Frisk ber italienerne ta selvkritikk

— Italia er ute av VM fordi en spiller ikke klarte å sende ballen i mål fra to meter, sier Sveriges VM-dommer Anders Frisk.

Tore Strand

Torsdag kom VM-dommerne på banen og tok til motmæle mot mye av kritikken som er kommet mot kamplederne. Anders Frisk var krystallklar i sine uttalelser.

— Vi har gjort feil, og vi har dømt godt. Men tenker vi på oppgjøret mellom Italia og Sør-Korea spesielt, bør italienerne gå i seg selv og analysere hvorfor de ikke vant kampen. En spiller bommet for åpent mål. Det er viktig å ta det med i diskusjonen i etterkant av kampen, sier den profilerte svenske dommeren som ikke skal dømme noen av kvartfinalene, men som sikkert vil få flere oppgaver i VM.

Tredelt

Representanter fra dommerkomiteen i FIFA var en smule mer nyanserte i sine uttalelser da dommerne åpnet sine dører for pressen i Chiba, like utenfor Tokyo.

— Det er ikke riktig å si at Italia måtte reise hjem på grunn av en feil dommeravgjørelse. Italia hadde store muligheter til å score som de misbrukte. Hvis vi sier at årsaken til at Italia er ut av VM må deles mellom treneren, de italienske spillerne og dommeren, tror jeg vi er nærmere sannheten, sier Edgardo Codesal Mendez, medlem i dommerkomiteen i FIFA som i fullt alvor påstår at ingen lag er utslått av VM på grunn av dommerfeil.

Søker rettferdighet

— Vi må alltid være rettferdig, og derfor må vi i fremtiden også se på mulige tekniske løsninger som kan hjelpe dommerne. De finnes ikke i øyeblikket, men vi vil hele tiden vurdere nye muligheter i jakten på rettferdighet. Selv om det er gjort feil av dommerne i VM, er det så langt ingen lag som er ute av VM som følge av dommersvikt, sier meksikaneren Mendez og minner om følgende:

— Husk dommerne er ikke maskiner. De er mennesker.

Så vet vi det!

Mindre filming

Dommerrepresentantene er også godt fornøyd med at det er blitt slått hardt ned på filming inne i straffefeltet.

— Vi fokuserte mye foran VM på at forsøkene med å lure dommerne ved å kaste seg ned i jakt på billige straffespark, måtte straffes. Så langt tror jeg 95 prosent av tilfellene der dommeren har gitt gult kort, har vært korrekte, sier Edgardo Codesal Mendez.

16 dommere er igjen i VM og FIFA har også i motsetning til tidligere latt kampledere fra nasjoner som fortsatt er med i VM være med videre.

— Dette har vi gjort fordi vi vil ha de beste dommerne her mot slutten. I Frankrike var det kun tolv igjen da kvartfinalene startet. Det var for lite. Derfor har vi utvidet til 16, sier Volker Roth i dommerkomiteen i FIFA.

Det betyr at USA-dommer Brian Hall og Markus Merk fra Tyskland begge er med videre. USA og Tyskland møtes for øvrig i dagens kvartfinale i Ulsan.