Tar drastisk grep: Brann legger ned seniorlag

Nå skal klubbens unge og lovende spille i ny, nasjonal serie.

Branns unge talenter skal spille i en nasjonal G16-serie neste år, i stedet for Branns 3.
  • Mads Bøyum
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

I 2015 skal Branns 16-årslag spille i en ny og nasjonal serie.

— Jeg kan bekrefte at Brann får plass i serien, sier Jo Bergsvand i Norsk Toppfotball til BT.

Foruten Brann skal serien med to unntak – Mjøndalen og Sandefjord – bestå av neste års eliteserieklubber, og trolig Sandnes Ulf.

Den nye serien får drastiske konsekvenser for Branns utviklingsavdeling. Branns 3.-lag, som i stor grad har bestått av 16-årsspillere, legges ned.

— De siste årene har det vært en utfordring å gi 16-åringene våre en god kamparena. Vi har hatt så gode grupper at avstanden til de andre lagene i Hordalands kretsserier, har vært litt for stor, sier Kristian Andersen, Branns nye midlertidige utviklingssjef.

Klubben har forsøkt å kompensere ved å ha laget som nå legges ned, Brann 3, i seniorfotballens 4. divisjon. Her har 15-16-åringene spilt.

— Det har gitt en tidlig smak på voksenfotball, men den fysiske matchingen har vært bedre enn den ferdighetsmessige matchingen. Det er mye dueller mot robuste karer i 4. divisjon, sier Andersen.

- Får samlet de beste

Han fortsetter:

— Derfor har vi vært avhengige av å spille nasjonale og internasjonale turneringer med 16-årslaget, for å ha noe å strekke oss etter i spillernes egen årsklasse. Med den nye serien, får du samlet de beste 15-16-åringene og gitt dem en veldig god kamparena.

Andersen forgjenger som leder for utviklingsavdelingen, Rune Soltvedt, som nå er midlertidig sportssjef i Brann, jubler også for at klubben fikk plass.

— Det har vært mye positivt med å ha 4.-divisjonsslag, men nå får 16-åringene våre mulighet til å spille på veldig høyt nivå i sin aldersklasse, sier Soltvedt, som inntil nylig var sjef for utviklingsavdelingen.

Brann håper talentenes fotballhverdag nå vil bli bedre strukturert. I år har mange deltatt både i G16-lagets kretsserier og i seniorfotballen.

— Mange av våre unge har spilt kamper så ofte at de har mistet veldig mye trening. Vi ønsker å trene godt seks dager i uken og ha én kamp, der vi skal være rågode. Sånn vi ser det har vi hatt ett lag for mye, med den konsekvensen at mange spillere har måttet bidra for to lag, sier Andersen.

- Bedre rammer

Lagene i den nye G16-serien, vil få økonomisk støtte av Norsk Toppfotball. Den årlige eliteturneringen Jet Cup, som G16-lagene har deltatt på og fått pengestøtte til tidligere, faller nå bort. Planen med den nye serien, er at det skal gå kamper om lørdagene.

— Rammene rundt kampene blir bedre enn tidligere – det skal bli stas å spille mot Rosenborg og Viking og de andre, sier Soltvedt.

Alle detaljene rundt serien er ikke spikret. BT har tidligere skrevet at det kan være aktuelt å dele sesongen i to, med geografisk inndelte puljer på våren og deretter sluttspill etter plassering på høsten.

— Denne serien vil kreve litt mer ressurser for oss, men tidligere har vi vært med på flere nasjonale turneringer. Også det koster, sier Kristian Andersen i Brann.

Fakta

Initiativet til en nasjonal Gutter 16-serie ble tatt av norske toppklubber på La Manga sist vinter.

I 2015-sesongen blir en slik serie arrangert for første gang.

Norsk Toppfotball bekrefter at Brann får plass i serien, tross nedrykket fra eliteserien.

Også Branns G19-lag skal spille på høyt sportslig nivå i 2015: De skal delta i UEFA Youth League, som er en utvidet ungdomsutgave av Champions League.

Publisert
  1. Fotball 1. div
BT anbefaler

Her strømmer de på for å gjøre gratiskupp: – Vi hadde ikke forventet så mange folk

Køen av unge mennesker strekker seg flere hundre meter i solskinnet.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. E16 i Ytre Arna stengd i natt

  2. Mann pågrepet etter vold på badeplass

  3. Foreldre på Klauvaneset boikotter første skoledag

  4. Her strømmer de på for å gjøre gratiskupp: – Vi hadde ikke forventet så mange folk

  5. – Førsteklassinger har bare ett behov

  6. Skjelt ut av Wolfe. – Det likte jeg godt!