Dopingtest slo ut norsk OL-håp

Fire dager før han skal bokse sitt livs viktigste kamp er fortsatt Mindaugas Gedminas (24) hemmet i høyre arm etter sprøytestikket som traff feil da han skulle avgi dopingprøve for fire uker siden.

STRAK HØYRE: Mindaugas Gedminas er høyrehendt. Her planter han sin foretrukne neve i pannen på franskmannen Victor Yoka under World Cup-stevnet i Køln i midten av mars i år.
 • Øystein Jarlsbo, VG
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Jeg kjenner at høyrehånden er litt stiv. Den er ikke helt hundre prosent ennå. Men jeg satser på at den er det når jeg går i ringen fredag, sier Mindaugas Gedminas.

Norge har ikke hatt en bokser i OL siden Atlanta 1996 (Jørn Espolin Johnson). Kommende helg kan Mindaugas Gedminas bli den første på 25 år. Da møter han fredag først russeren Gleb Bakhsi i OL-kvalifiseringen i 75-kilosklassen i Paris.

– Det er vinn eller forsvinn, sier sportssjef Per Arne Skau i Norges bokseforbund.

Tap betyr farvel til Tokyo, seier gir ny kamp søndag. Seier i den vil gi ham OL-billett.

Les også

Siste OL-sjanse i juni: Kjemper mot karantenereglene

6. mai fryktet imidlertid Mindaugas Gedminas, som er født i Litauen og har bodd i Norge de siste 10 årene, at OL-drømmen skulle gå i vasken.

Da fikk han besøk av Antidoping Norge. De ville at han skulle avlegge urin- og blodprøve.

– Jeg kjente det med en gang. Det gjorde vondt og jeg fikk store smerter, beskriver Mindaugas Gedminas sin opplevelse av hva som skjedde da dopingjegeren satte sprøyten i armen hans for å trekke ut blod til dopinganalyse.

REAKSJON: Mindaugas Gedminas sier at han tok dette bildet av sin høyre arm samme dag som kontrolløren fra Antidoping Norge stakk en nål i den for å trekke blod til en dopinganalyse.

Han hevder at prøvetakeren fra Antidoping Norge svarte «beklager» da han umiddelbart spurte «skal det være sånn?»

– Det var sikkert et uhell. Men slik skal ikke skje før en OL-kvalifisering. Jeg vil ikke lage bråk. Men samtidig fortelle det som det er. Det har påvirket restitusjon og mine fysiske forberedelser. Jeg har ikke kunne toppet formen som jeg skulle ha gjort. Jeg kan ikke bokse med én hånd, tilføyer Kristiansand-bosatte Gedminas.

Les også

Kutt-trøbbel for OL-håpet: – Har ikke tid til dette nå

Kommunikasjonsleder Halvor Byfuglien i Antidoping Norge mottok for noen dager siden en redegjørelse fra Mindaugas Gedminas.

– Vi må prøve å finne ut hva som gikk galt. Kontrollen i seg selv er gjennomført på en tilfredsstillende måte, men med en reaksjon som er veldig beklagelig for utøveren, sier Halvor Byfuglien.

DAG FEM: Mindaugas Gedminas sier at han tok dette bildet av sin høyre arm fem dager etter at kontrolløren fra Antidoping Norge satte en sprøytespiss i den.

Han forteller at Antidoping Norge hvert år innhenter de 700 til 900 blodprøver. Det er rundt en tredel av det totale antall dopingprøver. Kommunikasjonsleder Byfuglien understreker at blodprøvene i regi av Antidoping Norges tas av kontrollører som er bioingeniører og har dette som sitt daglige virke.

– Dette var en erfaren bioingeniør og kontrollør, sier Halvor Byfuglien.

– Dette er helt uvanlig. Vi har tatt blodprøver i 20 år og har aldri opplevd noe lignende det som beskrives her, hevder Byfuglien.

KRAFTIG MERKET: Mindaugas Gedminas sier at han tok dette bildet av sin høyre arm en uke etter at kontrolløren fra Antidoping Norge satte sprøyten i den.

Gjermund Nesland er administrativ leder for Olympiatoppen Sør i Kristiansand. Han bekrefter at Mindaugas Gedminas «har måttet justere» styrketreningsøktene hos dem etter blodprøvetakingen 6. mai. Olympiatoppen Sør sin medisinske ansvarlige, som også er Gedminas fastlege, har overfor Antidoping Norge verifisert konsekvensen av stikket som åpenbart gikk feil.

– Det kan være alvorlig og høres ikke bra ut. Men vi får ikke gjort noe med det nå. Vi får ta det opp når vi kommer hjem igjen, sier sportssjef Per Arne Skau.

PÅ PALLEN: Mindaugas Gedminas er Norges OL-håp i boksing. Her med bronsemedalje etter en verdenscupturnering i Køln i mars i år.

Han flyr til Paris onsdag morgen sammen med Mindaugas Gedminas og hans trener Zayndi Arsaev.

– Det blir tøft. Men det er ingen umulighet for ham å vinne. Jeg tror Mindaugas er sitt livs form, sier Per Arne Skau.

Publisert
 1. Mindaugas Gedminas
 2. Antidoping
 3. Antidoping Norge
 4. Olympiatoppen Sør
BT anbefaler

– Et av de mest fantastiske stedene jeg har vært

23.000 bergensere jublet da Post Malone gikk på scenen på Koengen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Aleksander (35) fra Bergen omkom på fjelltur

 2. NRK og flere aviser utsatt for hackerangrep

 3. Da datteren fikk beskjed om å bli på kjøkkenet, skjønte Bjørn Inge hvor ille det var

 4. Fløyfjelltunnelen: Felt mot sentrum ble stengt

 5. I pausen på basketball­kampen kom ideen. Nå kan mobilen bli hjertestarter.

 6. Birte (28) visste berre om epidural. Nytt verktøy skal gjere det betre.