Norges analytiker vil avsløre gamlesjefen van Gaal: – Han er en stor personlighet

Ståle Solbakkens analytiker Andrew Findlay jobbet med Nederland-sjef Louis van Gaal i Manchester United. Nå skal Findlay finne gamlesjefens hemmeligheter.

DATAGENI: Andrew Findlay er landslagets analysemann. Han ser fire-fem fotballkamper om dagen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Louis er en flott person og en stor trener. Han er en av toppmanagerne som stolte på støtteapparatet sitt. Han fikk mye informasjon av oss og vi i analyseavdelingen hadde et veldig godt forhold til ham, sier engelske Findlay.

Landslagets analysehode møter VG til intervju på Ullevaal før Nederland kommer på besøk onsdag kveld. Det blir en avgjørende kamp for Norges VM-håp.

Les også

Liverøds knusende dom over toppfotballen i Norge

Findlays jobb er å studere kamper og servere trenerne og spillerne grep som skal gjøre Norge bedre. Under kamper sitter han på tribunen, mens han har radiokontakt med assistent Brede Hangeland på benken.

31 år gamle Findlay jobbet som analytiker i Manchester United i en årrekke, under David Moyes, van Gaal og José Mourinho.

– Han var god med meg og jeg lærte veldig mye av ham. Jeg er veldig takknemlig for hvordan han var med meg, sier Findlay om van Gaal.

Den karismatiske 70-åringen tok over Nederland etter sommerens EM. Det er hans første managerjobb siden slutten i Manchester United i 2016.

TILBAKE: Nederlands nygamle landslagssjef Louis van Gaal til høyre. Til venstres assistent Danny Blind.

– Han er en stor personlighet, men også på en positiv måte. Du føler han vil vinne. Han er en god person og stiller spørsmål om familien og vennene dine. Han passer på at du har det bra. Men han er krevende i måten han jobber. Jeg synes det var en fin ting, for du følte stolthet i å levere det han ønsket.

Findlay har den siste tiden studert Nederlands EM-kamper, Nederlands kamper under van Gaal mellom 2012 og 2014, samt van Gaals Manchester United-matcher. Under første «lockdown» studerte han gamle Ajax-kamper med Van Gaal som en «fotball-nerd».

– Hva er Nederlands hemmelighet?

– Vi er klar over hva de gjør og hva spillerne er i stand til. Vi vet hvordan Van Gaal vil spille. Vi har ideer om noen ting vi kan ta fordel av, som jeg ikke kan røpe, svarer Findlay.

Van Gaal holdt nylig en pressekonferanse i Nederland hvor han sa at målet var å vinne VM i 2022. Han sa at 4–3–3 var favorittformasjon, men var usikker på om det passet spillerne til Nederland.

– Hvis jeg var i forbundets sko, ville jeg nok også ansatt meg. Hvem ellers kunne gjort det, svarte van Gaal på spørsmål om comebacket.

KJENTE FJES: Andrew Findlay har jobbet under både José Mourinho og Louis van Gaal.

Men van Gaal var litt bekymret før første samling.

– Ser du på karrieren min, ser du at de tre første månedene aldri er så bra. Spillerne må bli vant med van Gaal-regime.

Findlay har rukket å jobbe under flere andre store navn i fotballen. Han fikk «internship» i Blackburn under Sam Allardyce som 21-åring, mens Morten Gamst Pedersen spilte der.

– Han er kalt «Big Sam» for en grunn, men han så etter hvordan det gikk med støtteapparatet sitt og stolte på oss. Han delegerte oppgaver til ulike personer. Etter hvert føler du deg mer komfortabel, men du følte presset fordi man ønsket å levere det han ville ha, sier Findlay.

Han jobbet to år i Manchester Citys akademi da Bersant Celina og Martin Samuelsen var der. Italias landslagssjef Roberto Mancini var i Manchester City i den perioden.

Deretter var Findlay flere år i Manchester United før Wolverhampton ble neste stoppested, da under ledelse av nåværende Tottenham-sjef Nuno Espírito Santo. Men Findlay ville ut i verden og søkte på jobb som analytiker i FC København da Solbakken fortsatt var der. Det sa «klikk».

SJEFEN: Ståle Solbakken er landslagstrener i fotball.

– Jeg tror du lærer veldig mye av å jobbe i en annen kultur med andre metoder og prinsipper. Jeg hørte om rollen i FCK og søkte. Ståle og jeg snakket timevis, sier Findlay.

Solbakken har tidligere snakket veldig varmt om Findlay. Da Solbakken ble landslagssjef for Norge i januar, var ikke Findlay i tvil om at han ville være med.

– Hvordan er Solbakken å jobbe med sammenlignet med Mourinho, van Gaal og Santo?

– Ståle er veldig god på å se ting og kommunisere det tydelig. Ståle vet alltid hva han skal si i garderoben. Det er også det samme med de andre du nevner. De ser ting i kampen og vet hvordan de vil justere noe klart. I kommunikasjonen er Ståle også så tydelig. Det er en stor styrke. Det er sånn med alle de beste managerne.

– Hvordan er endringene for din jobb fra Moyes, til van Gaal til Mourinho i United, så til Solbakken i Norge?

– Du må tilpasse deg raskt. De har ulike måter å presentere ting på til spillerne. Som analytiker, må du være maks forberedt. Du må kunne gi info på kort tid og alltid være i forkant. Trenerne har også ulik timeplan og det er ulikt hvor mange møter de har rundt kamper.

– Flere eksperter har ønsket seg mer av Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard på landslaget. Har du som analytiker sett noe de må forbedre?

– De er begge veldig intelligente. Toppspillere. De må forstå hva treneren ønsker av dem. Martin kan spille i mange ulike posisjoner, og Erling kan score mål uansett. De kan begge spille i ulike roller og systemer. Du ser kvaliteten deres hver gang vi trener og i klubben dere, svarer Findlay.

Publisert: