DERFOR ELSKER VI ITALIA: Det er en egen form for nytelse å sitte slik på Piazza Fontanesi og la kveld bli til natt.
Reise

På denne Italia-turen dropper du pizzaen

I Reggio Emilia forsyner du deg heller av landets beste oster, skinker, pastaputer og balsamicoeddik. Så lener du deg bakover, klapper deg selv på magen og sverger at en dag skal du flytte hit.

Å spise for å leve er ikke noe de kaster bort måltidene sine på i Reggio Emilia. I dette gastronomiske paradiset øverst på den italienske strømpebåndskanten, lever de for å spise.

Og det er ikke mat vi forbinder med et sunt Middelhavskjøkken de koser seg med. Byen ligger midt i smørøyet av Italias beste landbruk, og kan derfor fråtse i parmesanost, vellagrede skinker og deilige viner.

Olivenolje bruker de sjelden. Her går det i ekte smør, noe alle gode kokker vet verdien av. Smakene er runde og behagelige. Aldri hisset opp av chili som i sør.

Bildevisning

        EN KUNST: Det er en kunst å lage hjemmelagd ravioli. Det er viktig å ikke få luftbobler inne i putene, hvis ikke kan det gå hull på dem under kokingen.
EN KUNST: Det er en kunst å lage hjemmelagd ravioli. Det er viktig å ikke få luftbobler inne i putene, hvis ikke kan det gå hull på dem under kokingen.
Vibeke Montero
Bildevisning

        ET GODT LIV: Har du noen gang tenkt at du kan leve lykkelig på italiensk skinke, ost og vin? Da er Reggio Emilia stedet for deg.
ET GODT LIV: Har du noen gang tenkt at du kan leve lykkelig på italiensk skinke, ost og vin? Da er Reggio Emilia stedet for deg.
Vibeke Montero

Mat + vin = sant

– Et måltid uten vin kaller jeg frokost, sier Alberto Medici.

Han driver regionens eldste vingård, Medici Ermete, og sprudler om kapp med lambruscoen når han forteller at de lokale råvarene er en perfekt match for vinene han vet har et litt lurvete rykte i utlandet.

– Men ikke døm lambruscoen før du har smakt de dype, røde variantene våre, sier han.

De minner mer om rødvin enn rødbrus, og de lette perlene er en perfekt motvekt til fet mat som Parmigiano Reggiano-ost og culatello-skinke. Mer om det senere.

Bildevisning

        LAMBRUSCO: Lokal lambruscovin er lett perlende, og hvert år er det en stor lambruscofestival for å kåre den beste vinen.
LAMBRUSCO: Lokal lambruscovin er lett perlende, og hvert år er det en stor lambruscofestival for å kåre den beste vinen.
Vibeke Montero
Bildevisning

        GODT PARRET: En av regionens beste lambruscoer, som også fås på polet i Norge, er perfekt match til 24 måneders lagret Parmigiano Reggiano.
GODT PARRET: En av regionens beste lambruscoer, som også fås på polet i Norge, er perfekt match til 24 måneders lagret Parmigiano Reggiano.
Vibeke Montero

Prendiamo UN aperitivo!

Først må vi ut på gaten. Brosteinsgater, selvsagt, som seg hør og bør i en by som ligger langs den gamle, romerske veien Via Emilia.

Det yrer av liv under buegangene, og på de lekre åpne plassene Piazza Prampolini og Piazza Fontanesi er aperitivoritualet i full gang.

Klokken har akkurat passert halv syv, og i Italia trenger man ikke fredagspils som alibi for å gå ut og ta et glass i godt selskap. Selv på en hverdag. Det er Milano som er episenteret for aperitivokulturen, men den har for lengst tatt hele Nord-Italia med storm.

Bildevisning

        CULATELLO: Når dette serveres, blir det andakt rundt bordet. Cullatelloen – kongen av skinker – ligger midt på fatet, til venstre.
CULATELLO: Når dette serveres, blir det andakt rundt bordet. Cullatelloen – kongen av skinker – ligger midt på fatet, til venstre.
Vibeke Montero
Bildevisning

        KJØP MED HJEM: Parmigiano Reggiano kan spises som den er, eller drysses over pasta og risotto. I Reggio Emilia koster osten 15 euro pr. kilo, og er av ypperste kvalitet.
KJØP MED HJEM: Parmigiano Reggiano kan spises som den er, eller drysses over pasta og risotto. I Reggio Emilia koster osten 15 euro pr. kilo, og er av ypperste kvalitet.
Vibeke Montero

– Jeg elsker aperitivo! Det er supersosialt, og ruinerer selv ikke meg som er student, sier guiden min Martina Danza, og forklarer konseptet: Du betaler litt mer enn vanlig for vinglasset eller cocktailen din (mellom 7–15 euro), og kan til gjengjeld forsyne deg fritt fra aperitivbordet. En fantastisk måte å smake på ting du kanskje ellers ikke ville ha bestilt!

