Den arabiske liga innstiller observatøroppdraget i Syria som følge av en dramatisk økning av volden i landet. Minst 34 mennesker skal ha blitt drept i kamper lørdag.

I en kunngjøring skriver ligaen at arbeidet vil stanse med øyeblikkelig virkning mens man venter på at saken skal opp til behandling i ligaens sentralråd.

— Gitt den dramatiske forverringen av situasjonen i Syria og utstrakt bruk av vold, blir arbeidet stanset, het det i kunngjøringen fra generalsekretær Nabil Elaraby.

Tidligere har Golf-landene med Saudi-Arabia i spissen hjemkalt sine observatører.

Ifølge ligaen skal situasjonen i Syria ha forverret seg betydelig siden tirsdag. Bare lørdag meldte aktivister og opposisjonskilder om minst 34 drepte i kamper flere steder i landet.

Det kom blant annet meldinger om kamper i forsteder til hovedstaden Damaskus der opprørere skal ha kontroll. Aktivister fortalte til Reuters at regjeringsstyrker avfyrte skudd fra stridsvogner.

Dumpet lik

I byen Rastan kom det meldinger om 15 drepte da syriske soldater støtte sammen med desertører fra Hæren, ifølge opposisjonskilder med base i Storbritannia.

Aktivister meldte lørdag at likene av 17 drepte menn er funnet i den syriske byen Hama. De mener at sikkerhetsstyrker har drept og dumpet mennene midt i byens boligstrøk.

Mennene ser nærmest ut til å ha blitt henrettet ettersom nesten alle er skutt med en kule i hodet, sier aktivisten Abu al-Walid til Reuters. De drepte skal også ha hatt jernlenker rundt føttene.

En annen aktivist sier at hendene til de drepte var bundet med plastledninger og at føttene hadde lenker. De skal ha blitt dumpet i fem ulike nabolag i byen sent torsdag kveld.

Bakholdsangrep

Samme dag meldte statlige syriske medier at syv syriske soldater, deriblant en offiser, er drept i et bakholdsangrep ved Douma i nærheten av Damaskus.

— En terrorgruppe angrep en buss som fraktet soldater i Damaskus-provinsen, og syv soldater ble drept, blant dem en offiser, heter det i meldingen fra nyhetsbyrået.

Opposisjonskilder meldte lørdag også at sikkerhetsstyrker skyter granater mot byen Quwaira nordvest i landet, og at et lite barn er drept.

En oljerørledning skal ha begynt å brenne i byen tidlig lørdag morgen, men det er ikke klart om det er en sabotasjeaksjon eller om rørledningen begynte å brenne etter å ha blitt truffet av skudd fra sikkerhetsstyrkene.

Iran

Syrias politiske opposisjon i eksil, nasjonalrådet, hevder nå at Iran er delaktige i det syriske regimets angrep mot befolkningen flere steder i landet.

— Rådet fordømmer Irans deltakelse i drap på syrere som kjemper for frihet, sa Samir Neshar, som sitter i nasjonalrådets ledelse, på en pressekonferanse i Istanbul.

Talspersoner for rådet sa lørdag at den vil gi FNs sikkerhetsråd beviser for at det er begått massakre i Syria og vil samtidig be verdensorganisasjonen om beskyttelse.

Ifølge FN er minst 5000 mennesker drept av syriske styrker, mens syriske myndigheter hevder at 2000 soldater er drept av opprørere.

Samler støtte

Tyrkia var lørdag vertskap for et møte med utenriksministrene fra Golfstatene. De ønsker å samle støtte for et forslag som innebærer at Syrias president Bashar al-Assad blir bedt om å gå av.

Forslaget, som også er lagt fram i FNs sikkerhetsråd, er allerede avvist av Russland.

— Vi tar parti for det syriske folket og deres legitime krav, sier Tyrkias president Abdullah Gül i et intervju med avisen Al-Bayan i De forente arabiske emirater.

Tyrkia opplever nå en økende flyktningstrøm fra Syria, med 50-60 ankomster hver dag. Antall syrere som bor i flyktningleirer i Tyrkia, nærmer seg nå 10.000.

LEKEVÅPEN: Barn deltar også i demonstrasjonene i Syria.
REUTERS/SCANPIX