Marit Bjørgen: Trener med Johaug og vil på pallen til vinteren

OSCARSBORG (VG) Marit Bjørgen (41) er spent på hva 10–15 timer med trening i uken holder til når hun til vinteren tenker å gå fem langløp.

TRENER BRA: Marit Bjørgen har seks-syv økter per uke. Det må til for å gå fem langløp til vinteren.
  • Ole Kristian Strøm, VG
  • Hallgeir Vågenes (foto), VG
Publisert Publisert

VG treffer henne på vakre Oscarsborg i Oslofjorden, der hun har jobben som programleder for TV 2s «Landskampen» sammen med Gunde Svan. Men tro ikke at skilegenden ligger på latsiden i sommer.

– Jeg trener for å gå fem skirenn til vinteren. Det blir 10–15 timer med trening i uka, fordelt på seks-syv økter, forteller Bjørgen.

Hun er en del av det som heter Team Ragde Charge, eller kanskje bedre kjent som Aukland-laget blant folk flest. De fem konkurransene i langløpscupen Ski Classics som hun planlegger å gå er Jizerská Padesátka, Marcialonga, Vasaloppet, Birkebeineren og Reistadløpet.

Les også

Uhrenholdt Jacobsen flytter nordover: – Har godt av å komme ut av Oslo

– For å holde meg i aktivitet og i form, må jeg ha noen mål å trene mot. Fem løp på fem helger er en god utfordring. Jeg tenker at dette er på et helt annet nivå enn da jeg var aktiv, men det er inspirerende å se hva jeg kan få til med denne treningen, sier Marit Bjørgen.

– Hvordan liker du å stake?

– Det er bedre i år enn da jeg startet i fjor. Det har gått i riktig retning. Det er noe jeg ikke har gjort før, så det er en ny utfordring - så det synes jeg er spennende. Etter som jeg bor på toppen av Oslo får jeg mye god og gratis styrketrening bare ved å stake hjem. Jeg har aldri staket Birken. Etter som den er veldig kupert, blir det noe nytt og spennende.

Les også

Langrennsdamene tør ikke prøve høydehus før OL

– Jeg kan hive meg på sammen med Therese og trene med henne. Jeg gjør det - og opprettholder dermed også den sosiale kontakten, sier Bjørgen - og snakker selvfølgelig om sin tidligere landslagskollega med etternavnet Johaug. Begge bor i Holmenkollen.

– Er målet å vinne til vinteren?

– Jeg er jo et konkurransemenneske, så jeg går «all inn» når jeg skal gå. Jeg ble inspirert av at det gikk såpass bra i Vasaloppet, svarer hun om løpet der bare svenske Lina Korsgren var bedre.

– Så du ble positivt overrasket?

– Jeg visste egentlig ikke hva jeg kunne forvente meg. Men jeg har lyst til å være med og kjempe om pallen til vinteren. Jeg er offensiv nok til å si det. Så får vi se hva resultatene blir.

Les også

Northug om livet etter dommen: – Det har vært tøffe måneder

– Hvorfor trekker så mange norske menn og så få norske kvinner til langløp?

– Tja, svenskene har jo klart å få opp et godt miljø, og nå er det også flere i Norge som går over på langløp. Det er bra at de gjør det. Det er ikke så ulikt treningsmessig, pluss at det gir ny inspirasjon i treningen, sier Bjørgen - når hun sammenligner med «vanlig» langrenn. Norges beste langløper sist vinter, Emilie Fleten (28), sa nei til teamet som Bjørgen går for, og valgte i stedet Tord Asle Gjerdalens Team XPND Fuel of Norway for 2021/22.

Marit Bjørgen er ellers tobarnsmamma og har også «litt andre prosjekter» som hun uttrykker det.

Les også

Landslagtreneren før OL: – Livredde for å si noe feil

Det mest spennende for den vanlige nordmann er kanskje at boken om hennes liv kommer i høst. Den er skrevet i samarbeid med Dagsrevyen-profilen Ingerid Stenvold, også hun tidligere langrennsløper.

– Ellers er det «Landskampen» og samarbeid med ASKO og så har jeg et prosjekt med et selskap som heter SkiX, der vi driver med digital treningsveiledning. Og så sitter jeg i styret i Stiftelsen VI, fortsetter Bjørgen. Det siste er Kjell Inge Røkkes hjertebarn for funksjonshemmede.

– Jo, så dagene går, smiler Marit Bjørgen mens hun rusler av gårde til nye opptak.

Publisert
  1. Langrenn
  2. Marit Bjørgen
BT anbefaler

Øygarden strammer inn: Dette er de nye tiltakene

Kommunen anbefaler økt bruk av munnbind, og ber skoler og barnehager avlyse vanlige juleavslutninger.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Omikron er kommet til Bergen: – Dette er nitrist

  2. Ansatte på 7-Eleven skal ha blitt truet: – En opp­skakende opp­levelse

  3. – Fraværet blant lærere er for høyt til gult nivå

  4. Luftambulansen i Bergen kan ikke fly når det er snø og kaldt

  5. Kirken var full da Sunniva (23) ble bisatt. – Sterkt å høre hvor mye hun betydde for mange.

  6. – Jeg har nettopp grått litt. Alltid skal det gå ut over oss.