Trond har trent bort over 100 kg

På halvannet år har Trond Fearnley gått fra å slepe rundt på 186 kilo til å delta i sykkelritt — over 100 kilo lettere.

Publisert: Publisert:
  • 24. januar 2013. Trond Fearnley veier 186 kg og sleper seg rundt i livet. Nå går han med sine tunge skritt inn på treningssenteret på Kolbotn.
  • 14. juni 2014. 48-åringen har syklet over 17 mil i LandeveisBirken. Han er lettet. Uten et eneste medisinsk inngrep har han tatt av 102 kg.
DA: En 186 kilo tung mann på sykkelen.
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Fearnley er mer enn halvert, og blir ikke lenger gjenkjent av gamle venner.Han, som ikke ante hvor mye han veide, fordi ingen vekter tålte belastningen, er blitt en treningsfreak som gleder seg til øktene. Livsstilen er endret, kunnskapen og tilbereding av mat er på et annet nivå.

— Jeg woker, ler Fearnley, en gang en mann som bare lot kiloene rulle på. Det var vanskelig å stoppe opp, selv om han skjønte at ekstrem fedme ikke er noe vinnerlodd.

Journalist Mette Bugge har skrevet om hvordan det var å jobbe med denne saken. Les Bak forsiden her!

I kuvøse

— Jeg veide 1650 gram da jeg ble født og måtte ligge i kuvøse de første ukene, sier han, ikke uten en viss ironi.

Som 16-åring ble tenåringen hardt skadet i en trafikkulykke. Høyrebenet ble ødelagt. Unggutten levde med denne problemfylte skaden i alle år siden. Han, som var en ivrig fotballspiller, ble passiv. Legene sa at det ikke var noe å gjøre med tærne, som hadde vinklet seg feil.

Polstringen ble tykkere fra han var 30 og de neste 16 årene.

— Jeg pleier å si at det er mange hendelser som kan prege oss mennesker. Det er ikke alltid livet går på skinner. Sånn er det.

Ny vei

— Da han kom inn på treningssenteret, tenkte jeg umiddelbart: «Han er en som trenger hjelpen min. Fy søren så modig han er».

Marianne A. Sletten (46) massasjeterapeut og personlig trener, syntes det var utrolig bra at han ville ta tak. Samtalen kom i gang. Hun bestemte seg for å følge ham tett opp. Det skulle vise seg å bli en suksessoppskrift.

I DAG: En slank og aktiv mann.

Som Easylife-instruktør, og ikke minst erfaring med å ha tatt av 40 kg selv, var hun den rette. På senteret som heter «På treninga», der tidligere OL-vinner i spyd Trine Hattestad er daglig leder, ble Fearnley raskt fast inventar.— Da jeg startet på den første økten, som var ti minutters gange på tredemølle, skjønte jeg nesten ikke hvordan jeg skulle klare det, innrømmer han.

Kjempen fikk mange støttespillere på senteret. Det var nå eller aldri.

Tålmodig

Fearnley var utenom det vanlige. Han hadde rett og slett bestemt seg. Snart var hastigheten høyere, distansen lengre, øktene mer varierte.

Det som først var avgjørende for at han kunne trene ordentlig igjen, var at andre leger for 2, 5 år siden så muligheten for ny operasjon i benet. Den var vellykket og åpnet opp for nye muligheter, men var i seg selv ingen livsstilsendring.

— Jeg kan ikke bare skylde på min gamle trafikkskade. Man trenger ikke la det gå så langt, som jeg gjorde, før man gjør noe.

— Han er et premieeksempel på at hvis du er standhaftig og holder ut, får du resultater, sier Sletten, mens Fearnley løfter vekter. Det er stille formiddag på senteret, men de andre som trener kommer med oppmuntrende ord når de passerer den aller ivrigste.

KONTRAST: Trond Fearnley veide 186 kilo i januar i fjor. Nå har han tatt av over 100 kilo og deltar i sykkelritt.

Det som før var et ork, er blitt en glede.— Jeg tenkte 10 og 10 kg om gangen. Det er viktig å sette seg delmål. En uke gikk jeg ned syv kg, kommer det fra den svettende kunden.

Fra å være stor i det han kaller en stigmatisert gruppe, en som utelukket seg selv fra svært mye når alt dreier seg om å makte å gå fra bilen og inn i leiligheten, er tilværelsen totalt forandret. Ikke noe kan stoppe ham nå.

Fordampet

— Han topper besøksstatistikken, sier Hattestad, som kan opplyse at Fearnley har vært på senteret nesten hver eneste dag. Han pleier å komme rett fra jobb i Oslo.

Selv har hun forlengst satt bort spydet, men den tidligere gulljenta liker å trene. Hun er spinninginstruktør, og etter hvert kom den sterkt overvektige på hennes partier nede i underetasjen. Sykling er spesielt bra for mennesker som veier for mye, fordi belastningen på leddene er mindre enn ved mange andre aktiviteter.

— Det er nede i kjelleren hos Trine at mesteparten av meg har fordampet.

Målbevisst

Hva er så nøkkelen for å få folk til å gå ned i vekt?

— Du må vite hvorfor du ønsker å gjøre en endring. Hver og en må eie målet sitt, er Slettens holdning.

Fearnley glødet av motivasjon. Han fikk snart lyst til å delta i mosjonsritt.

— Jeg ville gå for noe det virkelig suser litt av.

Der han og den personlige treneren i fellesskap satte opp mål, hadde Fearnley egne, hemmelige mål som var enda tøffere og mer hårete.

Egentlig var han litt gal da han 20. juli 2013 satte seg på en splitter ny sykkel, som han tok urørt ut av bagasjerommet før start, for å delta i det 54 km lange Valdresrittet. Han hadde da tatt av 64 kg, men turte ikke å fortelle om planene sine til instruktøren.

— Jeg ville bevise for meg selv at jeg kunne klare det uten at hun peste meg.

SYKLIST: Trond Fearnley har endret livsstil.

Så gikk det slag i slag. Først Grenserittet og deretter Fredagsbirken for snart ett år siden. Da veide han 116 kg og kom inn på 7 timer og 33 minutter etter 95 km i terrenget fra Rena til Lillehammer.Nå var han uten bremser. Fearnley hadde ikke hatt ski på bena siden han var 16 år, men fullførte Birkebeinerrennet sist vinter, med mindre en ei mil som grunnlag.

Og for å ha nye mål å strekke seg mot, har han et utklipp i lommeboken sin som omhandler sykkelklassikeren Paris-Roubaix, rittet som kalles helvete i nord. Han vil så gjerne være med i mosjonsutgaven på 17 mil, der det er lange brosteinspartier.

— Jeg må gå for det en dag. Det er bare å «kjøre på», sier Fearnley, og bruker yndlingsuttrykket sitt.

Kanskje rekord

Instruktøren har sluttet å bli forundret. Fearnley overrasker stadig.

— Jo mer han har forandret seg, jo mer positiv feedback fikk han. Trond har gjennomført en utrolig reise. Det koster å slippe folk så tett inn på seg, mener Sletten.

Da Fearnley hadde gått ned 100 kg for et par uker siden, måtte hun google for å finne ut om noen andre har gjort det samme uten operasjon. Hun fant dem ikke, selv om det trolig er noen der ute. Uansett har han gjort en bragd.

— Det eneste jeg har gått glipp av i de 14 månedene er å sitte inne og være stille, sier den slanke mannen på 177 cm. Og fortsetter bestemt:

— Der jeg var, skal jeg aldri tilbake til.

Publisert: