Klubbleder: - Presset i Bergen og Stavanger gjør suksess vanskelig

Peker på årsak til at norske storbyklubber underpresterer.

UNDERPRESTERER: Både Brann og Viking gjør det mye svakere enn forventet denne sesongen. FOTO: Marit Hommedal, NTB Scanpix.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

— Forventningene til Brann og Viking er store. Ledere og spillere føler det på kroppen. Presset må takles, men ikke alle gjør det like godt, sier Arne Larsen Økland, administrerende direktør i Viking.

Branns sesong har vært en katastrofe. Vikings langt under pari. Egentlig skulle de to gigantene i norsk sammenheng vært flaggskip i eliteserien. I stedet spiller de rollen som rævediltere bak lag som Sarpsborg 08 og Odd.

— Det er vanskeligere å få til kontinuitet i klubber som Viking og Brann. I teorien er det selvsagt klubbene som har styringen, men i praksis er det ikke slik med utålmodig publikum og media. Det er et mye større press i Viking og Brann enn i klubber som Sandnes Ulf og Sogndal, sier Økland.

Ikke godt nok arbeid

- Er det store presset grunnen til at Brann og Viking ikke er bedre?

Arne Larsen Økland, administrerende direktør i Viking.

— Press er ikke en god nok forklaring, men presset er likevel en del av rammebetingelsene rundt klubbene, svarer Viking-direktøren.- Men presset er kanskje enda høyere i Bergen enn i Stavanger. I alle fall er det det sønnen min sier til meg ut ifra det han leser i kommentarfeltene under artikler om Brann. Jeg leser ikke kommentarfeltene selv, sier Økland.

Hans kollega i Brann, Roald Bruun-Hanssen, er lite lysten på å gå inn i diskusjonen rundt hvorfor storklubbene sliter når BT tar kontakt med ham.

— Noe av forklaringen er strukturell (rammebetingelsene i fotballen, red.anm.), noe er feilvalg, noe er arbeid som ikke er utført godt nok, noe er marginer. Men nå vil jeg bare konsentrere meg om avslutningen på eliteserien, sier Branns daglige leder.

- Rigget for å være storklubber

Brann-leder Roald Bruun-Hanssen

Brann hadde 172 millioner kroner i langsiktig gjeld ved utgangen av 2013, mesteparten knyttet opp til gjeld på Stadion. Dette har Bruun-Hanssen ved flere anledninger pekt på at tynger klubben. I Brann mener man gjelden er en grunn til at man ikke kan se seg blind på klubbens budsjetterte omsetning for 2014 på 122 millioner kroner, og ut fra det konkludere at Brann burde ligge i toppen, ettersom mye penger går med til å betjene gjeld. — Brann og Viking har mye større ressurser enn de små klubbene, burde ikke det tilsi suksess over tid?

— Brann og Viking er rigget for å være storklubber og driver egne stadion med store kostnader. Dette krever ressurser. Men når det er sagt, er jeg veldig imponert over Sogndal og det de har fått til med sin stadion (eier stadion, leier ut lokaler til flere aktører), men det er ikke like lett å få til noe tilsvarende med Brann og Viking, sier Økland.

Suksess med lite penger

Med sin omsetning på drøyt 40 millioner kroner i år, er Sarpsborg 08 sin økonomi bare rundt en tredel av Branns. Til sammenligning brukte Brann 44 millioner kroner bare på A-laget i fjor.

Likevel har Sarpsborg 08 tatt 14 flere poeng så langt i år enn Brann, og fire flere enn Viking.

— Poengene vi har tatt er betydelig billigere, det er et kvalitetskriterium, sier Cato Haug, styreleder i Sarpsborg 08. - Hva mener du om jobben klubber som Brann og Viking gjør?

— Det er synd på deres vegner, men de må selv ta ansvar for hvordan de forvalter egen klubb. Likevel, vi er avhengige av at de store er med i Europa, og derfor er vi ikke happy med at noen forvalter kapitalen sin slik de gjør.

- Må tåle press

Haug forklarer Sarpsborgs suksess slik:

— Du må bygge et godt omdømme. Det gjør du gjennom å ha kontroll på økonomien og oppføre deg ordentlig. Gjennom det kommer de sportslige rammevilkårene.

- Er det lettere å ha suksess i en klubb som Sarpsborg med relativt lite press?

— Jeg erkjenner at Brann og Viking er i en annen situasjon enn oss. Vi trenger ikke gå lenger enn til Sarpsborg og Fredrikstad for å se at det er enklest i Sarpsborg. I Fredrikstad er det mye mer forventninger, krav og utålmodighet rundt klubben.

Leif Øverland, som er leder i toppklubbenes interesseorganisasjon Norsk toppfotball, mener press er noe man må leve med.

— Jeg opplever at det å være daglig leder i en klubb er en utrolig kompleks jobb. Det er ikke slik at det generelt er dårligere ledere i denne bransjen enn i andre bransjer. Det er generelt mye dyktige folk. De blir utsatt for press, men slik er det også i næringslivet.

Brann-økonomien 2013

Utvalgte nøkkeltall fra Branns regnskap for 2013. Alle tall i millioner kroner.

Billettinntekter. 25,8

Sponsormarked: 54,6

Supporterutstyr: 4,7

Medieinntekter: 8,7

Ekstern støtte: 11,5

A-lagskostnader: 44,3

Anleggskostnader: 20,6

Administrasjon: 21,4

Publisert

Eliteserien

SVUTMP
1Molde23183254213357
2Lillestrøm23135540241644
3Rosenborg23127449311843
4Bodø/Glimt23126556302642
5Vålerenga23123842321039
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk