Slik vil klubbene møte Brann-trenerens utfordring

Tror lokal identitet og det å være smart er småklubbenes fremste fortrinn.

Publisert Publisert

Brann-trener Lars Arne Nilsen ønsker at ungdomstrenere skal tjene opp mot 20.000 kroner i måneden.

 • Joar Offerdal Vatlestad
 • Øystein Vik
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Lønn til ungdomstrenere på 15.000-20.000 kroner i måneden, som Brann-trener Lars Arne Nilsen foreslo i BA tidligere i uken, ble skildret som en utopi av 3. divisjonsklubber i Hordaland og Sogn og Fjordane, og de mener det er andre veier å gå for å heve nivået på landslaget og i norske klubber. Kursing av trenere og ledere, gode anleggsfasiliteter, tilbud til alle og å skape entusiasme blant de som bruker mye av tiden sin på treningsfeltet er tiltak som ligger nærmere virkeligheten vår, sier 3. divisjonsklubbene.

– Det vi har mulighet til å kompensere for manglende økonomiske muskler, er lokal identitet og å være smarte når det gjelder å øke kompetansen mest mulig i egen klubb og å få den kompetansen så langt nedover i rekkene som mulig, Olav Gorseth, styreleder i Varegg Fotball.

Les også

Brann-trenerens forslag skaper oppgitt latter

Spillere som trenere

Arbeidet med å øke kompetansen i egne rekker står sterkt. Målet er å benytte seg av kompetansen så langt ned i årsklassene som mulig. Bakgrunnen for prioriteringen er stort sett den samme hos alle klubbene. På sidelinjen under kamper og på treningsfeltet er det foreldre som har treneransvaret i barne— og ungdomsfotballen.

– Vi er hundre prosent avhengige av foreldretrenere, sier Gorseth.

Anne B. Drønen, daglig leder i Austevoll Idrettsklubb, skulle ønske klubben kunne lønne trenerne i barne- og ungdomsfotballen, men klubben har prioritert lave kontingenter for å få flere med.

– Vi har mange foreldretrenere, og til nå har vi hatt velvillige trenere som stiller opp. Det er nok ikke mange som gidder å gå på dugnad og betale egne reiseutgifter for å trene andre sine unger, sier Drønen.

Les også

Vil ha Karadas til Sogndal

Les også

Kasper (12) fikk en feilaktig straffe: Bommet med vilje, nå hylles han

De fleste klubbene BT har vært i kontakt med er, eller har ambisjoner om å bli, en del av NFF sitt konsept Kvalitetsklubb, som skal stimulere til god klubbutvikling og stiller krav til trenerutvikling. Den foretrukne kompetansen i egne rekker gjelder ikke bare kursing av trenere, men også spillere.

– En junior— eller breddespiller på seniornivå som tar kurs og trener aldersbestemte lag, er det ideelle, sier Gorseth.

Det mener også styreleder i Gneist IL, Olav Mellingen.

— Vår tanke er at våre spillere på rundt 20 år kan gå inn og være gode trenere for de som er yngre. De har mye kompetanse, og er i en alder som gjør at de kommuniserer godt med de yngre. Vi tror de kan skaffe mer kvalitet på trenersiden, uten at det koster så mye. Så kan heller klubber som Brann komme inn i bildet når spillerne er 15-16 år.

Les også

Barmen brøt løftet til fysioterapeuten. Det førte til scoring

Lengre i egen klubb

Gorseth går mer i dybden i hvordan han mener bredde— og toppklubber kan samarbeide om å utvikle best mulig spillere. Essensen er at unge spillere skal få utvikle seg lengre i trygge omgivelser i egen klubb.

– For klubber som Brann kunne det kanskje vært greit å finne lokale klubber og hjulpet dem finansielt, der klubbene er. Henter de spillerne når de er 14-15 år er jobben allerede gjort i små klubber, mener jeg. Kanskje bør spillerne få være noen år til i egen klubb, og at eliteserieklubber er med og sikrer at de får utvikle seg der, sier Gorseth.

Drønen mener fokuset på breddefotballen også bør flyttes til toppen.

– Jeg tror ikke omleggingen av seriesystemet vil hjelpe på resultatene til landslaget. I løpet av årene jeg har vært med i klubben har jeg sett at spillerne ønsker å spille fotball, men at de vil reise mindre i forbindelse med kamper. Jeg tror man mister mange hobbyspillere om man må reise langt til hver kamp, og da blir det færre å ta av. Kanskje ender man opp med å ikke ha et lag, sier Drønen.

Økte lønninger vil måtte komme fra økte kontingenter i klubbene, og det mener de ikke er veien å gå.

— Jeg er helt enig med Lars Arne Nilsen når han sier at det trengs mer kvalitet på trening, men vi må samtidig ivareta bredden. En breddeklubb har et samfunnsoppdrag, og jeg vil ikke prise meg bort fra at alle kan drive med fotball for at Brann og landslaget skal få flere spillere. Jeg tror også at vi vil miste mange gode, dersom vi får færre som begynner med fotball, sier Melingen.

For Vestsiden-Askøy går store deler av driftsbudsjettet til å realisere anleggsplaner. I år går 650.000 kroner til femmerbaner for barnefotballen. Neste år må kunstgresset byttes.

– Vi prioriterer å få gode anlegg for barnefotballen og å utdanne foreldretrenere. Vi kunne ønsket vi kunne hentet eksterne folk inn, men det krever med en gang mer, sier styreleder Helge Jonasdal.

Publisert

Eliteserien

SVUTMP
5Rosenborg1363422111121
6Kristiansund135622618821
7Brann135351820-218
8Stabæk134541618-217
9Sandefjord Fotball135171523-816
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk
BT anbefaler

– Eg er skuffa over det eg såg i parken

Helsebyråd Beate Husa seier ho er uroa etter å ha sett studentane i Nygårdsparken.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. – Me heldt avstand når andre kunne sjå oss

 2. 88 sikkerheitskrav skulle hindre forlis. 53 av dei blei brotne.

 3. E16: Tre biler i kjede­kollisjon

 4. Geir har levd i nesten 50 år med kronisk sykdom. Nå overrasker han forskerne.

 5. Røper spesiell stemning i garderoben

 6. 120.000 deltar i ny runde av norsk korona­studie

 1. Eliteserien
 2. SK Brann