Bildevisning

        BYPULS: Det yrer av folkeliv i Reggio Emilias gater, men det er svært få turister å se.
BYPULS: Det yrer av folkeliv i Reggio Emilias gater, men det er svært få turister å se.
Vibeke Montero
Bildevisning

        POTETRAVIOLI: Gå ikke glipp av ravioli fylt med potet, servert med speck på Antica Salumeria Pancaldi.
POTETRAVIOLI: Gå ikke glipp av ravioli fylt med potet, servert med speck på Antica Salumeria Pancaldi.
Vibeke Montero
Bildevisning

        HØYT HENGER DE: Gourmethimmelen åpenbarer seg i delikatesseforretningen La Buteiga.
HØYT HENGER DE: Gourmethimmelen åpenbarer seg i delikatesseforretningen La Buteiga.
Vibeke Montero
Bildevisning

        IDYLL PÅ LANDET: Like utenfor Reggio Emilia ligger idylliske Cavazzone. Her kan du overnatte, og ta et kurs i italiensk matlaging.
IDYLL PÅ LANDET: Like utenfor Reggio Emilia ligger idylliske Cavazzone. Her kan du overnatte, og ta et kurs i italiensk matlaging.
Vibeke Montero

Ingen turistmenyer

Reggio Emilia er ikke helt som andre italienske byer. Det er ingen slitne fasader, og trafikkbildet er stille og rolig.

Men det som virkelig er annerledes er fraværet av andre turister. Gourmetturistene er nemlig for opptatte med å fordøye maten i nabobyene Bologna og Modena som ligger langs den samme kulinariske aksen som Reggio Emilia.

Innimellom hører du noen som bestiller «UN spritz» med utenlandsk aksent, men stort sett er det «reggianerne» selv som fyller gatene, plassene og barene med liv og røre.

Bildevisning

        MOR OG DATTER: Beatrice Medici (t.v.) lærer om familiens lambruscodruer av sin mor Alessandra Medici. Hun innrømmer å ha fått smake vin til maten helt siden hun var seks år gammel.
MOR OG DATTER: Beatrice Medici (t.v.) lærer om familiens lambruscodruer av sin mor Alessandra Medici. Hun innrømmer å ha fått smake vin til maten helt siden hun var seks år gammel.
Vibeke Montero
Bildevisning

        DÅRLIG RYKTE: Lambruscovinene har et klissete rykte utenfor Italia, men gir du den en sjanse, er det fort gjort å falle pladask.
DÅRLIG RYKTE: Lambruscovinene har et klissete rykte utenfor Italia, men gir du den en sjanse, er det fort gjort å falle pladask.
Vibeke Montero

Det er kanskje derfor maten er så fantastisk? Her smaker mannen i gaten forskjell på prosciutto di Parma og culatello de Zibello.

For trodde du at Parmaskinke var det ypperste av skinkekunst? Prøv culatello, laget av et eksklusivt, håndskåret stykke som sitter øverst på grisens rumpe. Poenget er at ingen tør å tulle med kunnskapsrike, italienske matvrak når de setter seg til bords, så typiske turistrestauranter finnes ikke.

Gudskjelov!

Seks ting må du smake

Culatello – Kongen av skinker, opprinnelig fra bitte lille Zibello.

Parmigiano Reggiano – Osten som gir gourmetpreg til risotto, pasta og pesto. Egner seg godt på egen hånd til et glass avkjølt Lambrusco. Bare prøv!

Cappelletti in brodo – Knøttsmå pastafatler med fyll i kraftig buljong. En lokal spesialitet.

Gnocco fritto – Brødhimmelen åpenbarer seg når du smaker gnocco fritto for første gang. Myke puter av fritert brød, som du fyller med den beste spekemat.

Lambrusco – Har du klissete minner om Lambrusco fra åttitallet? Glem dem. Lambrusco er i dag en fullverdig vin med beskyttet betegnelse.

Balsamicoeddik – Det er ikke bare nabobyen Modena som produserer eddik i verdensklasse. Lagringskunsten perfeksjoneres også i Reggio Emilia, og de elsker en dråpe balsamico på sin parmigiano.

Bildevisning

        APERITIVO: På vakre Caffé Fontanesi på plassen med samme navn er det ikke helt feil å unne seg en spritz.
APERITIVO: På vakre Caffé Fontanesi på plassen med samme navn er det ikke helt feil å unne seg en spritz.
Vibeke Montero
Bildevisning

        BESKYTTET OST: Ekte Parmigiano Reggiano kan bare produseres i et 80 km langt område som strekker seg midt mellom Appeninene og Dolomittene.
BESKYTTET OST: Ekte Parmigiano Reggiano kan bare produseres i et 80 km langt område som strekker seg midt mellom Appeninene og Dolomittene.
Vibeke Montero

Tre gode restauranter

Antica Salumeria Pancaldi – Restauranten er også delikatesseforretning for Reggio Emilias kvalitetsbevisste beboere. Gå ikke glipp av skinkene, osten og raviolien.

Adresse: Via Broletto 1 www.salumeriapancaldi.it

A Mangiare – Litt i utkanten av bykjernen ligger denne vidunderlige restauranten som tryller frem hjemmelagde retter du aldri glemmer. Folkelig og typisk italiensk.

Adresse: Viale Monte Grappa 3 www.ristoranteamangiare.it

Caffè arti e mestieri – Her tryller Michelinkokk Gianni d’Amato bak grytene. Restauranten ligger i en idyllisk hage bak Max Maras flaggskipsbutikk, og rettene er dels eksperimentelle, dels tradisjonelle.

Adresse: Via Emilia 14 www.giannidamoto.it

Reisefakta Reggio Emilia

Fly direkte fra Oslo til Milano, og ta tog derfra til Reggio Emilia.

Det går både hurtigtog og langsomt tog.

Eventuelt kan du fly direkte til Verona, og ta buss derfra.

widget-list