Her er noe av det idretts-Bergen kan vente seg

Byrådet foreslår en betydelig økning til idrettsformål.

Idrettsbyråd Pål Hafstad Thorsen understreker viktigheten av å vedlikeholde eksisterende anlegg, og ønsker å prioritere det. Foto: Elisabeth de Lange Gjesdal

  • Elisabeth De Lange Gjesdal
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Byrådet legger nå frem ny idrettsplan. Grepene som foreslås er blant annet at det må inn økte investeringer til idrettsanlegg fremover. De er opptatt av å realisere nye anlegg, men påpeker også viktigheen av å vedlikeholde allerede eksisterende anlegg.

— Vedlikehold må prioriteres. Bergen kommune har fått en kraftig og kostbar lærepenge etter at sannheten om skoleforfallet kom for en dag. Det mener jeg vi må ta lærdom av og forebygge vedlikeholdsetterslep på idrettsanleggene våre. Derfor er det et av målene til byrådet i idrettsplanen. Så må byrådet følge dette opp i forbindelse med budsjett for 2017. Jeg mener det er god investering å bruke penger på vedlikehold, sier idrettsbyråd Pål Hafstad Thorsen.

Les også

Byråden forventer debatt når ny idrettsplan kommer denne uken

Det vil bli endringer

Idrettsrådet har tidligere vært bekymret for manglende forutsigbarhet i idrettsplanene, og at de som allerede er lovet anlegg nå blir skjøvet ut.

— Fra forrige idrettsplan gjenstår det mange anlegg. Etterslep på 800 millioner kroner i forhold til forrige idrettsplan, vedlikeholdsetterslepet er anslått til over 600 millioner kroner. Det e rså omfattende at vi må stokke kortene på ny, sier idrettsbyråden.

De skriver at det særlig skal legges til rette for nærmiljøanlegg i områder med levekårsutfordringer, og i tråd med områdesatsningen til Bergen kommune. Idrettsplanen peker derfor på Laksevåg, Solheim nord, Ytre Arna, Loddefjord, Slettebakken og Mjølkeråen som prioriterte områder.

Mer basseng

Byrådet foreslår også nytt svømmebasseng i Laksevåg bydel ved Laksevåghallen, nytt svømmebasseng på Ulset vest i Åsane bydel og vil utrede nærmere behovet for et nytt svømmebasseng i Fana / Ytrebygda bydeler.

Når nye basseng er etablert foreslår byrådet å avvikle følgende svømmebasseng på grunn av teknisk tilstand og vedlikeholdsetterslep: Kjøkkelvik skole, Løvås skole og Rollandhallen.

Kommunen overtar svømmebassenget ved den tidligere Lærerhøyskolen på Landås og svømmebassenget på Hunstad skole.

Følgende basseng er allerede bestemt avviklet: Landåshallen, Storetveit skole, Rå skole og Holen skole.

Les også

Nå slipper idretten tre irriterende regninger

Ny storhall

Byrådet ønsker ny storhall for håndball i Nymarks-området. Det foreslås at Haukelandshallen avvikles og ny hall etableres på samme tomt.

Ny fotballhall for Sportsklubben Brann foreslås også i Nymark-området. Dette forutsetter sambruk med en eventuell storhall for håndball. De vil i tillegg utvikle Idrettscampus Bergen i Nymark-området i samarbeid med Hordaland fylkeskommune, idretten og andre faglige institusjoner og miljøer. Gimle ungdomsskole skal utvikles til en skole med spesielt fokus på fysisk aktivitet og /eller tilrettelegge for talentfulle ungdommer som vil utvikle seg innen sin idrett.

Svømmebassenget i Landåshallen ble bestemt avviklet i forbindelse med skolebruksplanen. Videre foreslås resten av aktiviteten i Landåshallen avviklet på grunn av omfattende vedlikeholdsetterslep estimert til over 155 millioner kroner.

Les også

Studentboliger skal gi Brann ny tribune og milliongevinst

Ny hall i Alvøen, Bergenshallen legges ned

Det skal investeres 360 millioner kroner i kjøp og oppgradering av den tidligere Lærerhøyskolen på Landås. Kommunen vil få nye areal med tre gymsaler og ett svømmebasseng i anlegget som vil erstatte Landåshallen.

Byrådet anbefaler at Bergenshallen avvikles og at det etableres ny ishall som treningsanlegg på Slettebakken. Forutsatt at ny kamparena etableres med privat finansiering på annen lokalisering. Bergenshallen har et omfattende vedlikeholdsetterslep estimert til over 105 millioner kroner.

Byrådet ser positivt på idrettens planer om et nytt issenter med tak over som erstatning for dagens utendørs isbane på Slåtthaug. Issenteret forutsettes realisert i privat regi.

Byrådet og senere bystyret har bedt om en utredning av både ulike konsepter og mulige lokaliseringer av byarena. Disse er Slettebakken, Nymark, Mindemyren, samt Nygårdstangen. I tillegg har byrådet høsten 2016 bestilt vurdering av ytterligere to mulige lokasjoner. Disse er Krohnsminde og Kokstad.

Åsanehallen foreslått avviklet, kunstgress på Seimsmyrane

I forbindelse med utviklingen av Myrdal idrettspark anbefaler byrådet å avvikle Åsanehallen. Åsanehallen er lokalisert i samme område som Myrdal idrettspark og brukerbehovet vil dekkes inn her eller i andre idrettsanlegg i bydelen.

Byrådet foreslår at det etableres nye flerbrukshaller i Alvøen og på Tunesflaten og at det utredes behovet og mulighetene for en flerbrukshall også i Mjølkeråen-området.

For å øke brukstiden i Arna idrettspark på Seimsmyrane foreslås det å etablere kastfelt for friidretten i tilknytning til idrettsanlegget og kunstgress på indre bane.

Skansemyren idrettsplass skal videreutvikles med rundløpsbane med fast dekke for friidrett. For friidretten er Skansemyren idrettsplass viktig spesielt for kastøvelsene.

— Som gammel sleggekaster har jeg aldri kastet på indre bane. Mange en gang deltatt i konkurranser der vi har måttet kjøre langt. Vi har holdt oss litt på baksiden, og forvist til en grusbane. Vi ønsker kastfelt så tett på anlegget a tde ter fritt til å trene og ha arrangement, forklarer Thorsen.

Jubel for roerne

Nordåsvannet ro- og padleanlegg skal realiseres. Byrådet foreslår en fasebasert realisering hvor den vannbaserte delen av anlegget etableres først.

Kunstgressfond er etablert i samarbeid med idrettsorganisasjonene og privat giver. Det vil være behov for at kunstgressfondet videreføres på samme nivå som i 2016. Programmet for utskifting av kunstgress skal rulleres gjennom årlige budsjettavsetninger. Det anbefales utskifting på mellom 10 – 12 år for breddebaner, og 5 – 10 år for toppfotballanlegg.

Byrådet foreslår en rekke ny kunstgressbaner. Blant annet Slettebakken, Rautjern, Løvstakksiden, Sædalen samt nye by- og fortettingsområder skal prioriteres.

En rekke idrettsparker og anlegg er under etablering eller oppgradering. Disse er: Myrdal idrettspark, Åsane bydel. Slåtthaug idrettspark, Fana bydel. Nymark idrettspark og campus, Årstad bydel. Garnes oppvekst- og idrettspark, Arna bydel. Varden idrettspark, Fyllingsdalen bydel. Slettebakken oppvekst- og idrettspark, Årstad bydel. Tjønnen idrettspark, Laksevåg bydel. Krohnsminde idrettsplass, Årstad bydel. Fana stadion og sykkevelodrom, Fana bydel. Eikås motorsportsenter, Åsane bydel. Med flere.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

«De styrer med alle spaker mot nedrykk»

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Dette handler om et byråd som har fått litt overtenning

  2. Åpner for forbud mot bensin- og dieselbiler i deler av Bergen

  3. Darian og Benedicte har sommerjobb som «pinner på bein». Slik sørger de for at Bybanen kan gå.

  4. – Brann har tre valg: Kjøpe spillere, sparke treneren eller planlegge for 1. divisjon

  5. Syklist til sykehus etter påkjørsel på Landås

  6. To nye smittetilfeller