Viking-flopp mener Norling er for opptatt av å være venn med alle

Tom Prahls trenerkarriere er svært lik Rikard Norlings. Dette mener Prahl kopien gjør feil.

Tidligere Viking-trener, svenske Tom Prahl, tror Rikard Norling er konfliksky. Foto: Jon Ingemundsen

 • Mads Bøyum
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

— En kritikk mot Rikard Norling er at han er for opptatt av å være venn med alle. Men han kan ikke være god venn med alt og alle. Det er et problem for en trener, sier Tom Prahl.

- Er han konfliktsky?

— Det kan være en fare for det, ja.

Det er blant annet Norlings erklæring før sesongen om at Brann skulle ta gull, som får Prahl til å peke på at Norling ønsker å gjøre alle til lags.

Les også

Få timer igjen til nedrykksduellen: Fyr deg opp med Ballspark!

— Det var nok litt dumt at han lovet gull og grønne skoger. Men det hadde gått bra i Malmö, og han hadde nok virkelig tro på det og ville få fansen med seg. Rikard har alltid passet på å være god venn med alle parter, og ut ifra det jeg leser på nettet, har han fortsatt støtte blant fansen.

- Store forskjeller

Brann-trener Rikard Norling er i ferd med å bli en slags norsk kopi av Tom Prahl. Prahl vant gull med Malmö i 2004, akkurat som Norling gjorde det i 2013. Begge to forlot Malmö til fordel for en norsk storklubb: Prahl til Viking foran 2006-sesongen, Norling til Brann foran 2014-sesongen.

DIREKTE 18.00: Brann - Sogndal

— Det er en tøff situasjon. Man kjenner presset på seg, men både Rikard og jeg visste dette da vi tok på oss klubber som Brann og Viking. Man vet hva som gjelder. Det er ikke mye å klage på, det er en godt betalt jobb.

Branns trener Rikard Norling etter eliteseriekampen mellom Bodø/Glimt og Brann på Aspmyra Stadion. Foto: NTB scanpix

Prahl, som fikk sparken i sin første sommer i Viking, snakker om store forskjeller mellom Norge og Sverige som fotballand. 65-åringen er blitt pensjonist nå, men skulle han tatt over en norsk klubb igjen, er det mye han ville gjort annerledes.

— Fremfor alt hadde jeg hatt erfaring om hva som gjelder hos norske spillere og hvordan norske lag spiller.

Norling kom i likhet med Prahl til Norge etter et langt liv i svensk fotball. Prahl er usikker på om Norling var godt nok forberedt da han tok over Brann.

— Det kan være riktig (at Norling ikke visste nok om norsk fotball). Det spilles en mer teknisk fotball i Sverige enn i Norge. Rikards Malmö var veldig pasningsorientert, og du får ikke alltid like bra betalt for slik fotball i Norge. De norske spillerne er ikke like gode teknisk som de svenske, og det er høyere tempo og flere dueller i Norge. Det gjør det lettere å være destruktiv i norsk fotball, sier Prahl.

Hyller Norlings gullambisjon

Egil Østenstad var sportsdirektør i Viking da Prahl var trener der. Østenstad peker på at den tidligere Viking-treneren ble offer for en del kulturforskjeller. Blant annet det at svenske spillere er mer selvgående enn norske.

Les også

Ti historier om hvorfor skandaleklubben vil bli savnet

Norling tester ikke spillerne fysisk, og spillerne har ofte to dager fri fra organisert trening hver uke, noe som overlater ansvar til enkeltspillere.

— Tom Prahl undervurderte kanskje eliteserien i Norge. Norske spillere er mer vant til direkte og tydelig ledelse enn svenske. Jeg har hørt flere svenske trenere som har sagt dette, sier Østenstad.

Spesielt i motgang, kan dette slå ut negativt, tror Østenstad.

— Når resultatene går imot, forventer norske spillere å bli klart og tydelig ledet. Blir de ikke det, kan det skape frustrasjon.

Egil Østenstad mener nøkkelspillere i Brann har sviktet totalt.

Østenstad har i motsetning til Prahl sans for at Norling sa han skulle ta gull.— All ære til ham at han sa det. Poenget hans var at for ham er det utenkelig å gå på jobb som Brann-trener uten at det er målet. Jeg har selv fått kjeft for å si noe lignende, men mener det er prisverdig at Norling turte å si det.

At Norling skal ha vært dårlig forberedt på norsk fotball, avviser Østenstad. Han peker heller på at sentrale spillere som Erik Huseklepp, Markus Jonsson og Vadim Demidov ikke har levert, når han skal forklare Brann-fiaskoen.

— Alt jeg har hørt om Norling tyder på at han vet hva han vil og er godt forberedt. Men et problem er at en del sentrale spillere har levert skrekkelig. Når du har spillere som du i januar, februar og mars tror skal være ledestjerner gjennom sesongen, ikke innfrir, er det fryktelig vanskelig, sier Østenstad.

Publisert
 1. Eliteserien
 2. SK Brann
 3. Sogndal
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Eliteserien

SVUTMP
8Stabæk3091294145-439
9FK Haugesund30116133951-1239
10Brann3099124049-936
11Sandefjord Fotball3098133143-1235
12Sarpsborg 083088143343-1032
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk
BT anbefaler

Utvalgsleder om Fridalen skole: – Jeg er rasende

Mikkel Grüner (SV) krever at skolebyråd Endre Tvinnereim (Ap) rydder opp på Fridalen skole.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Fisk forsvinner. Bunnen er råtten og livløs. Det skjer noe skummelt i fjordene våre.

 2. Væpnet aksjon i Arna i natt: Mann skal ha gått løs på hus med øks

 3. Ullensvang frykter mutert virus – setter 16 i karantene

 4. Påkjørt i fotgjengerfelt i Odda

 5. Han skjønte med én gang at han hadde vold­tatt kjæresten. Men de snakket ikke om det.

 6. De har pusset opp 13 boliger de siste 17 årene: – Vi har det til felles at vi blir rastløse