Flyktet fra krigen og tok gull for Sverige

Meraf Bahta kunne vært død. I stedet tok hun EM-gull for Sverige på 5000 meter.

Publisert: Publisert:

Meraf Bahta feiret med det svenske flagget etter seieren i EM. Foto: AP

ZÜRICH (Aftenposen.no): I januar 2009 kom en livredd jente til et asylmottak i Nord-Sverige. Meraf Bahta hadde fått innkallelse til fem års militærtjeneste i Eritrea.

Fra treningsleir i Spania satte hun seg nærmest på det første og beste flyet og landet i Stockholm. Siden har det vært lang ventetid på å få svensk statsborgerskap. Det kom i desember, og i år kunne hun konkurrere for sitt nye land. Det ble gull i første forsøk.

— Målet var å ta medalje – og helst gull, sa en lykkelig 25-åring etter løpet. For talentet har det aldri vær noe tvil om, siden hun var i verdensklassen som junior.

Var livredd for retur

Bahta har hatt mange vonde år. Begge foreldrene ble fengslet i Eritrea, og moren døde bak murene. Hadde friidrettstalentet måtte være fem år i militæret, ville det ha ødelagt karrieren. Eller i verste fall endte med døden.

Men også etter ankomsten til Sverige har hun hatt traumer. Hun var livredd for å bli sendt tilbake til Eritrea, og det gikk tregt med behandlingen av oppholdstillatelsen

— Jeg kunne like gjerne ha tatt livet av meg som å bli sendt tilbake til Eritrea, sa hun i et intervju med SVT. Men trener og «pappa» Ulf Björklund har hele tiden kjempet hennes sak.

— Nå kjennes alt bra, nå jeg ha fokus bare på løpingen, sier Bahta til Expressen. Og en ny «höjdare» venter: Søsteren, som har vært i Sudan, er på vei til Sverige.

Har trent med Bjerkeli Grøvdal

Etiopiske Abeba Aregawi har også fått svensk statsborgerskap, men hun måtte gi tapt mot Sifan Hassan i gullkampen på 1500 meter fredag. Nederlandske Hassan prøvde også å fravriste Bahta gullet, men sistnevnte sto i mot i spurten.

Karoline Bjerkeli Grøvdal hadde ikke løpt på bane siden VM i fjor, og da gikk det kanskje som det måtte gå? 13. plass. Men hun gledet seg over svensk gull.

— Jeg trente med både Sifan og Meraf i Flagstaff i vår, og jeg syns det var hyggelig at Meraf vant. Det er noe med de afrikanske løperne. De kan godt stå og spy etter intervalltrening, men de blir ikke stive som meg, forteller Karoline, som alltid har slått Meraf når de har møttes på 10 kilometer terrengløp.

Terreng-EM er målet

Mot slutten av 5000-meteren gikk det for fort for Karoline.

— Jeg er egentlig ikke så sliten, men er ikke vant til å løpe med syre. Det hadde jeg de tre siste rundene. Jeg kunne nok ha løpt halvmaraton bedre, sier Norges beste langdistanseløper, som på grunn av skader har fått terreng-EM i desember som hovedmål.

Men først blir det både 1500 og 5000 meter i NM neste helg.

Det er Sifan- og Meraf-fritt område.

Publisert: