Jim Solbakken: - Det er lov å være agent for to parter i England

Agent Jim Solbakken slår tilbake med informasjon han mener renvasker ham for beskyldningene om ulovlig agentvirksomhet.

Jim Solbakken og hans agentselskap beskyldes for å drive med urent spill rundt overganger for fotballspillere. - Jeg kan bevise at alle påstandene er feil, sier Solbakken til Aftenbladet.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Stavanger (Aftenbladet): — Det kan ikke være slik at reportere kan skrive hva de vil og komme unna med det. Det er på tide vi får en praksis i Norge hvor etterrettelighet og integritet betyr mer når noe publiseres. Derfor får denne saken trolig et rettslig etterspill. Jeg kan bevise at alle påstandene i bladet er feil, forklarer Jim Solbakken overfor Aftenbladet.

I en 17 sider lang artikkel hevder fotballbladet Josimar at Jim Solbakken bryter reglene som gjelder når fotballspillere selges til utlandet. I en slik handel er tre parter involvert: selgende klubb, spilleren og kjøpende klubb. Reglene internt i Skandinavia sier at en agent bare kan representere én part i en slik overgang.

Bladet Josimar mener at de kan bevise at Solbakken ved flere anledninger har opptrådt på vegne av to parter. Solbakken skal ha sittet på begge sidene av forhandlingsbordet ved overgangene til Mame Biram Diouf fra Molde til Manchester United og Anders Lindegaard fra Aalesund til Manchester United.

Les også

Jim Solbakken beskyldes for dobbeltrolle i overganger

Viser til engelsk paragraf

Jim Solbakken benekter at det har skjedd. Han hevder han bare jobbet for én part både da Diouf og Lindegaard ble solgt. Samtidig understreker Solbakken at han kunne representert to parter – uten å gjøre noe som er strid med regelverket.

— Ved overganger til England kan en agent representere to parter. Det er en paragraf i det engelske regelverket som heter Dual Representation Contract som tillater det. Ved alle mine åtte overganger til United har jeg kun vært agent for Manchester United, mens jeg i andre overganger til England har representert to parter. Det er ikke ulovlig, sier Solbakken.

- Da Mame Biram Diouf ble solgt fra Molde til Manchester United, hadde ikke du en agentavtale med ham slik Josimar referer til?

— Jeg representerte aldri Diouf ved den overgangen. Det var det en advokat fra Oslo som gjorde, og han jobbet ikke på vegne av meg. Det er en advokat som har representert mange i fotballen og idretten ved andre anledninger. Agentavtalen som det siktes til mellom Diouf og meg hadde som alle slike kontrakter en gyldighet på to år fra den ble signert. Den hadde gått ut på dato da Diouf ble solgt, svarer Solbakken.

- Men i ettertid har du jo vært Dioufs agent igjen?

— Ja, det stemmer. Jeg var hans agent i overgangene til både Blackburn, Hannover og Stoke.

Bruker ikke stråmenn

- Hopper du av og på kontrakter i forhold til hvor det er penger å hente?

— Absolutt ikke. Det er organer i alle land som passer på at dette foregår riktig. Vi må stole på dem, svarer den Stavanger-baserte agenten.

- I de tilfellene hvor du ikke får lov eller kan representere to parter, plasserer du da inn stråmenn til å ta seg av forhandlingene slik at du får penger fra både spiller og klubb?

— Nei, det gjør jeg ikke. Ved overganger til England gjør jeg ofte en jobb for spiller og kjøpende klubb. Den andre klubben bestemmer selv hvem de vil skal forhandle for dem, svarer agenten.

- Hva med Atta Aneke som plutselig dukket opp som agent for Aalesund da Anders Lindegaard skulle selges til United, jobbet ikke han egentlig for deg?

— Nei, det var Aalesund og Henrik Hoff som hyret ham inn. Den avtalen ligger hos forbundet. Aneke har aldri jobbet for meg, svarer Solbakken.

Gråsone?

- Opererer du og andre agenter i en gråsone mellom regelverket og det som er lovlig?

— Nei, denne virksomheten har blitt ekstremt ren. Jeg har jobbet som agent i 15 år og ikke opplevd gråsonevirksomhet som i gamle dager, hevder Solbakken.

- Hva med ditt nære venneforhold til Ole Gunnar Solskjær, forstår du at det stilles spørsmål etter alle overgangene hvor dere to har vært involvert?

— Vi kan ikke velge vennene våre, vi får dem. Det er en kjensgjerning at vi har et godt forhold, derfor har vi vært ekstremt opptatt av ryddighet, sier han.

- Noen av overgangene til Cardiff har kommet overraskende, er noen av dem gjort med vinnings hensikt?

— Absolutt ikke. Magnus Wolff Eikrem var tiltenkt en rolle på midtbanen til Cardiff. Jo Inge Berget skulle få en rolle på sikt, påpeker Solbakken.

- Får du prosenter av Solskjærs lønn på samme måte som du får prosenter av spillernes lønn?

— Nei, jeg har aldri representert Solskjær ved noen av hans overganger. Siden 2000 har Solskjær brukt en engelsk advokat til å representere ham. Når jeg gjør en jobb for Cardiff, er det Cardiff som betaler meg, understreker Jim Solbakken.

Ukjent for journalisten

Aftenbladet har fått bekreftet at det er lovlig å forhandle på vegne av to parter i England, såkalt Dual Representation Contract. Det forutsetter imidlertid at alle partene er kjent med det og at kopi av registrert kontrakt mellom agent og spiller er sendt fra det norske forbundet.

Lars Johnsen, som har skrevet artikkelen i Josimar, sier til Aftenbladet at han ikke har hørt om Dual Representation Contract.

— Det er ukjent for meg. Samtidig er det veldig merkelig at verken Jim Solbakken, Tarjei Nordstrand Jacobsen (Molde-direktør) eller advokat Erik Flågan har nevnt dette i samtalene jeg hadde med dem, sier Johnsen til Aftenbladet.

— Det er ikke min jobb å informere journalister om hvilke regler som gjelder for overganger til land utenfor Skandinavia. Det må de finne ut selv før de skriver slike artikler, sier Jim Solbakken.

Torsdag ble det kjent at NFF ønsker å granske om Jim Solbakken-påstandene i Josimar stemmer.

Publisert: