Fourcades tabbe kunne ha kostet dyrt: - Jeg er en idiot

Men Martin Fourcade (28) viste voldsom styrke, slo tilbake og vant sin 14. verdenscupseier denne sesongen.

Publisert Publisert

Se øyeblikket da Fourcade innså tabben i videovinduet øverst i saken.

HOLMENKOLLEN: Verdens beste skiskytter Martin Fourcade (28) gjorde en feil man nesten ikke skulle tro var mulig.

På første skyting på fellesstarten i Holmenkollen forsto Fourcade hva som hadde skjedd: Han hadde glemt å lade magasinene sine med ammunisjon.

Fourcade skrek etter hjelp fra skytetreneren sin. Relativt kjapt kom et nytt magasin i luften, og han kunne begynne å skyte.

– Det er helt utrolig, kommenterte NRKs skiskytterekspert Ola Lunde.

Slo voldsomt tilbake - gikk i mål først

Les også

Tiril Eckhoff ville gi seg, men endret mening etter kjærestens ord: – Det var bra sagt

Martin Fourcade har denne sesongen satt rekord i verdenscupen. 28-åringen har vunnet 14 verdenscuprenn. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Risikerte å bli disket

Fourcade holdt hodet kaldt til tross for tabben og skjøt fullt hus på første skyting, men han tapte naturligvis mye tid til konkurrentene.

Men Fourcade viste Kollen-publikummet hvorfor han har vært så suveren denne sesongen. Fullt skjøt han også på de tre siste skytingene, og farten i sporet var suveren. Dermed kunne han gå i mål suverent først – til tross for den marerittaktige starten.

– Jeg glemte å lade magasinene mine. Da jeg kom til første skyting, skjønte jeg det. Det er bare min feil, forklarer Martin Fourcade til NRK rett etter målgang.

Les også

Fourcade dominerer, men én statistikk gir Thingnes Bø håp

Da var det foreløpig usikkert om han hadde vunnet. Overleveringen av magasinet var ikke i henhold til regelverket til Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

Tabben kunne ha ført til at Fourcade ble disket eller fikk en tidsstraff. Men etter et lite møte bestemte juryen i Holmenkollen at franskmannen ikke skulle straffes.

– Jeg er rett og slett en idiot. Jeg gjorde en stor feil og er litt heldig, sier Fourcade på den internasjonale pressekonferansen.

Han kaller det en «dag full av dumheter», men sier at det også var «en av mine beste dager i karrieren».

Rekord i verdenscupen

– Måten jeg fikk magasinet tilbake på, var ikke den helt korrekte måten. Jeg visste umiddelbart at det var en mulighet for at jeg kunne bli disket. Jeg ønsket å vise juryen og alle andre at dette uansett var min dag. At jeg selv ved en disk ville ha vært den verdige vinneren, sier Fourcade.

Han takker Tyskland for at de ikke leverte inn protest. Om han hadde blitt straffet, kunne Simon Schempp ha tatt han igjen i fellesstart-cupen.

– Jeg er imponert over klassen deres, sier franskmannen.

Emil Hegle Svendsen ble beste norske, på en fjerdeplass. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Dermed kunne franskmannen juble for sin 14. verdenscupseier denne sesongen. Det er rekord. Aldri har noen vunnet så mange ganger i løpet av én sesong. Ole Einar Bjørndalen hadde rekorden før denne sesongen. I 2005 vant han 12 verdenscupseirer.

Nå reiser Fourcade hjem til sin høygravide kone for å bli far for andre gang.

Slik gikk det med de norske

Emil Hegle Svendsen hang en stund med i seierskampen etter to feilfrie skytinger, men trønderen falt av med to bomskudd spredt på de to siste stående. Han var i mål på fjerdeplass, 42,2 sekunder bak Fourcade.

Han trodde at Fourcade ville bli disket.

– Jeg trodde regelen var at man ikke kan motta ting når du ligger på matta. Men jeg vet ikke helt klart hva regelen sier, sier Svendsen.

– Tenkte du at han burde blitt disket?

– På en måte håpet jeg på det, slik at jeg kunne kommet på pallen. Men han fortjener å vinne når han får 20 treff og går så fort. Han er en verdig vinner.

Les også

Tiril Eckhoff vant overlegent i Kollen. Men her kunne det gått galt.

For Johannes Thingnes Bø ble jakten på vinterens tredje seier tidlig ødelagt. Stryningen måtte ut i to strafferunder allerede etter første skyting. 26-åringen vant fredagens sprint og tok tredjeplassen på lørdagens jaktstart. Søndag ble det en 29.-plass etter fire bom.

– Det gikk skeis fra start. Det var blackout, sier han.

Storebror Tarjei Bø var i mål som nummer tolv. Han hadde tre bom søndag.

– Nå har det endelig snudd i familiem Bø. Nå er jeg kongen de neste seks månedene, spøker han.

Ole Einar Bjørndalen nøyde seg med kun en strafferunde på andre skyting, men i sporet gikk det ikke fort nok for veteranen. Han var i mål på 17.-plass. Det skilte 1.21,2 minutter opp til Fourcade.

– Hodet var helt tomt etter to runder, og kroppen er helt ødelagt. Jeg er fornøyd med det jeg leverte på standplass, sier Bjørndalen, som vurderte om han i det hele tatt skulle gå rennet.

Fredrik Gjesbakk imponerte med ti treff på de to første skyting, men pådro seg to bom på stående. Han endte på 23.-plass.

Publisert