Carlsen prøver kompisens jobb: - Ikke ute etter å ta folk

Jon Ludvig Hammer pleier å analysere kompisens parti på TV. Nå bytter de roller.

Jon Ludvig Hammer har vært Magnus Carlsens sekundant i de to siste VM-kampene. Her har Hammer og Carlsen akkurat spilt basketball i Chennai i sammenheng med Carlsens første VM-seier over Viswanathan Anand i 2013.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Jon Ludvig Hammer (24) har blitt et velkjent TV-fjes som sjakkekspert under verdensmester Magnus Carlsens partier. Men søndag bytter duoen, som er gode kompiser og tidligere klassekamerater, roller.

For i sammenheng med turneringen EnterCard Chess i Oslo gjør Magnus Carlsen sin kommentatordebut søndag. Carlsen skal analysere partiene fra turneringen i tospann med TV2-programleder Kaja Marie Snare.

Jon Ludvig Hammer er en av de store favorittene til å gå seirende ut av turneringen, der vinneren får en plass i storturneringen Norway Chess i juni.

Magnus Carlsensnakket med Aftenposten i sammenheng med et sponsorarrangement i forrige uke. Da lovet Carlsen ikke å være ekstra streng med kameraten Hammer i sine analyser.

— Jeg kommer ikke til å være ute etter å ta folk, sa Carlsen med et smil.

— Jeg vil være ærlig og si mine meninger. Først og fremst vil jeg spre min sjakkglede. Jeg håper at folk kommer til å synes det er gøy å se meg snakke om sjakk, og ikke minst se veldig gode sjakkspillere i aksjon.

Les også

- Smart er det nye sexy

— Magnus kommer til å ha det gøy

Turneringen består av seks spillere. Aryan Tari (15), Simen Agdestein (45) og Hammer (24) utgjør den norske kontigenten, mens dansken Curt Hansen (50), svensken Nils Grandelius (21) og franskmannen Laurent Fressinet (33) også stiller.

Turneringens største stjerne sitter imidlertid i studio. Jon Ludvig Hammer tror vennen kommer til å trives med jobben.

— Magnus kommer til å ha det kjempegøy. Jeg har det veldig gøy når jeg får kommentere hans partier, sier Hammer til Aftenposten.

— Det er morsomt å kommentere trekkene. Det er så mye mer stressende å spille et sjakkparti. Nå blir det mer stress på meg og mer moro på Magnus, så jeg tror han gleder seg til rollebyttet.

Les også

Suverene Carlsen: - Tenker ikke på hvem som til slutt vil knuse meg

Carlsens tidligere trener Simen Agdestein har også jobbet som sjakkekspert på TV. Han tror verdensmesteren har utmerkede forutsetninger for å også lykkes som sjakkekspert.

— Noen tror det holder bare man kan litt sjakk, at det er bra nok for et bredt publikum. Men jo mer man kan, jo større sjanse har man for å formidle hva som foregår. Magnus er best av alle faglig, og det blir nok spennende å høre på ham, sier Agdestein.

Agdestein håper på Hammer

Agdestein har den nest laveste ratingen av spillerne i feltet, mens Hammer har den nest høyeste ratingen.

Agdestein forteller at han ikke har noen ambisjon om å vinne turneringen og kvalifisere seg til Norway Chess, som han gjorde i fjor.

— Jeg håper bare det blir en nordmann som vinner. Jeg håper på Jon Ludvig. Det hadde vært vel så gøy med Aryan, men jeg tror Jon Ludvig er mest realistisk. Når vi først har en så fin turnering i Norge, hadde det vært synd om en franskmann fikk den siste plassen, sier Agdestein.

Simen Agdestein slo Jon Ludvig Hammer i Norway Chess-kvaliken i fjor. Dermed fikk Agdestein prøvd seg mot verdenseliten i Stavanger. Her fra partiet mot Magnus Carlsen.

Det er nettopp franskmannen Laurent Fressinet som har den høyeste ratingen. Han er rangert som nummer 37 blant verdens aktive spillere, og dermed en naturlig forhåndsfavoritt.— Franskmannen er en klar favoritt, litt fordi han er den beste spilleren, men også fordi han er god med kortere betenkningstid, sier Hammer, som selv er verdens 75. høyest rankede spiller.

Betenkningstiden i hvert parti er på 90 minutter for de første 40 trekkene. Etter at trekk 40 er passert, får spillerne 30 minutter ekstra på resten av partiet.

Turneringen begynner søndag og går over seks dager. TV 2-sendingene sender fra turneringen hver kveld.

Først møter alle spillerne hverandre i langsjakk. På turneringens sjette dag møtes så alle til hurtigsjakkpartier.

Partioppsettet fastsettes ved trekning på åpningsseremonien lørdag.

Publisert: