Bøhn hadde valgt ut kistebærerne

Kreftrammede Karl Erik Bøhn plukket ut «laget» før han ble lagt i koma.

Publisert Publisert

PÅ BEDRINGENS VEI: Karl Erik Bøhn (nede til venstre) har vunnet de første rundene i kampen mot kreften. Her sammen med tre av sine støttespillere både privat og på det ungarske landslaget: Tord Ellingsen (bak t.v., fysisk trener), Andreas Smeby (bak t.h., medhjelper/videoanalyse) og Beáta Siti (assistenttrener). Foto: PRIVAT / NTB SCANPIX

  • Martin K. Andersen
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

I intervjuer med NRK og TV 2 har den kreftrammede håndballtreneren Karl Erik Bøhn, som i dag ble skrevet ut av sykehuset, fortalt om opplevelsene han har hatt det siste halve året.

Blant annet har han vært gjennom fire cellegiftkurer og tre uker i koma. Og fortsatt gjenstår blant annet en beinmargstransplantasjon.

Det var i februar Karl Erik Bøhn fikk beskjed om at han hadde blodkreft og ble hasteinnlagt ved Rikshospitalet.

De første forsøkene på å ta knekken på kreften med cellegift lyktes ikke. Derfor ble han lagt i kunstig koma i tre uker.

Håpet om å våkne igjen var forsiktig fra Bøhns side.

— Jeg hadde et håp om kanskje å våkne, men det var ikke så stort, sier Bøhn til TV 2. - Da du ble lagt i koma var du forberedt på at du kanskje ikke kom til å våkne?

— Jada. Jeg fikk beskjed om at sannsynligheten var liten, men jeg hadde ikke ork til mer. Jeg hadde ikke krefter til mer. Heldigvis har de kompetanse litt over snittet her, så mens jeg kå der klarte de å finne en cellegift som tok knekken på det.

Plukket ut «laget»

Det var da han skulle bli lagt i koma at han plukket ut det han kaller «laget» - de seks som skulle bære kista hans om det ble nødvendig. Han etterlot seg også brev til sine nærmeste.

— Så fikk jeg lagt beskjed til min mor, min søster og barna mine, Jenny og Filip, forteller en åpen Bøhn til NRK.

Bøhn var i en årrekke trener i Larvik, hvor han opplevde stor suksess. Han er nå landslagssjef for Ungarn, og tok EM-bronse med dem sist desember.

Arbeidsgiveren stresser ikke Bøhn i denne ufortusigbare perioden, og han tviler selv på om han kommer til å være tilbake som trener til VM som spilles om et halvt år.

I første omgang konsentrerer han seg om å bli helt frisk.

I juli skal han tilbake til kontroll. Så skal han gjennom en beinmargstransplantasjon i august eller september, om han er sterk nok til det da.

— Heldigvis var søsteren min match i beinmarg, forteller Bøhn, som er klar på at han ikke kan friskmeldes ennå.

Roser helsevesenet

— Jeg fikk et godt råd av en kamerat om å ta én dag av gangen da jeg kom inn her. Og jeg er ikke lenger unna enn at jeg nå kanskje tar to i slengen, men jeg har ikke hendene over hodet ennå, sier han.

Til tross for et tøft siste halvår, så har han også fått noen fine stunder.

— Opptur bare å oppleve norsk helsevesen, verdens største opptur. Helt fantastisk. Det var svært da datteren min, Jenny, kom hjem fra utveksling i USA etter ti måneder. Og første gang jeg så sønnen min Filip igjen da jeg våknet etter koma var fantastisk.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Bøhn: - Jeg har aldri hatt dødsangst

  2. Forlenger Ungarn-frist for Bøhn

  1. Håndball