Brann går foran mot homohets i fotballen

SK Brann går i Rosenborgs fotspor, og inviterer «Med idretten mot homohets» til Stadion.

GÅR FORAN: Brann blir den andre norske klubben på toppnivå som inviterer «Med idretten mot homohets» for å informere spillere og trenere om utfordringene lesbiske og homofile kan møte i idretten. Foto: Marit Hommedal, NTB scanpix

 • Birgitte B. Lygre
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

— Vi gjør dette først og fremst for å få mer kunnskap og forståelse hos trenere og spillere om hvordan vi i praksis kan være en åpen og inkluderende klubb. «Med idretten mot homohets» har erfaring og kunnskap om dette - vi har ikke det. Vi føler oss tryggere når vi får litt mer informasjon om dette, sier daglig leder i Brann, Roald Bruun-Hanssen.

Det er Håvard B. Øvregård, prosjektleder for «Med idretten mot homohets», som skal møte Brann. Øvregård roser klubben for tiltaket.

— Brann har gjort noe som er bra for Brann selv, noe som vil gjøre klubben til en åpnere og rausere klubb. Jeg tror det er veldig, veldig viktig at spesielt treneren og staben er bevisst på dette. Klubben sender et signal til yngre spillere, og vi vet at det er mange unge homofile som føler de må gjøre et valg om å være åpen homofil eller spille på toppnivå, sier Øvregård. Han tror Branns initiativ vil få betydning også utenfor klubbens grenser.

- Opp til hver enkelt

— Det er med på å føre norsk fotball et steg videre. Fotballforbundet har gjort en god jobb, men de er avhengig av at ledende klubber går i bresjen. Brann er nå blant de fremste på dette området. Det er bare Rosenberg, så vidt jeg vet, som har gjort dette tidligere.

Bruun-Hanssen mener det er opp til hver enkelt klubb om de vil følge Branns eksempel.

— Hvert enkelt miljø må finne sin måte å løse dette på sin måte, sier han. Branns daglige leder er opptatt av ikke å lage for mye oppstyr rundt temaet.

— Ting må bli naturlig her. Vi skal ikke gå rundt med store plakater. Hvis noen forteller oss at de er homofile, da skal vi bare si at «det er jo greit. Her er du velkommen som du alltid har vært».

Oppfordrer landslaget

Brann-supporter og redaktør i Brann-magasinet «Den 12. mann», Gjert Moldestad, har engasjert seg i debatten rundt homofobien i fotballen, og har flere ganger oppfordret SK Brann til å gjøre noe med saken. Nå har han blitt hørt.

— Jeg tror Brann vil få stor nytte av dette. Jeg håper klubben vil få en ny måte å tenke på, og legge til rette på. Samtidig handler det om budskapet, om signaleffekten. Brann signaliserer at «vi er klubb der det er helt greit å ha en annen legning som fotballspiller». Det er viktig for yngre spillere å vite at de er i klubb der man bryr seg om dette, sier Moldestad. Han oppfordrer både klubber og lands­lag til å gjøre som Brann.

— Landslaget burde vært først ute med dette, de er vår fremste representant for fotballen. Og så håper jeg selvfølgelig at dersom det finnes flere seriøse, oppegående tippeligaklubber, så gjør de det samme.

Snakker om åpenhet

Moldestad mener det er på tide at eliteserieklubbene tar ansvar.

— Det er jo litt dumt at man gleder seg over noe som burde vært en selvfølge for lenge siden.

Under møtet med spillertroppen og støtteapparatet, vil Øvregård snakke om erfaringer fra arbeid med homohets og idrett, orientere om hvordan situasjonen er for unge lesbiske og homofile i Norge, og diskuterer utfordringer innenfor idretten.

— Og kanskje viktigst av alt: Vi vil snakke om hvordan man kan reagere på homohets og hvordan man kan være åpen om dette temaet i klubben, sier Øvregård.

Må reflektere

— Hvordan bør man reagere på homohets?

— Når en hører homo som skjellsord, så må man reagere på det - alltid. Når en ikke reagerer på at homo blir brukt som skjellsord kan det bli oppfattet som en aksept for homohets. Min erfaring er at det ikke er tilfelle. I idretten i dag har man samme toleranse som samfunnet for øvrig, og jeg går ut fra at det er gode og sunne holdninger på toppnivå i fotballen. Problemet er at når man ikke snakker om det - da blir det usikkerhet. Dette bør man vite som forbilde, og som klubb, sier Øvregård.

Bruun-Hanssen håper økt fokus på homohets vil bidra til at man tenker seg om en ekstra gang - også på tribunen.

— Folk skal få være engasjerte på fotballkamp. Men vi vet jo at når det koker litt i kålen på folk, da får man noen merkelige utspill. Hvis vi klarer å reflektere litt, og ikke bare slenger ut noe i hytt og pine, så vil det være en viktig utvikling for fotballkulturen.

LES OGSÅ: Stolt av Bataljonen

Fakta: Med idretten mot homohets

 • Et samarbeid mellom Norges Idrettsforbund, Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring i Norge (LLH) og Norsk Folkehjelp.
 • Prosjektet skal forebygge og bekjempe diskriminering på bakgrunn av seksuell orientering lokalt, regionalt og nasjonalt i samfunnet, gjennom å forebygge og bekjempe homohets og homofobi i organisert idrett.
 • Har som mål å utvikle toleranse, forståelse og skape erkjennelse av menneskers likeverd for å unngå diskriminering, trakassering og hets.
Publisert
 1. Eliteserien
 2. SK Brann
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Eliteserien

SVUTMP
8Stabæk3091294145-439
9FK Haugesund30116133951-1239
10Brann3099124049-936
11Sandefjord Fotball3098133143-1235
12Sarpsborg 083088143343-1032
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk
BT anbefaler

Dei gleda seg til faren skulle kome heim. Så blei han smitta av korona på sjukehuset.

Alt er annleis når det er eit koronadødsfall.

Mest lest akkurat nå

 1. Her har eierne store planer: – Det skal bli det motsatte av Myrkdalen

 2. Berit (74) oppsøkte legevakta, men blei ikkje innlagt. Dagen etter døydde ho.

 3. Trengereidtunnelen åpen for fri ferdsel

 4. Et nabolag på nåler

 5. FHI: – Det er mulig vi må gi en tredje vaksinedose

 6. Midt på natta fekk Renate melding: Er du redd for å få sparken?