Marin Cilic vant US Open: - Et mirakel

Overraskelsesmannen overlegen i finalen mot japanske Kei Nishikori.

Publisert:

szec9afb.jpg

Året etter at han måtte se US Open fra sofaen på grunn av en kontroversiell dopingdom, gikk Marin Cilic helt til topps og sikret sin første Grand Slam-tittel i New York mandag.

Japaneren Kei Nishikori ble ingen målestokk for den storvokste kroaten i finalen. Cilic feide banen med Nishikori og vant 6-3, 6-3, 6-3 på under to timer.

Ingen av de to spillerne hadde tidligere nådd finalen i en av tennisens fire store turneringer.

Les også

Tatt for doping i fjor - spiller finale i kveld

– Når du tar alt i betraktning, er det et mirakel, sa Cilic etter seieren.Han testet positivt for det sentralstimulerende stoffet niketamid under en turnering i München i mai i fjor. Cilic har hele tiden hevdet sin uskyld og at stoffet fantes i et vanlig butikkprodukt som ble kjøpt på hans vegne.

Straffen ble redusert fra ni til fire måneders utestengelse, men det var likevel nok til å nekte kroaten US Open-deltakelse i 2013. ## Pause ga opptur

Selv om 25-åringen fortsatt er frustrert over måten saken ble behandlet på, mener Cilic at en pause fra tennisen gjorde at han fikk styrket spillet sitt. Nettopp det kan ha vært nøkkelen til braksuksessen i New York i år.

– Den første delen som hjalp meg var den mentale tøffheten. Jeg ble mye sterkere og tøffere mot meg selv på banen, både under trening og kamper.

– Den andre biten er at jeg koser meg mye mer på banen. Ting endret seg (med dopingutestengelsen), og i stedet for å jakte resultater, konsentrerte jeg meg om å nyte hvert øyeblikk. Det hjalp meg til å være mer konsentrert, sier US Open-mesteren.

Cilic kopierte mandag sin trener Goran Ivanisevic, som var forrige kroatiske herrespiller med en Grand Slam-tittel. Det skjedde i Wimbledon i 2001. ## Kreftene tok slutt

«Hele» Asia hadde håpet på et annet utfall av kampen, ettersom Nishikori var historiens første asiatiske herrespilleren i en Grand Slam-finale i tennis. Mens Cilic hadde imponert ved å banke Roger Federer i semifinalen, presterte Nishikori en like stor bragd ved å slå ut verdensener Novak Djokovic.

– Jeg var litt for stresset og nervøs siden det var min første finale. Jeg prøvde å konsentrere meg, men det var ikke nok. Jeg har spilt mye tennis disse to ukene, og jeg klarte ikke å kjempe i én kamp til.

– Dagens kamp var en av de verste jeg har spilt, slo japaneren fast.

Han har uansett slått flere viktige slag for japansk og asiatisk herretennis. Og har allerede hoppet til 8.-plass på verdensrankingen.

– Jeg er skuffet, men det var to gode uker. Jeg forventet ingenting, men når har jeg vist potensialet mitt. Jeg kan slå alle, sa Nishikori. (©NTB)

Siste ti vinnere av US Open

2014: Marin Cilic, Kroatia.

2013: Rafael Nadal, Spania

2012: Andy Murray, Storbritannia

2011: Novak Djokovic, Serbia

2010: Nadal

2009: Juan Martin del Potro, Argentina

2008: Roger Federer, Sveits

2007: Federer

2006: Federer

2005: Federer. (©NTB)

Publisert: