Minst sju drept i israelsk rakettangrep på Gazastripen

Minst sju palestinere ble drept i et israelsk rakettangrep mot en bil på Gazastripen torsdag kveld, opplyser leger.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

Rakettene drepte to høytstående medlemmer av Islamsk hellig krig dagen etter at en palestinsk selvmordsbomber drepte fem israelere og såret 55 foran en sandwichbar i den israelske byen Hadera.

Identiteten til de andre dødsofrene på Gazastripen er foreløpig ikke kjent. Ti personer ble såret. Raketten traff en bil som var på vei gjennom flyktningleiren Jabalya, like nord for Gaza by.

Bakkeoffensiv

Tidligere på dagen iverksatte Israel en større bakkeoffensiv på Vestbredden. En leder av Islamsk hellig krig ble arrestert i Jenin, deretter trakk soldatene seg tilbake, ifølge sikkerhetsstyrker.

Også faren til den 20-årige selvmordsbomberen samt ni andre personer ble pågrepet under offensiven.

Sharon har også gitt grønt lys for at bakkestyrker kan gå inn igjen i den nordlige delen av Gazastripen, der det er blitt avfyrt raketter mot Israel de siste dagene. Alle israelske styrker ble trukket ut av Gazastripen etter 38 års okkupasjon tidligere i høst.

– Kollektiv straff

Norsk Folkehjelps representant på Gazastripen, Gudrun Berthinussen, sier at befolkningen i Gaza holdes våkne om natten av de kraftige smellene fra israelske fly som går gjennom lydmuren.

– Smellene får hele huset til å riste. Dette kan virkelig gå deg på nervene fordi sengene rister i tillegg til lyden. Man hører ikke at flyene kommer, sier hun.

– Denne kollektive avstraffelsen rammer mange mennesker som ikke får sove på grunn av overflygingene, sier Berthinussen. Natt til torsdag var det ni slike kraftige smell som vekket over én million mennesker i Gaza mellom kl. 1.05 og 8.45.

Den palestinske organisasjonen Islamsk hellig krig har tatt på seg ansvaret for aksjonen i Hadera onsdag, den første selvmordsaksjonen i Israel siden 28. august. Gruppen har opplyst at aksjonen ble gjennomført for å hevne drapet på organisasjonens militære leder Loai Assadi i et israelsk raid på Vestbredden noen dager tidligere.

Bombemannen skal ha vært 20 år gamle Hassan Abu Zeid som var bosatt i Qabatiyeh og ble løslatt fra et israelsk fengsel for en måned siden.

Ingen samtaler

Israelske myndigheter har nok en gang rettet kritikk mot den palestinske selvstyremyndigheten fordi den ikke avverget aksjonen, og Sharon har igjen utsatt et lenge planlagt møte med palestinernes leder Mahmoud Abbas. Så lenge han ikke får bedre kontroll over de væpnede gruppene, er et møte uaktuelt, ifølge Sharon.

Abbas har fordømt selvmordsangrepet og sier han vil forsøke å redde våpenhvilen han inngikk med Israel i begynnelsen av året.

Islamsk hellig krig og Hamas har også stilltiende respektert denne våpenhvilen, men Islamsk hellig krig sier at det er Israel som har brutt den.

Israelske offiserer sa torsdag at den palestinske opinionen må forstå at Israel ikke kan løsne grepet på Vestbredden så lenge det skjer selvmordsaksjoner i Israel.

De første militære reaksjonene kom tidlig torsdag morgen da fly bombet mål nord på Gazastripen samtidig som de to grenseovergangene Erez og Karni ble stengt, bare et døgn etter at de var blitt gjenåpnet.

Vestbredden

Den palestinske sivilbefolkningen er blitt bedt om å forlate deler av områdene nord på Gazastripen, noe som kan tyde på at det forberedes nye angrep både fra lufta og på bakken.

Men den største operasjonen skal rettes mot Vestbredden, der alle de selvstyrte palestinske områdene vil bli stengt av og isolert.

– Vi skal gjøre alt for å ramme infrastrukturen i organisasjonen som utførte denne terrorhandlingen, sier forsvarsminister Shaul Mofaz. Israel har ikke sagt noe om når bakkeoperasjonen skal avsluttes. (©

Palestinere ser gjennom den vraket av bilen til Mhanna, lederen for Islamks Jihad, etter det israelske angrepet i flyktningleiren Jabalya. REUTERS/Ahmed Jadallah

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Da viruset kom til Norge, tok Ingeborg (47) grep. Personer med fedme rammes hardere av korona, viser ny forskning.

Hun slet med overvekt og dårlige matvaner, men syv måneder senere er livet til Ingeborg Stensby (47) forandret.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Ung kvinne funnet død

  2. 27-åring ranet og utsatt for grov vold

  3. 82 nye bekreftede koronatilfeller siste døgn

  4. Hvor ofte bør munnbindet skiftes? Her er kirurgens svar.

  5. Ein markant bergensk kulturprofil

  6. Fra mandag kjører Tide åtte busser, men de vet ikke hvilke ruter de vil dekke