Kvinner pågrepet i Paris skal ha fått instrukser fra IS

Kvinnene som denne uken ble pågrepet i Paris, mistenkt for å ha planlagt en terroraksjon mot Notre-Dame-katedralen, fikk instrukser fra IS i Syria, hevder fransk påtalemyndighet.

Publisert Publisert

Fransk politi under aksjonen i Boussy-Saint-Antoine nær Paris, torsdag kveld. Tre unge kvinner ble pågrepet og en av dem ble skutt og skadd under aksjonen. Foto: Christian Hartmann / Reuters / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Tre kvinner på 19, 23 og 39 år ble pågrepet i Boussy-Saint-Antoine sør for Paris torsdag kveld. Den ene av dem ble skutt og såret under pågripelsen, angivelig etter at hun satte seg til motverge og forsøkte å knivstikke en politimann.

Ifølge den franske statsadvokaten François Molins tilhørte de tre kvinnene en celle av radikale islamister som sto i kontakt med ledende personer i IS i Syria.

19-åringen var kjent for fransk etterretning fra tidligere etter at hun flere ganger har forsøkt å reise til Syria. I vesken hennes ble det også funnet et brev der hun sverget troskap til IS, opplyste Molins under en pressekonferanse fredag.

Bil med gassflasker

De tre kvinnene ble pågrepet i forbindelse med funnet av en gammel, avskiltet bil nær Notre-Dame-katedralen i Paris søndag.

En servitør i området fattet mistanke til bilen, som sto med nødblinken på. I et av bilsetene lå en tom gassflaske, og i bagasjerommet fant politiet fem fulle gassflasker.

Det var ingen utløsermekanisme, men etterforskerne fant to flasker diesel, en fille dynket i brennbar veske samt en halvrøykt sigarett ved siden av gassflaskene.

Ifølge Molins tydet funnet på at det var gjort forsøk på å antenne gassflasken.

Forlovet med terrorister

Ifølge Molins har den ene av de pågrepne kvinnene også hatt forhold til to ytterliggående islamister som tidligere i år gjennomførte dødelige terroraksjoner i Frankrike.

Les også

Les også: Ung kvinne skutt under pågripelse utenfor Paris

Kvinnen har ifølge statsadvokaten vært forlovet med Larossi Abballa, som drepte et par som jobbet i politiet i Magnanville i juni. Abballa la ut en film av angrepet på internett før han ble drept av politiet.

Ifølge Molins har kvinnen også vært forlovet med Adel Kermiche, som drepte den 86 år gamle katolske presten Jacques Hamel med kniv under morgenmessen i en kirke i Saint-Étienne-du-Rouvray i Normandie i slutten av juli. Også han ble drept av politiet.

I søkelyset

Kjæresten til en av de andre kvinnene er også pågrepet. Han skal også ha tilknytning til et ytterliggående islamistmiljø og skal ha vært i søkelyset til fransk etterretning.

Mannens bror sitter også i varetekt, mistenkt for å ha hatt forbindelse med Abballa.

Statsminister Manuel Valls slo tidligere i uka fast at «terrortrusselen mot Frankrike aldri har vært så stor» og beredskapen er høy.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Nye smittede i Vestland: Se tallene for din kommune

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Fergepassasjer koronasmitta

  2. TV 2s kraftige prishopp skaper reaksjoner: – Flere sier de vil si opp abonnementet

  3. Retten om kjøringen: – Kunne fått et katastrofalt resultat

  4. Går av som leder av Bergen tingrett

  5. Koronadødsfall i Bergen, smitte på sykehjem og over 90 Helse Bergen-ansatte i karantene

  6. Ungdommen fikk sitt eget anneks på fjellet: – Her slipper de å henge med oss voksne

  1. Paris
  2. Den islamske staten (IS)
  3. Syria