368 turbulente dager med Marcus Pedersen i Brann

Nedrykket, byturen, supermålet og millionbonusen som røk.

VELKOMSTEN: Marcus Pedersen ble møtt på Flesland av presse og supportere i august i fjor. Foto: Elias Dahlen.
DRØMMEDEBUTEN: I sin første hjemmekamp som Brann-spiller feide Pedersen ballen i krysset mot Rosenborg. Heltestatusen var umiddelbar, men ble også kortvarig. Foto: Paul S. Amundsen.
ETT ÅR I BRANN: Marcus Pedersen ble denne uken solgt fra Brann til Strømsgodset. Her gjennomfører han et av flere forsøk på brassespark i Brann-drakten. Foto: Paul S. Amundsen.
NEDRYKKET: Marcus Pedersen fortvilte etter Branns nedrykk, som også betydde at han gikk glipp av en million i bonus. Her er han på lagets hotell i Drammen kvelden etter Mjøndalen-fiaskoen. Foto: Håvard Bjelland.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Marcus Pedersen var Brann-spiller i ett år og tre dager. Han rakk å være gjennom mye i løpet av den tiden. Her er en oppsummering — på vondt og godt.

11. august 2014. Overgangsvinduets siste dag.

Branns daglige leder, Roald Bruun-Hanssen, må skuffe fansen når han intervjues på formiddagen. Det kommer ingen flere spillere til Brann, sier han. Klubben hadde tidligere vært i dialog med Marcus Pedersen, men det ble konkludert med at det økonomiske ved en overgang ikke ville la seg gjennomføre.

Men så ble Brann kontaktet av Pedersen-leiren. En overgang kunne likevel være mulig, og mens det blåste opp utenfor Stadion, satt Brann-ledelsen innenfor og sprengjobbet. I 22.30-tiden på kvelden ble Marcus Pedersen bekreftet klar for Brann.

12. august 2014. Redningsmannen lander.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Marcus Pedersen får en velkomst som er få Brann-spillere forunt. Mottakelsen får overskriften Sirkus Marcus i BT. Det sendes direkte tv når han stiger ned i ankomstterminalen og blir møtt av Bruun-Hanssens utstrakte hånd. Med ransel i skinn, svart t-skjorte og sko med dyredekor stilte Pedersen opp på en mengde bilder med supportere og en serie intervjuer.— Hvis man ikke blir hissig av trykket som er i Bergen, tror jeg du kan legge bort fotballskoene, sier Pedersen.

Agenten hans, Jack Karadas, understreker at det ikke er aktuelt for Pedersen å bli i Brann ved et nedrykk. - Men det skal vi ikke snakke om, for det blir ikke et tema. Brann holder seg, legger Karadas til.

17. august 2014. Superscoringen.

Debuten kom mot Odd, i cupen. Et anonymt innhopp. Brann røk ut. Det var uansett serien som betydde noe, det var der laget lå svett an, der Pedersen skulle redde stumpene og divisjonsstatusen.

17. august hjemmedebuterer han, og det mot Rosenborg. Brann tar ledelsen, siden dobler de den. Mer enn 14.000 bergensere på tribunene får kneskjelv når Alexander Søderlund reduserer, men kneskjelven er ubegrunnet.

For når ballen detter foran Marcus Pedersen på 30 meter, treffer foten hans perfekt. Det er en superscoring. Klistret opp i hjørnet med voldsom kraft. Denne sensommerkvelden tenkte de færreste tenkte at Brann med Marcus Pedersen skulle rykke ned.

26. november 2014. Millionbonusen som røk.

Den kanskje svarteste Brann-kvelden på 30 år, hadde for Marcus Pedersen en ekstra økonomisk dimensjon. Dersom Brann hadde overlevd i eliteserien, ville han fått utbetalt én million kroner i bonus.

Alt avgjøres i den andre kvalifiseringskampen mot Mjøndalen. Brann kommer under, de får ikke til noe, heller ikke Pedersen. Etter hvert er det klasseforskjell, og det viser igjen på resultattavlen.

Brann-tragedien utvikler seg, Mjøndalen tar ledelsen 3-0. Da kommer ropene høyere og høyere fra hjemmefansen: «Det bli'kke no'n bonus på Pedersen!». Når spissen møter BT på hotellet nedrykkskvelden, spørres han om millionbonusen han mistet.

— Jeg hørte jo at Mjøndalen-supporterne sang om bonusen, de var litt giret på den, og jeg fikk den i trynet noen ganger, svarer han.

27. januar 2015. Straffen etter barbesøket.

Pedersen har i flere av sine klubber fått omtale for utenomsportslige episoder. Brann ble ikke et unntak. I januar ble han og lagkompis Kristoffer Barmen utestengt fra trening i en uke, etter et barbesøk.

Daværende trener Rikard Norling hadde en avtale med de to spillerne om at de ikke skulle gå ut på byen, slik BT er kjent med at de gjorde flere ganger høsten 2014 - uten at det nødvendigvis var i strid med klubbens regler.

— Vi har som trenere og spillere alle et stort ansvar, og i dette tilfellet følte jeg det hadde bristet. Da håndterte jeg det slik jeg mente var passende, sa Rikard Norling.

30. januar 2015. Korsbåndsskaden.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Etter nedrykket fulgte måneder med spekulasjoner om Pedersens Brann-fremtid. Dem ble det en foreløpig slutt på etter sesongoppkjøringens første kamp, mot FK Fyllingsdalen. Pedersen skader seg stygt da han hopper inn i en takling. Dager senere bekrefter klubblegen at han røk det bakre korsbåndet. Skaden holder ham ute av spill til langt ut i 2015-sesongen.

13. august 2015. Salget.

Torsdag denne uken bekrefter Brann og Strømsgodset at de er enige om en Pedersen-overgang. Dagen før melder BT at overgangssummen er på rundt to millioner kroner. Pedersen er ikke i Brann-troppen som møter Åsane og forlater klubben etter 23 kamper og syv mål.

Publisert: