Harmonien

250 år

Trykk her for bakgrunnslyd!

Av: Cathrine Krane Hansen (tekst), Odd E. Nerbø (foto), Kaja H. Kristiansen (utvikling/design)

1765

"Det Harmoniske Selskab" etableres

Navnet i starten er noe usikkert, men man vet med sikkerhet at et "frivilligt musicalsk sælskab" den 8. oktober gir sin første konsert i vinhandler Peter Greves hus ("Klokkehuset") i Vestre Skostredet, for konserten omtales i Adresse-Contoiret (Adressekontoret). Initiativtaker er katedralskolens rektor Jens Boalth. Med utspring i orkesteret oppstår også Det nyttige Selskab og Det dramatiske Selskab.

Jens Boalth, Harmoniens grunnlegger.
1769

I fastere former

Orkesteret er en relativt løs sammenslutning de første årene. I 1769 får det litt fastere former og "Det Harmoniske Selskab" blir offisielt stiftet med egne bestemmelser. Selskapets "convention" slår fast at stillhet er nødvendig "især ved de finere Sagers Opførelse". Musiker og forfatter Claus Fasting velges inn i selskapets ledelse og skriver Harmoni-hymnen "Verdners Liv og Aanders Glæde."

Klokkehuset lå vis à vis Bergens gamle rådhus.
1819

Ole Bull er åtte år da han blir med

Ole Bull er solist for første gang. Han begynte i orkesteret året før, åtte år gammel. Frem til han reiser fra Bergen i 1828, spiller han på en rekke konserter. Harmonien er fortsatt en lukket forening primært for overklassen. Orkesteret har sitt eget hus i det som i dag er Kong Oscars gate. Fra rundt 1839 til 1844 lIgger konsertlivet nede og huset selges. I 1856 blir nye Harmonien dannet.

Ole Bull solist med Harmonien en rekke ganger.
1880

Sjefsdirigenten Grieg

Edvard Grieg debuterte som pianist med orkesteret i 1863 og leder nå sin første konsert som sjefdirigent. Året etter dirigerer han selv sin egen klaverkonsert i a-moll. Grieg er dirigent fra 1880 til 1882 og beskriver det som meget krevende. Etter konsertene arrangeres det ofte dans. Men når noen korister prioriterer et ball foran generalprøve med orkesteret, gir Grieg dem sparken. Harmonien holder på denne tiden til i Arbeiderforeningen i Olav Kyrres gate, kjent som Eldoradogården.

Edvard Grieg holdt ut i to år som sjefdirigent. Tegnet i 1905, signert Faivre.
1898

Med hjelp fra Bergens Brændevissamlag

Fast kordirigent ansettes. Edvard Grieg organiserer den første norske musikkfesten og inviterer Concertgebouw-orkesteret til Bergen. Han tar initiativ til et fond for å sikre driften av et fast byorkester og ber lokalt næringsliv (bl.a Bergens Brændevinssamlag) og Bergen kommune om å bidra med finansiering. Harmonien holder nå til i Logen på Ole Bulls plass.

Grieg organiserte stor musikkfest sammen med komponistkolleger og musikere.
1919

Rekorddirigenten

Harald Heide var sjefdirigent fra 1907 til 1948. I 1919 dirigerer han åpningskonserten for det "nye", profesjonelle orkesteret med 40 fast ansatte musikere, deriblant flere fra København og Berlin. Det finansieres av fire skipsredere og Bergen kommune. Konsertene holdes nå i Konsertpaleet, innviet av Harmonien i 1915. Her gir de sine konserter frem til 1978. Nina og Edvard Griegs fond etableres og skal etter hvert gi flere millioner kroner til orkesteret.

Sjefdirigent Harald Heide (i midten) og orkesteret foran Konsertpaleet.
1921

Sibelius og Sæverud

Jean Sibelius dirigerer en konsert med flere av sine komposisjoner. Bergens Tidende skriver at publikum fikk "stifte bekjendtskap med en av den musikalsk nutids største celebriteter". Harald Sæverud debuterer også som komponist i Harmonien dette året.

Harald Sæverud fikk oppført en rekke av sine verk i Harmonien.
1938

De Unges Konsert

De Unges Konsert arrangeres for første gang. Siden har rundt 600 unge talenter vært solist med Bergen Filharmoniske Orkester.

Deltakere på den første konserten for unge talenter. Fiolinist Gunnar Sævig helt til venstre.
1941

Uharmonisk krigstid

Harmonien sliter med å holde nazistene på avstand under andre verdenskrig. Noen av musikerne spiller også i NRKs radioorkester. Etter krigen får tyske musikere sparken, mens en del norske NS-sympatisører blir bøtelagt.

De unge bergenske nazistene hadde produsert dette flygebladet som ble spredd i Konsertpaleet.
1963

Første tur ut

Første utenlandskonsert. Harmonien spiller i København med bl.a Arve Tellefsen som solist. Siden har Harmonien gitt 248 konserter utenfor Norge og gjennomført 48 internasjonale turneer, deriblant fire utenfor Europa.

Dirigent Arvid Fladmoe og orkesteret i København rådhus.
1965

200-årsjubileum!

200-årsjubileet markeres fra 4. til 10. oktober. Karsten Andersen, sjefdirigent/kunstnerisk leder fra 1965 til 1985, leder jubileumskonserten i Konsertpaleet 8. oktober. Kvelden før er det musikkfest på Krohnsminde der 2000 amatører hyller Harmonien. Det blir ifølge BT "en hjertevarm og sørgelig kald fornøyelse." Øverst på jubilantens ønskeliste står Grieghallen. Etter jubileet reiser Harmonien til USA og gir 31 konserter der i 1966.

Slik så BTs jubileumssider ut i 1965.
1978

Grieghallen innvies

Første konsert i Grieghallen. Orkesteret åpner det nye konserthuset med Harald Sæveruds "Ouvertura Monumentale" 23. mai.

Fra generalprøven i 13. mai.
1993

Med Andsnes til Wien

Første konsert i Wiens Musikverein. Leif Ove Andsnes er solist i Griegs klaverkonsert. Tre år senere blir BFO ett av to nasjonale orkestre i Norge.

Leif Ove Andsnes turnerer med BFO og signerer samme år storkontrakt med Virgin.
2007

Debut i Royal Albert Hall

Første konsert på The Proms i Royal Albert Hall. Med Andrew Litton, inne i sitt fjerde år som sjefdirigent. Boris Berezovsky er solist i Griegs klaverkonsert.

Andrew Litton klarte til slutt å få orkesteret inn på Proms-festivalen.
2015

250-årsjubileum!

Orkesteret feirer 250-årsjubileum. Første strømming av BFOs digitale konserthus 15. januar. Flere plateinnspillinger i løpet av jubileumsåret. I slutten av august drar orkestret på turné til Amsterdam, London og Dublin med Andrew Litton. 8. og 9. oktober er det jubileumsgalla og dirigentbytte, der Edward Gardner offisielt blir ny sjef. Kong Harald er til stede i Grieghallen.

Andrew Litton gir seg etter 12 år som sjefdirigent.
Bildene er hentet fra BTs arkiv og jubileumsboken "Harmonien i fire satser". Musikken er Harald Sæveruds "Kjempeviseslåtten", spilt av BFO.