- Det er det største målet jeg har hatt i livet

Richardsson ble for sterk inne på stadion, men Sundby sikret seieren i verdenscupen foran folkehavet i Holmenkollen.

SLÅTT AV SVENSKE: Richardsson ble for sterk for Sundby de siste meterene i femmila i Holmenkollen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

En råsterk Martin Johnsrud Sundby så lenge ut til å være den sterkeste av de tre i front på slutten av Kollen-femmila, men svenske Daniel Richardsson gikk forbi inne på stadion og parkerte Sundby med staking av en annen klasse en nordmannen.

— Det er det samme som i fjor dette. Det er klart det er kjipt å bli nummer to. Jeg gjorde et ærlig forsøk. Jeg ble derimot litt lurt av Richardsson. Jeg trodde jeg var sterkest mot slutten, og han så litt sliten ut, men han kom på slutten, sa Sundby til NRK etter løpet

Men andreplassen, sammen med poengene Sundby tok underveis, gjorde at han kunne juble for sammenlagtseieren i verdenscupen.

— Det var en utrolig artig femmil og gå, og det var kjipt og bli nummer to, men jeg tok verdenscupen sammenlagt og det føles fantastisk. Det er det største målet jeg har hatt i livet. Det viser at jeg har vært sterkest gjennom en hel sesong og det betyr mye, sa vinneren av verdenscupen.

Høyt tempo fra start

Den klassiske femmila i Holmenkollen startet i et forrykende tempo. I Oslo-solen la forhåndsfavorittene seg tidlig i front og trykket på i hvert stavtak og fraspark.

Alexander Legkov og Sundby var blant de foran i tet fra start og sistnevnte tok den første innlagte spurten, noe som sikret han 15 verdenscup-poeng.

Etter den første runden på 8,3 kilometer hadde løperne mulighet til å skifte ski inne stadion, men ingen i teten benyttet seg av dette.

Større strekk i feltet

Allerede på den andre runden var mange som skulle begynne å kjenne kjøret, for da den første milen nærmet seg hadde Bauer, Sundby og Legkov fått seg en liten luke med svenske Richardsson og finske Niskanen like bak.

Disse fem gikk så fort at de skaffet seg en luke til resten av feltet.

Etter 13,3 kilometer hadde tetgruppen et forsprang på 10 sekunder.

Inn på stadion før runde to gikk derimot Bauer rett forbi skibyttet, som enestemann, og skaffet seg en luke til resten.

På det meste ledet Bauer med 15 sekunder.

Sikret seieren i verdenscupen

I gruppen bak Bauer lå Sundby i front, og det ikke uten grunn, for på den innlagte spurten var Sundby først. De ekstra poengene gjorde at han sikret seg verdenscupen sammenlagt.

Men selv om verdenscupen var sikret fortatte jakten på Bauer for Sundby.

Inn til stadion og passering 24,9 kilometer skiftet ikke Bauer ski igjen, noe de andre heller ikke gjorde.

Men en tredje runde på samme skipar for Bauer skulle bli hakket for tungt, for bak kom gruppen på fire mann og gikk rett ifra han da de tok han igjen.

Niskanen måtte slippe

Det var ikke bare Bauer som fikk det tungt mot og etter 30 kilometer. Niskanen, som var en del av firekløveret, måtte på passering 35,5 kilometer slippe flere meter til norske Sundby, svenske Richardsson og olympisk mester på distansen, russiske Legkov.

De tre holdt derimot sammen en god stund til. Med Legkov i front var de samlet tett i tett etter passering 40,1 kilometer.

På stadion før sisterunden var ingen av de tre som tok sjansen på å skifte ski.

Den ekstremt tunge sisterunden ble anført i front av Legkov og Sundby, mens Richardsson ikke trakk en meter.

Sverige mot Norge i spurtduell

Sundby prøvde seg på et rykk i siste bakken før mål, men Richardsson fulgte tett i rygg. Legkov måtte derimot slippe.

— Det var ekstremt hard i dag. Jeg synes dog kanskje Richardsson var litt lat i dag, men det var en bra taktikk av han. Jeg er likevel fornøyd med løpet og tredjeplassen, sa Legkov etter løpet.

Derfor ble det klart for en svensk-norsk duell på stadion.

Og der var svensken sterkest. Richardsson staket kraftig og Sundby måtte slippe.

— Jeg følte at farten var høy hele løpet. Midtveis følte jeg meg litt sliten, så jeg måtte prøve å spare litt krefter. Sundby og Legkov virket veldig sterk. Jeg hadde ikke så mye å gi, men klarte å bite tennene sammen. Heldigvis var Sundby også sliten, sa Richardsson etter løpet.

Sundby måtte nøye seg med andreplass. Legkov ble nummer tre.

Publisert: