Dopingdokumentar: - Hver tredje medaljevinner har levert mistenkelige tester

Nye avsløringer ryster friidretten.

Publisert Publisert

Om tre uker går startskuddet for VM i friidrett. Britiske og tyske medier har satt søkelyset på doping i friidretten - og mener det har vært omfattende juks i mange år. Bildet viser OL i London i 2012. Foto: NTB Scanpix

Verdens antidopingbyrå (WADA) er svært bekymret etter avsløringene om at flere hundre friidrettsutøvere leverte mistenkelige dopingprøver mellom 2001 og 2012. Det er avisen Sunday Times og den tyske TV-kanalen ARD som har fått tilgang til 12.000 prøver fra 5.000 utøvere, og ledende blodeksperter har konkludert med at friidrett er i samme stand som profesjonell sykling var for 20 år siden.

Les også

Skandaledokumentar om doping kun tre uker før VM

Nasjoner som Kenya og Russland blir hengt ut hos tyske ARD. Foto: NTB Scanpix

– WADA er svært bekymret for disse nye beskyldningene, sier antidopingpresident Craig Reedie.Det er utholdenhetsutøvere som rammes av de nye avsløringene.

Les også

Verdens antidoping-sjef: Hver tiende idrettsutøver er dopet

Mistenkelige medaljevinnere

Funnene ble presentert i en dokumentar på ARD lørdag kveld og skal vise at 800 utøvere som har konkurrert i alt fra 800 meter til maraton har levert mistenkelige eller høyst mistenkelige dopingprøver, og at én tredel av medaljene vunnet i VM og OL fra 2001 til 2012 ble vunnet av utøvere som har levert mistenkelige tester.

– I flere tilfeller har to av tre medaljevinnere sannsynligvis drevet med bloddoping i løpet av karrieren. I et tilfelle besto hele seierspallen av utøvere som etter min mening sannsynligvis har dopet seg på et eller annet tidspunkt, sa den australske dopingeksperten Michael Ashenden.

I dokumentaren blir spesielt utøvere fra Russland og Kenya beskyldt for å dope seg.

Hardt ut mot IAAF

Ashenden går hardt ut mot Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), som han mener ikke gjør nok i kampen mot doping.

– IAAF tjener flere millioner dollar for å selge TV-rettighetene, men bruker veldig lite av de pengene til antidopingarbeid. Etter min mening er det et skammelig svik mot sporten og mot rene utøvere, sier Ashenden.

IAAF avviser kritikken og sier tallene fra testene ikke beviser at juks har forekommet.

– IAAF har alltid vært ledende i kampen mot doping, og leter stadig etter nye analyseteknikker og metoder, sier forbundet i en pressemelding.

(©NTB)

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Dopinganklaget trener krever dementi fra BBC

BT anbefaler

Idrettsleder underslo 200.000: – Jeg spilte bort alle pengene

Han led av spilleavhengighet i mange år. Nå har en idrettsleder i Bergen forklart seg om grovt underslag fra…

LES SAKEN
  1. Friidrett