SOSIALT: Jims leilighet er knapt 75 kvadratmeter stor, men huser mellom 60 og 100 mennesker hver eneste søndag. – På det verste har det vært dobbelt så mange, forteller Jim.
Reise

Jim (84) har servert middag til fremmede i egen leilighet i 40 år

Vi besøkte gudfaren av «Supper Clubs» i hjertet av Paris, og fant ut hvordan en mann i en liten leilighet kan samle en hel verden.

Søndag kveld i Paris, en time før solnedgang. Servietten med navn og ringeklokke er for lengst smuldret bort i jakkelommen etter en lang dags vandring, men når jeg stopper utenfor den grønnmalte smijernsporten i Rue de la Tombe Issoire trenger jeg ikke lete lenge.

Av 28 navnløse knapper på det gamle panelet er det bare en som er slitt ned til messingen.

– Kom inn, sier en munter stemme over anlegget.

– Ta til høyre etter postkassene og følg lukten.

I andre etasje av sin 75 kvadratmeter store studioleilighet sitter Jim Haynes i halvmørket, omgitt av papirer.

Fotografier av snart 40 år med søndagsmiddager henger tett i tett langs de lave veggene. Mange viser en yngre mann med fyldigere hår og rettere skuldre, men den samme barten og det varme smilet går igjen på alle sammen.

– Noen hundre tusen, svarer Jim på spørsmålet «alle» stiller i det vi trekker ned mot kjøkkenet.

– Det er vanskelig å holde oversikt over hvor mange som har vært på middag her opp gjennom årene.

Bildevisning

       VELKOMMEN: I snart 40 år har amerikanske Jim Haynes åpnet leiligheten sin for verden. Sentralt i Paris har 84-åringen gjestet over 200.000 mennesker på sine sagnomsuste søndagsmiddager.
VELKOMMEN: I snart 40 år har amerikanske Jim Haynes åpnet leiligheten sin for verden. Sentralt i Paris har 84-åringen gjestet over 200.000 mennesker på sine sagnomsuste søndagsmiddager.
Axel Munthe-Kaas Hærland

Jeg er med vilje for tidlig. For å se meg rundt, forstå hvordan man forbereder tre retters middag til mellom 60 og 100 mennesker hver eneste søndag og ikke minst – hvorfor.

– Troen på menneskeheten, sier han med et smil, rekker over brødkniven og peker på en pose med 20 meterlange baguetter.

– Si fra når det gjør vondt i håndleddet.

Bildevisning

       FORBEREDELSE: Maten og vinen servert på Jims middager er kanskje enklere sammenlignet med andre parisianske supper clubs, men å mette mellom 60 og 100 mennesker hver søndag krever likevel både mye tid og planlegging.
FORBEREDELSE: Maten og vinen servert på Jims middager er kanskje enklere sammenlignet med andre parisianske supper clubs, men å mette mellom 60 og 100 mennesker hver søndag krever likevel både mye tid og planlegging.
Axel Munthe-Kaas Hærland

Kom for en uke, ble for alltid

Av de mange amerikanerne som bor i Paris er Jim Haynes blant de mest omtalte og gjenkjennelige. 84-åringen kom først til Paris etter et liv som bokhandler og kulturpådriver i Edinburgh, i utgangspunktet bare for en ukes besøk, og ble etter hvert legendarisk for sine åpne søndagsmiddager.

Før solen går ned, vil Jims lille leilighet igjen være full av liv, latter og stemmer. Det er vanskelig å se for seg hvordan bare halvparten av de rundt 80 gjestene på kveldens liste skal få plass her inne, men Jim er som vanlig bekymringsfri.

– På det meste har det vært nesten dobbelt så mange, forteller han.

– Jeg liker ikke å si nei til folk. Det er heller ingen utvelgelse basert på yrke eller bakgrunn. De første hundre som spør meg blir automatisk satt opp på listen.

Bildevisning

        HILSE PENT: Før i tiden beveget Jim seg over hele festen. I disse dager sitter han som regel ved ovnen, holder oversikt på gjestelisten og introduserer nyankomne for hverandre.
HILSE PENT: Før i tiden beveget Jim seg over hele festen. I disse dager sitter han som regel ved ovnen, holder oversikt på gjestelisten og introduserer nyankomne for hverandre.
Axel Munthe-Kaas Hærland

En etter en ankommer gjestene. Flere kjenner Jim fra før, noen har deltatt hver eneste søndag siden middagene startet, men for de fleste av oss er dette første møte med både amerikaneren og konseptet.

– For mange er dette noe av det skumleste som finnes, sier Jim.

– Men alt som skal til er en vennlig samtale eller en god vits før man åpner seg opp.

Bildevisning

        NAM: Brødet får Jim levert fast på døren fra et lokalt bakeri. Å skjære opp 20 meter med baguetter setter håndleddet på prøve.
NAM: Brødet får Jim levert fast på døren fra et lokalt bakeri. Å skjære opp 20 meter med baguetter setter håndleddet på prøve.
Axel Munthe-Kaas Hærland
Bildevisning

       VÆRE SAMMEN: I over 40 år har mennesker fra hele verden møttes i Jim Haynes studioleilighet. Det har resultert i både ekteskap, barn og talløse vennskap.
VÆRE SAMMEN: I over 40 år har mennesker fra hele verden møttes i Jim Haynes studioleilighet. Det har resultert i både ekteskap, barn og talløse vennskap.
Axel Munthe-Kaas Hærland
Bildevisning

        SPENNING: Jim har en sirkulasjon på et titalls kokker med ulik bakgrunn. – Det er tilfeldig hvem som lager maten, sier han. – Du vet med andre ord aldri hva som serveres på en av mine middager.
SPENNING: Jim har en sirkulasjon på et titalls kokker med ulik bakgrunn. – Det er tilfeldig hvem som lager maten, sier han. – Du vet med andre ord aldri hva som serveres på en av mine middager.
Axel Munthe-Kaas Hærland

Liten plass er best plass

Jeg introduseres etter hvert for Derek Workman, som driver et litteraturmagasin i Botswana. På vei hjem fra en jobbreise tok Derek en egen mellomlanding i Paris kun for å delta på en av Jims middager.

– Jeg elsker alt ved konseptet, sier han.

– Det er noe helt spesielt som skjer når mennesker fra hele verden møter hverandre i en setting som dette. Det inspirerer meg til å ville gjøre noe lignende når jeg drar hjem.

Mens vi litt etter litt blir kjent ankommer flere og flere gjester. Oppvaskkummen fylles opp med stabler av tallerkener, og det som først var et par isolerte klynger i hvert sitt hjørne av leiligheten er nå et sammenhengende hav av mennesker, skulder til skulder.

– Visst er det trangt, ler Jim, men størrelsen slik jeg ser det er ideell. Med så mange i samme rom slipper man liksom ikke unna hverandre.

I en tid hvor folk vokser mer og mer fra hverandre er det akkurat slike initiativ man trenger
Bildevisning

        INSPIRERENDE: Derek Workman la inn en spesiell mellomlanding i Paris på vei hjem fra jobbreise kun for å delta på Jims søndagsmiddag. – Det inspirerer meg til å gjøre noe lignende hjemme, forteller han.
INSPIRERENDE: Derek Workman la inn en spesiell mellomlanding i Paris på vei hjem fra jobbreise kun for å delta på Jims søndagsmiddag. – Det inspirerer meg til å gjøre noe lignende hjemme, forteller han.
Axel Munthe-Kaas Hærland
Bildevisning

        FORT VARM I TRØYA: For de sjenerte av oss kjennes søndagsmiddagene til Jim Haynes først ut som kraftig kalddusj, men med en tetthet og stemning som dette skal det mye til for å ikke trekkes inn i varmen.
FORT VARM I TRØYA: For de sjenerte av oss kjennes søndagsmiddagene til Jim Haynes først ut som kraftig kalddusj, men med en tetthet og stemning som dette skal det mye til for å ikke trekkes inn i varmen.
Axel Munthe-Kaas Hærland

Global trend

Jims søndagstreff er kanskje en av de eldste nålevende middagsklubbene i Paris, men konseptet er langt fra unikt. De siste årene, gjennom internett og sosiale medier, har det blitt langt lettere å komme i kontakt med fremmede mennesker på fremmede steder.

Bildevisning

       INGEN BETALINGSPLIKT: Et rødt merke settes ved siden av hver gjest som dukker opp. Det er ingen betalingsplikt for Jims søndagsmiddager, men en donasjon på rundt 30 euro pr. person er forventet.
INGEN BETALINGSPLIKT: Et rødt merke settes ved siden av hver gjest som dukker opp. Det er ingen betalingsplikt for Jims søndagsmiddager, men en donasjon på rundt 30 euro pr. person er forventet.
Axel Munthe-Kaas Hærland
Bildevisning

       GOD STEMNING: Mens timene går og flere gjester ankommer trekker mange ut i bakhagen.
GOD STEMNING: Mens timene går og flere gjester ankommer trekker mange ut i bakhagen.
Axel Munthe-Kaas Hærland

Spesielt siden nettsiden eatwith.com ble lansert har mange tusen «verter» dukket opp på talløse destinasjoner verden over. Og selv om de fleste kun inviterer nok til å fylle ut et gjennomsnittlig middagsbord, stiller gudfaren seg helhjertet bak bevegelsen.

– Det gleder meg å se kulturen vokse og videreutvikles, sier Jim.

– I en tid hvor folk vokser mer og mer fra hverandre er det akkurat slike initiativ man trenger.

Mens timene går sprer gjestene seg fra leiligheten og ut i bakhagen. Latteren gjaller mellom de eldgamle mursteinsveggene, mens sigarettrøyken stiger mot en halvspist måne.

Og når klokken slår elleve høres en bjelle fra kjøkkenet som signaliserer at nok en søndagsmiddag hos Jim Haynes er over.

Bildevisning

        GODE VENNER: De fleste som deltar på Jims søndagsmiddager er fremmede på storbyferie, men enkelte har deltatt hver eneste uke siden starten. Jims venn Alan er en av dem.
GODE VENNER: De fleste som deltar på Jims søndagsmiddager er fremmede på storbyferie, men enkelte har deltatt hver eneste uke siden starten. Jims venn Alan er en av dem.
Axel Munthe-Kaas Hærland

Men etter snart 40 år og over 200.000 gjester er det ingen tegn på at det blir hans siste.

– Jeg fortsetter så lenge jeg har styrke i beina, sier Jim mens jeg hjelper ham å bære inn stolene.

– Om jeg kunne, ville jeg introdusert hele verden for hverandre.

Reisefakta og annet praktisk

Reisen dit: Reisen fra Norge til Paris er enkel, med direkteflyvninger fra flere norske storbyer. Selskaper inkluderer Norwegian (www.norwegian.no), SAS (www.sas.no) og Air France (www.airfrance.com).

Praktisk: De legendariske middagene hos Jim Haynes er ikke kjent for gourmetmat eller fin vin, men er verdt et besøk for atmosfæren alene. Besøk www.jim-haynes.com for kontakt med Jim og mer informasjon.

Middagene finner sted hver søndag året rundt, og inkluderer tre retter og drikke. Foreslått donasjon er rundt 30 euro pr. person.

widget-list