16.00, Tromsø Storm–Centrum Tigers søndag 16.00 og TIL–Molde søndag 18.00, vil lagets kapteiner vise regnbuekortet med egne innspilte filmer. I tillegg vil publikum få utdelt regnbuekort like før kampstart som de skal vise med en form for appell.

– Vi håper det skal bli massemønstring fra alle arenaer, sier Hansen.

Les også

Janson gir seg som rektor på NTG – og dette er drømmejobben i Trondheim

– Viktig å belyse

Nestleder i volleyballklubben BK Tromsø, Lise Valle, hyller initiativet.

– Det er fantastisk av alle tre klubbene. Inkludering og mangfold er en viktig sak å belyse. Vi har alltid fremmet gode holdninger og slagordet til BKT er «mangfold for alle», så det er rett i vår gate, sier Valle, som får støtte av sin islandske kjempespiller Kristjan Valdimarsson.

– Vi er rollemodeller, og det er viktig at vi står foran og sier at alle er velkomne i idretten, sier islendingen.

– Jeg får føye meg til det de i BKT sier. Det å være med på å ufarliggjøre gode holdninger og være rollemodeller er viktig. Utrolig flott å få være med og synliggjøre en viktig sak, sier styreleder i Tromsø Storm, Kurt Figenschau.

– Et viktig budskap om at alle er velkommen uansett. Det er det du gjør på banen som teller, ikke det utenfor. Idrett skal være gøy for alle, sier Storm-spiller Anders Solem.

Les også

Dette må Vuk betale for å komme seg ut av TIL-kontrakten

Macho garderobekultur

TIL-kaptein Simen Wangberg vil være med å ufarliggjøre det han sier har vært et tabu-tema i for lang tid i landets mest populære sport, fotball.

– Fotballen har lenge hatt en utfordring med homofobi. Det har vært et tabu tema ganske lenge og det er ikke mange jeg kjenner som har stått frem som homofile. Vi spillere er rollemodeller for mange og det å gå ut og vise at homohets ikke hører hjemme, synes jeg er helt på sin plass, sier Wangberg, som også vil avkrefte en myte.

– At fotballgarderoben er så macho og veldig hard, mener jeg er en mye. Jeg mener garderoben er veldig inkluderende med mange folk fra ulike nasjonaliteter og plasser. Det kan være en unik plass for integrering og samhold, og jeg ser ingen grunn til at det mangfoldet ikke også skal inkludere homoseksualitet, sier TIL-kapteinen.

– Jeg vil bare rose idrettskretsen for å ha fått dette til. Det er et så relevant og godt prosjekt, som vi i TIL stiller oss 100 prosent bak, sier daglig leder i TIL, Kristian Høydal.

Gratis forestilling

Jo Are Vik i Troms fotballkrets roser idretten for å ha vært god på fremmedintegrering og å få minoriteter inn i fotballen, men mener det er på tide å støtte opp og sette søkelyset på integrering også når det kommer til seksualitet.

Allerede før kampene i helga på førstkommende fredag, vises to gratis teaterforestillinger på Alfheim stadion, klokken 15 og 19. Forestillingen «Ingen er homo i 2.-divisjon» av Andreas Koschinski Kvisgaard og Carl Morten Amundsen hadde 11 ledige plasser til den første og vel 100 ledige plasser til den seinere forestillingen, som handler om det å være skeiv i idretten.

– Vi håper mange kommer. Hele NTG skal på den første forestillingen, og holdningsarbeidet er særlig rettet mot ungdommer i idretten, som er en viktig gruppe. Vi håper flest mulig kommer. Det er en fantastisk forestilling som gjør en bevist på egne holdninger og tanker rundt homohets. Jeg oppfordrer alle til å komme, sier Veronika Løveng-Hansen i fotballkretsen.

Les også

Har Christer (19) satt norgesrekord i opprykk?

Fra 320 til 4.000

Det enorme arbeidet Tromsø Arctic Pride har gjort gjennom sine 5 år som festival for å ufarliggjøre seksuell legning, mangfold og integrering har blant annet vist seg gjennom den store paraden, som er helga etterpå, 10. november.

Da de startet opp for fem år siden gikk 320 stykker. I fjor var det over 4.000 som gikk selve paraden, der idretten i Tromsø oppfordrer alle klubber om å stille og vise sin støtte.

Leder for festivalen, Stein Fredriksen, mener synligheten er viktig for å ufarliggjøre det å elske en av samme kjønn.

– Jeg tror kanskje flere homofile har vegret seg tidligere om å stå frem, men at det er i ferd med å endre seg. Denne typen initiativ og bevissthet er med på å gjøre det. Jeg mener også vi skeive må tørre å vise hvem vi er, så det er en tosidighet. Hvis vi forventer respekt fra idretten og andre, må vi selv tørre å være stolte av hvem vi er. Jeg vet at en del toppidrettsstjerner i andre land har stått frem i de seinere år som homofile, så jeg tror og håper det er i endring, sier Fredriksen.

Publisert: