– Ikke dra til London

Berg-Hansen Reisebureau anbefaler folk å unngå London. – Terrorgjerningsmennene har lykkes, de skaper usikkerhet og frykt, sier Hilde Charlotte Solheim.

  • Marthe Berg-olsen
  • Ingibjörg Meyer-myklestad
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

– Terrorgjerningsmennene har lykkes, de skaper usikkerhet og frykt, sier Hilde Charlotte Solheim.

Kaos og forsinkelser på og utenfor de fire store flyplassene i London ble resultatet etter avvergelsen av terrorangrepene torsdag. Reisebyråene brukte store deler av gårsdagen til å bistå med informasjon til kunder som har bestilt flyreise dit denne uken.

Kommunikasjonsdirektør i NHO Reiseliv, Hilde Charlotte Solheim, mener det er for tidlig å si noe om terrorforsøkets langsiktige virkninger for reselivsbransjen i Norge. Likevel er hun redd hendelsen allerede har satt spor.

– Selv om terrorforsøket ble avverget har gjerningsmennene allerede lykkes i noe av det de ønsket å oppnå – nemlig å skape usikkerhet, frykt, kaos og økonomiske tap, sier hun.

2000-3000 bergensere Hvis man ikke må til London denne uken, så anbefaler informasjonssjef i Berg-Hansen, Anette Maltun Kofoed, sine kunder til å la være å reise.

– Må du absolutt dra, så bør du være oppmerksom på at ekstra sikkerhetstiltak og venting gjør turen lang. Mange avventer reisen, mens noen vil dra uansett. Vi har brukt mye tid på å ombooke turer, sier hun.

24 flyginger er satt opp fra Flesland til London til helgen, ifølge Lavprisfly.no. Hvert fly tar fra 100 til 150 passasjerer. Dermed vil 2500-3500 bergensere med billetter til London bli rammet av kaoset denne uken. Tar du med alle de som bruker London som mellomlanding, kan du doble antallet, ifølge Maltun Kofoed.

– London er en av de største feriedestinasjonene i Europa, og også en av de største når det gjelder forretningsreiser. Nå i sommer er de fleste flyavgangene til London fullbooket, sier hun.

Turistsjefen i Bergen, Ole Warberg, håper å unngå kanselleringer, og mener det er heldig at høysesongen er på hell.

– Alt som skaper uro påvirker reiselivsnæringen. Jo nærmere det skjer, jo verre er det, sier han.

Frykten fra 9.11 sitter enda – Etter 11. september falt de oversjøiske besøkstallende dramatisk, og det amerikanske markedet har ennå ikke kommet seg, sier administrerende direktør i Fjord Norge, Terje Devold.

Han var reiselivssjef i Ålesund under terrorangrepene 11. september. Devold vil redusere markedsføringen i det amerikanske markedet dersom terrorfrykten skulle sette seg.

– Hvilke følger får terrorforsøkene for reiselivsnæringen i Bergen?

– Vi håper konsekvensene blir minimale, sier Devold.

Warberg estimerer at minst 80.000 engelskmenn besøker Bergen hvert år. Mange av disse reiser fra London. Holder engelskmennene seg hjemme fremover, kan det få store konsekvenser for reiselivsnæringen i Bergen. Han er likevel mer bekymret for at amerikanerne skal utebli.

– Å reise langt skaper mer utrygghet enn korte reiser. Amerikanerne er mer følsomme enn engelskmennene for slike ting, sier Warberg.

Solheim håper flytrafikken snart går som normalt igjen og folk ser at det er trygt å fly.

– Det vil kunne minimere de langvarige skadevirkningene i reiselivsbransjen, sier hun.

Publisert: